Dete žvrlja po zidu? Evo zašto treba da ga pustite

Dete žvrlja po zidu? Evo zašto treba da ga pustite

Prvo, ne mora da žvrlja po samom zidu, uvek možete zakačiti tablu ili, jednostavno, zalepiti neki veliki papir ili hamer i dati detetu da tu piše, crta, lepi itd. Evo zašto je to dobro.

Verovatno nikada niste razmišljali o prednostima, recimo, pisanja po tabli ili igranja sa magnetima po frižideru. Upravo tada govorimo o radu na vertikalnoj površini a što defektolozi i terapeuti jako često koriste u svom radu, a evo i zašto.

Zašto deca treba da se igraju na vertikalnoj površini?
1. Stabilnost ramena i lakta
Upotreba vertikalnih površina kao što su table za pisanje, magnetne table ili pametne table koje se mogu sresti u nekim školama, zahtevaju da dete koristi duže pokrete ruke a što podstiče jačinu i fleksibilnost u zglobovima i mišićima gornjih ekstremiteta. Čak i ruka značajno jača jer radi protiv gravitacije kako bi mogla da pravi vertikalne, horizontalne i dijagonalne linije.

2. Bilateralna koordinacija
Da li ste ikada pokušali da koristite šablon za crtanje dok radite na vertikalnoj površini? „Jednom sam pokušala da nacrtam lepu cvetnu šaru na zidu i to je bila katastrofa! Ovo je teška veština!“, kaže Loren Drobnjak, pedijatrijski fizioterapeut i koautor više knjiga o senzo-motornom razvoju.

Za decu, praćenje predmeta, korišćenje šablona ili čak samo stabilizacija papira za pisanje na uspravnoj površini zahteva upotrebu obe ruke (jednu za rad, jednu za držanje) a uz to zahteva i propriocepciju i snagu da drže objekat koji prate!

3. Prelazak preko srednje linije
Kada dete piše ili crta po velikoj vertikalnoj površini, ono mora da dominantnom rukom pređe srednju liniju svog tela da bi doseglo sav prostor. Ovo je odlična praksa za decu koja se bore sa prelaskom srednje linije i uspostavljanjem jake dominacije ruke.

4. Produžetak zgloba/hvatač za olovku
Vertikalna površina za pisanje prirodno stavlja zglob u ispruženi položaj što podstiče stabilizaciju ruke za bolje hvatanje olovke i kontrolu pribora za pisanje.

5. Vizuelna pažnja i koordinacija ruku i očiju
Rad na vertikalnoj površini približava zadatak detetovim očima. Ovo pomaže deci koja imaju poteškoća da zadrže vizuelnu pažnju na aktivnosti i može pomoći da se podstakne koordinacija ruku i očiju, jer dete ima bolji pogled na ono što radi.

6. Prostorna svest
Kada dete radi na velikoj vertikalnoj površini, to čini pojmove usmeravanja (gore, dole, levo, desno) mnogo lakšim za razumevanje jer dete može da poveže reči sa svojim sopstvenim telom!

7. Čulna stimulacija
Rad na vertikalnoj površini može biti od koristi za nervoznu decu koja bolje rade u stojećem položaju nego sedeći za stolom. A ako bolje razmislite, svi radimo bolje ako možemo da promenimo pozicije!

8. Postura i držanje tela
Rad u klečećem ili stojećem položaju na uspravnoj površini daje deci dobru dozu jačanja tela. Nema spuštanja ili oslanjanja na naslon stolice – jedino što dete može da uradi jeste da angažuje mišiće stomaka i leđa da bi zadržalo uspravno držanje.

Aktivnosti za vertikalne površine:
Postoji mnogo zabavnih načina za igru i rad koristeći vertikalnu površinu. Evo nekih:

Igrajte se sa nalepnicama! Neka ih dete zalepi po celom zidu na različitim nivoima, a zatim mu dajte uputstva koje nalepnice da dodirne – možda će morati da skoči ili da se savije!

izvor:najboljamamnasvetu.com