Prva pomoć kad strano telo dospe u nos, oko, uvo, probavni trakt ili kožu deteta

Prva pomoć kad strano telo dospe u nos, oko, uvo, probavni trakt ili kožu deteta

Česte su situacije da dete ugura strani predmet u nosić, uvo ili da proguta. U nekim situacijama možete pomoći ali postoje situacije kada je najbolje dete odmah odvesti lekaru.

Strano telo u nosu

* Glatko (dugme,zrno,kliker) – Dete odmah voditi kod lekara.

PAŽNjA:Nikada ne smete sami pokušavati izvaditi strano telo iz nosa jer ono može da sklizne u dušnik i tako dovesti do gušenja. Dete neka diše na usta.

* Papirić-Možete ga odstraniti pincetom, ako nije otišao preduboko

PAŽNjA: Kada dete ima iscedak iz nosa neprijatnog mirisa iz samo jedne nozdrve postoji mogućnost da je dete već stavilo u nos neko strano telo. Posetite lekara.

Strano telo u oku

*Pomerajuće na beonjači-ako dete plače, samo će ga izbaciti, u suprotnom palcem i kažiprstom razmaknite kapke i pokupite ga maramicom. Ako je strano telo ispod gornjeg kapka, povucite ga preko donjeg kapka i ono će ostati na trepavicama

*Zabodeno ili prilepljeno na oko- oko pokrijte gazom i odvedite dete kod lekara

Strano telo u ušima

*Mali predmeti (kuglica,zrno…) -dete odvedite kod lekara koji će posebnim instrumentom izvaditi strano telo.

PAŽNjA: Nikada ga ne vadite sami, jer možete detetu probiti bubnu opnu

*Bube,mušice i sl.-U uvo sipajte toplu vodu i sačekajte da bubica ispliva. U slučaju da ispiranje nije uspešno, potražite pomoć lekara.

PAŽNjA: Ni sa čime ne ulazite u uvo

Strano telo u probavnom traktu

* Glatko (dugme,kovanica,koštica)-strano telo će se izlučiti samo, stolicom. Kontrolisati stolicu sve dok u njoj ne nađete strano telo.

* Šiljato,oštro ili veliko(igle,ekseri…)-Dete što pre odvedite kod lekara.

Strano telo u koži

*Drvce, trska…plitko u tkivu- Nežno očistiti ranu toplom vodom i sapunom. Pincetu sterilisati (držati kratko iznad plamena) .Pincetom izvadite strano telo. Stisnite ranu da izađe malo krvi. Očistite taj deo i zalepite hanzaplast.

PAŽNjA: Ako dete još nije bilo vakcinisano protiv tetanusa, odvedite ga lekaru ako se strano telo slomi u tkivu-ne pokušvajte ga izvaditi sami oštrim predmetom. Nikada sami ne vadite strana tela koja su duboko u koži

izvor:mojpedijatar.co.rs