Foto: Pixabay

Šta treba da znate o dečjim sedištima za bicikl?

Pred vama je nekoliko korisnih uputstava i saveta ako dete stavljate u sedište za bicikl

Lepo i suvo vreme idealno je da se izvuku bicikli iz podruma i s tavana te da se zajedno s klincima prepustite vožnji s povetarcem u kosi. Ovih dana mame i tate koji voze decu na biciklu u dečjim sedištima teško je ne primetiti. Mališani različite dobi uživaju u različitim tipovima sedišta koje, kad ih vidimo, nameću dva važna pitanja: kako bi trebalo da izgleda kvalitetna dečja sedišta i na šta treba pripaziti prilikom montaže?

Za početak, pre kupovine i montaže trebalo bi da se zapitate je li dete uopšte spremno za vožnju na biciklu. Dete je moguće voziti na biciklu u dečjoj sedalici ako može samostalno stabilno da sedeti. Pravo vreme za uživanje s roditeljima na biciklu je najčešće 9-12 meseci.

Kvalitetna dečija sedišta

Kvalitetna dečje sedišta su visoka do glave, imaju štitnike sa strane za ruke te podesiva hvatišta za noge koja se mogu sigurno vezati.

Postoje dve vrste sedišta za bicikl: prednje i zadnje. Prednje imaju izdržljivost do 15 kilograma, a zadnje su namenjene za težinu do 22 kilograma.

Dete čija kilaža prelazi 25 kg ne bi smelo u sedište, a roditeljima se savetuje da kupuju sedišta koja se lako stavljaju i skidaju. Jednostavna sedišta za okvir bicikla se ne preporučuju, jer nisu toliko sigurna.

Za decu koja vole da zaspu tokom vožnje dobar su izbor prednja sedišta jer imaju dodatnu prednju prečku i na nju dete može da nasloni glavu.

Montaža dečijeg sedišta

Prilikom montaže na bicikl strogo se treba držati pravila. Ako niste na „ti“ s montažom, treba da se obratite servisu za bicikle. Isto tako, pre nego što dete stavite u sedište, napravite jedan kratki test u kojem ćete se provozati malo oštrije s teretom dvostruko težim od deteta (cigle, kanister vode).

Ako sve bude u redu, sedište je spremno za vaše dete. Ako pak niste vrlo vešti na biciklu, sedište spustite niže jer je bicikl teži i nestabilniji. I ne zaboravite, kaciga glavu čuva.

Izvor: Klinfo.rtl.hr