Da li mogu dobiti otkaz ako sam trudna i prijavljena na određeno?
Foto: Shutterstock

Da li mogu dobiti otkaz ako sam trudna i prijavljena na određeno?

Pribojavate se otkaza jer ste prijavljeni na određeno, a trudni ste? Nema potrebe, a evo i zašto...

Trudnoća u životu žene donosi mnogo promena - od načina na koji se hrani, da li dovoljno spava, da li se izlaže stresu itd. Međutim, trudnoća za ženu koja radi može doneti neprijatnost i poslovnu nesigurnost u smislu sporijeg napredovanja, pa čak i degradaciju na radnom mestu.

Ipak, ono što ne bi trebalo da vas brine je otkaz jer po Zakonu o radu trudnice su od otkaza zaštićene. Ako ste zatrudnele, a radite na određeno, ne morate odmah juriti kod ginekologa radi otvaranja truničkog kako biste se zaštitile od otkaza, jer vas od otkaza štiti i Zakon o radu.

Prijavljena na si na određeno, a ostala si trudna?

  • Ukoliko je ovo vaša trenutna situacija ne bi trebalo da brinete. Zakon o radu predviđa NIŠTAVNOST OTKAZA ženi koja je trudna i to ako je poslodavac pri davanju otkaza:

    Bio upoznat da je zaposlena u drugom stanju
  • Dobio obaveštenje (potvrda lekara) o trudnoći 30 dana od davanja otkaza zaposlenoj koja je trudna

Saznala sam da sam trudna nakon isteka ugovora na određeno, šta sada?

U ovoj situaciji važno je da znate u kojoj ste nedelji trudnoće, kao i kada ste saznali da ste trudni. Naime, ako vam je ugovor prestao, a vi ste za trudnoću saznali 7 dana nakon otkaza legalnost tog otkaza zavisi od toga koja ste nedelja trudnoće. Pitate se kako je to moguće? Ako ste bili trudni za vreme davanja otkaza, bez obzira što niste znale za trudnoću, taj otkaz je ništavan. Svoje pravo možete iskoristiti 30 dana nakon dobijenog otkaza ili prestanka ugovora o radu.

U kojoj situaciji trudnica ipak može prestati da radi?

Prekid radnog odnosa za vreme trudnoće ipak je moguć u pojedinim situacijama i to ako je:

  • Trudnica dala otkaz
  • Potpisan sporazumni raskid ugovora o radu

Ukoliko ste saznali za trudnoću nakon davanja otkaza, taj otkaz je lagalan i ne možete zahtevati od poslodavca da vas na posao vrati. Isto to važi ako potpišete sporazumni raskid ugovora. I u tom slučaju otkaz , tačnije raskid ugovora važi i ne možete tražiti od poslodavca da vaa vrati na posao.

Do kada sam zaštćena od otkaza?

Trudnica je od otkaza zaštićena za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

Ipak ste dobile otkaz za vreme trudnoće?

Ukoliko poslodavac nije upoznat sa zakonom i ipak van da otkaz to ne znači da taj otkaz važeći. Pokušajte da razgovarate sa poslodavcem i objasnite mu da to nije po zaknu, ukoliko njegova odluka ipak bude da vama, kao trudnici, da otkaz vi ipak možete izboriti za svoje pravo. Naime, u situaciji kada trudnica dobije otkaz ona se može:

Žaliti Inspekciji za rada koja po ovakvoj prijavi postupa hitno

Drugi način jeste prijava poslodavca putem broja telefona Ministarstva rada 0800 300 307 i na taj način možete dobiti sve potrebne informacije i pomoć koja vam je potrebna
Takođe možete podneti tužbu nadležnom sudu

Izvor: bebac.com