Otvorena besplatna škola roditeljstva u Somboru

Otvorena besplatna škola roditeljstva u Somboru

U Somboru je počela sa radom škola roditeljstva. Budući roditelji i oni koji su se već ostvarili u toj ulozi moći će ovde da se posavetuju sa stručnim licima i dobiju prave savete.

Mnogi budući roditelji strahuju da li će pravilno negovati i odgajati svoje dete. Informacije na internetu često mogu da budu nepouzdane, zato je u Somboru otvorena škola roditeljstva koja za cilj ima da pomogne roditeljima u odgajanju svoje dece. Škola je besplatna i roditelji će tu moći da dobiju sve željene informacije.

"Ovo mi je druga trudnoća, drugo dete, ali uvek ima prostora za nova iskustva, pitanja i saznanja. Ovo je mesto gde na lakši i brži način može da se dođe do nekih odgovora, od raznih mama koje su u situaciji u kojoj se nalazimo i mi", rekla je Aleksandra Nastasić.

"I sama sam postala majka pre dvadesetak dana i prepoznajem ovu ideju kao veoma korisnu", istakla je Tamara Crevar.

Tema na prvom predavanju bila je nega dečije kože.

"To je veoma aktuelna tema zato što se veoma lako određena patološka stanja kože mogu prepoznati još u novorođenačkom periodu, a samim tim čim se lakše prepoznaju mogu se pre lečiti i mogu se sprečiti druga stanja alergija", istakao je dr. Dejan Panić, pedijatar.

"Najveći broj roditelja se javlja upravo zbog pelenskog ojeda, suve kože, alergijskih reakcija na koži koji se javljaju u prvoj godini. Bitno je obratiti pažnju na negu i vrstu kozmetike, koja se predlaže i ima prostora za saradnju sa roditeljima", rekla nam je dr.Vesna Ilić, dermatolog.

Školu roditeljstva osnovale su samoinicijativno dve mame Somborke,a pored stručnih predavanja biće organizovane i edukativne radionice.

"Škola je zamišljena tako da se organizuju stručni skupovi gde će roditelji moći da dobiju stručne savete od ljudi koji su profesionalni, stručni i imaju iskustva", rekla je Jeka Đapić, inicijatorka škole roditeljstva.

"Roditelji na društvenim mrežama mogu da nam daju predloge o onim temama koje ih zanimaju i na osnovu toga ćemo mi organizovati predavanja i radionice", objasnila je Tašana Tomić, inicijatorka škole roditeljstva.

Inicijatori ove škole ističu da imaju za cilj i da se u gradu na nekoliko lokacija postave klupe za dojilje, kao i da se obezbedi parking mesto za trudnice i roditelje sa malom decom.

Izvor: RTV