Multivitaminski sirupi ili sveže voće i povrće

Multivitaminski sirupi ili sveže voće i povrće

Kad god se zahuktavaju infekcije, mnogo je pitanja oko “pojačanja imuniteta”. Vitamini su zaista od izuzetnog značaja za dete (pa i za odbrambenu sposobnost organizma), pa je red se malo pozabavimo ovom temom.

Na tržištu je veliki izbor voća i povrća, a i apoteke pune multivitamnskih sirupa, pa da vidimo šta da se radi.

Za i protiv… mi smo za Protiv ?

ZA:

Najbolje je detetu dati multivitaminski sirup, u njemu ima sve što treba detetu, a ne mora da se muči i da žvaće voće i povrće.

PROTIV:

Da odmah razjasnimo – NISU multivitaminski sirupi štetni za decu (kada se poštuju preporučene doze i mere predostrožnosti), ali je dobro odabrano i uzgojeno sveže i povrće “zakon” kada je unos vitamina i minerala u pitanju!

Iako većina proizvođača koristi prirodne izvor vitamina, to NIJE isto kao kada dete jede sveže voće i povrće. Ovo je jednostavno za razumeti, imajući u vidu da se vitamini i minerali u voću i povrću nalaze u idealnom odnosu. Zato nema opasnosti da se pretera ili “podbaci”!

Vitamini u voću i povrću su tako “upakovani” da se veoma lako vare, pa se tokom procesa varenja iskorišćavaju u najboljoj mogućoj meri!

Sveže ili ceđeno – stvarno je najbolje!

ZA:

Nikad ne znam odakle je stiglo voće i povrće, a multivitaminski sirup je proverenog kvaliteta

PROTIV:

Činjenica je da ima “veštaka” među voćem i povrćem, ali to nije alibi za bežanje u apoteke!

Zaista je ogroman izbor na pijacama, a ne treba biti ekspert da se prepozna ono što je stvarno dobro i prirodno. Ima bakica i seljaka koji prodaju svoju robu koju i sami koriste, samo se malo treba potruditi.

Ako postoji sumnja, sve više je mesta gde se može kupiti sertifikovana organska hrana, tako da je to zaista olakšalo odabir zdravih namirnica za ishranu dece (ali i nas starijih).

ZA:

Sveže voće i povrće se brzo pokvari, a multivitaminski sirup ima baš dugačak rok trajanja

PROTIV:

Tačno je da se sveže (“neprskano” pogotovo) voće brzo pokvari, ali to nije razlog da se ne daje deci! Dok je sveže treba ga dobro oprati, pripremiti i pojesti – tako nema opasnosti da se dete, daleko bilo, otruje ili inficira.

ZA:

Ko će stalno da “vuče” sveže namirnice, pa da ih pere i čisti – sirup je uvek tu

PROTIV:

Ovo nije argument, već lenjost!

Ipak, ima objektivnih okolnosti kada se ne može nabaviti i spremiti sveže voće i povrće: vremenske neprilike, putovanja…

U takvim okolnostima nismo protiv multivitaminskih sirupa, to je sasvim u redu! Naravno, ovo su okolnosti koje mogu potrajati, ali čim se steknu uslovi, treba se vratiti najboljem izvoru vitamina i minerala – svežem voću i povrću!

izvor:mojpedijatar.co.rs