Besmisleni saveti za roditelje kroz istoriju

Besmisleni saveti za roditelje kroz istoriju

Ako mislite da su neki od saveta koje su davali vama loši pročitajte neke koje su dobijali roditelji XX veka

Biti mama divna je stvar – rađanje, negovanje, briga i vaspitanje malog čoveka sastavni su deo majčinstva. Ipak majčinski instinkta koji se u nama rađa uglavnom i pre nego što smo se ostvarili kao roditelj nekada nije dovoljno jak da bi odbacio sve loše i nerealne savete okoline.

Od kada beba dođe na svet okolina je fokusirana na vas i vaše metode odgajanje deteta. Majke današnjeg vremena možda misle da se do događa samo njima, ali ... „dobronamerni“ saveti, stručne knjige i metodi vaspitanja uvek su bili nametani porodicama.

Ako ste ljuti beba će imati grčeve

„Majka i njeno dete“ knjiga je o roditeljstvu autora Vilijama i Lene Sadler , koja je bila aktuelna oko 1900. godine, u okviru koje se mogu čuti veoma čudni saveti upućeni mamama.

Naime, navedeno je da kada je dojenje u pitanju majka uvek mora dojke oprati sapunom i vodom, a nakon toga ih prebrisati bornom kiselinom. Takođe, napisano je i da majka pre podoja ne sme biti ljuta niti uzneirena jer će na taj način podstaći grčeve kod bebe.

U ovoj knjizi takođe se navodi da bi bebe trebalo stavljati u vreće za spavanje koje sami možete napraviti od ziherica. Dato je detaljno objašnjenje kako je to moguće uraditi, sa slikama i šemom na kojim mestima je potrebno ziherice koristiti.
U knjizi piše kako je to odličan metod da se bete ne bi otkrivalo u toku noći, ali sada znamo kaliko je krevet pun ziherica ustvari opasan za bebu.

Razmazićete dete nošenjem

Majčinski instinkt majkama je pre sto godina govorio isto što osete i moderne mame. Ako beba plače – podigni je, uteši je. Izgleda da je mama pre 100 godina bilo mnogo teže jer je opšte mišljenje bilo da se bebe ne nose ako plaču jer će se razmaziti. Ova besmislica bila je opisana i u Akušerkom priručniku iz 1911.godine na veoma odsečan načim. „Napravićete male tiranine“ i „naivno ćete razmaziti decu“ bile su neke od fraza koje su moticisale mame da zaborave svoj instinkt i ostanu jake dok im beba plače.

Ovaj trend „nemojte razmaziti dete“ trajao je skoro dvadeset godina, a njegovom opstanku pomogao je i biheviorista Džon Votson koji je napisao knjigu u kojoj ovu ideju opisao još detaljnije. „Nikada nemojte grliti ili ljubiti svoje dete. Ako su radili nešto veoma dobro i značajno pomazite ih po glavi. Ujutru kada ih videte rukujte se sa njima. Ako baš morate da ih poljubite učinite to samo jednom pred spavanje.“

Držite dete u kavezu

Zvuči vam nemoguće! Ipak, ovaj savet je istinit i roditelji su ga praktikovali '30.godina prošlog veka. Ovi kavezi su najviše korišćeni u Engleskoj i SAD-u u urbanim naseljima, a bili su namenjeni porodicama koje su živele u zgradama. Kavez bi bio prikačen odmah pored prozora kako bi majka mogla da stavi dete u njega, a razlog je bio boravak bebe na svežem vazduhu.
„Nemate dvorište, niti mesto na kme vaša beba može da boravi napolju. Ali beba ima pravo na sunce. Od sada vaša beba zaslužuje samo visoki standard “ glasila je jedna od reklama za bebi kaveze.

Razlog zašto je bilo bitno da dete provodi vreme na svežem vazduhu jeste bila visoka smrtnost ljudi uzrokovanma tuberkulozom. I ne samo da su bebe bile izlagane svežem vazduhu, nego su i deca u školama boravila na otvorenom , a odrasila je savetovano da spavaju pored prozora.
Kavezi za bebe bili su katuelni sve do polovine prošlog veka kada je imunizaciojom tuberkuloza znatno smanjena.

Kupajte bebu tri puta na dan

Pedesetih godina prošlog veka savetovano je roditeljima da kupaju svoje bebe tri puta dnevni. U jednom od magazina namenjenim mamama navedeno je da se bebe kupaju toplom vodom svakodnevno – TRI PUTA u toku dana. Biti čist tada je bio imperativ a majkama je savetovatno da ako žele da poljube bebu to urade iza glave što dalje od usta i nosa.

Čvrsta hrana odmah nakon rođenja

Oko uvođenja čvrste hrane i danas postoje razna mišljenja, te iako se savetuje uvođenje tek nakon šestog meseca života mnogi se odlučuju da uvedu čvrstu hranu ranije.

Pre pedeset godine savetovano je uvođenje nemlečne ishrane dosta ranije , takoreći odmah po rođenju. Valter Saket u svojoj knjizi Odgajanje bebe savetuje da beba počne sa čvrtom hranom dva dana nakon rođenja! Žitarice dva dana po rođenju bebe, povrće nakon dve nedelje, slanina i jaja sa tri meseca. On je strogo savetovao majke protiv noćnog hranjenja i ohrabrivao ih je da ne posustanu ukoliko beba noću počne da plače. Takođe, Valter navodi da bi deci trebalo uvesti kafu nakon prvog rođendana.

Izvor: bebac.com