Prelepa, tradicionalna srpska imena - zaboravljena ili zastarela?
Foto: Unsplash

Prelepa, tradicionalna srpska imena - zaboravljena ili zastarela?

Sa ciljem da se detetu da ime koje je po nečemu posebno, roditelji se sve češće odlučuju za neka internacionalna imena, nova, čudna ili jednostavno - ona koja se retko čuju u našoj sredini. Međutim, postoje mnoga stara, tradicionalna imena sa područja naše zemlje čija su značenja više nego specifična i zanimljiva.

Da li su zaboravljena ili samo nisu u modi - ali ova stara srpska imena se čuju sve ređe. Ipak, možemo se prisetiti njihovog porekla i načina na koji su nastala.

Neven - ovo ime nije zaboravljeno samo zbog istoimenog cveta, ali i ženske verzije, Nevena, koje se koristi mnogo češće nego Neven. Značenje ovog imena vodi poreklo, kako od cveta, tako i od glagola "venuti", odnosno - onaj koji ne vene, tj - koji je večno mlad.

Ljubica - od milošte Ljuba, ime koje ima veoma dugu tradiciju u našem narodu. Prema nekim verovanjima vodi poreklo od biljke ljubičice, odnosno cveta, ali i od glagola ljubiti, što se ranije koristilo u značenju - voleti, ali i ljubiti. Da li postoji lepše ime sa značenjem ljubavi od ovog?

Ozren - ovo ime zvuči veoma arhaično i postalo je veoma retko u našem narodu. Nastalo je od glagola "ozreti se", "pogledati se", dok u prenesenom značenju može da se protumači i kao - onaj koji ima oštar pogled, odnosno - onaj koji je pametan, oštrog uma.

Ružica - ili često i Ruža. Ime koje nosi kraljica cveća, ruža - prva asocijacija na lepotu, rumeno, zdravo, moćno, ali i romantično, nežno. Sve ovo mogla bi biti upravo i osoba koja nosi ovo ime.

Branko - ime koje datira još iz perioda kada su Sloveni bili u svojoj prapostojbini, kada se najverovatnije izvelo iz imena Branislav. Vodi poreklo od glagola "braniti", odnosno "boriti se", onaj koji brani, služi u odbrani. Postoji i ženska verzija ovog imena - Branka, podjednako zastupljena u našem narodu, ali najčešće u sada već starijim generacijama.

Vera - ime moćnog značenja, prema reči vera, odnosno verovanje, ali i sa značenjem "istina", kada govorimo o latinskom prevodu pojma "verus". Muška varijanta ovog imena - Veran - malo se ređe čuje, a i Vera se deci više ne daje tako često.

Đurađ - staro slovensko ime, ali se veruje da vodi poreklo od grčkog imena Georgios, što znači "zemljoradnik". Nešto popularnije verzije ovog imena, koje se češće koriste i danas - kako kod nas tako i u svetu, su Đorđe, Žorž, Jurij, Horhe. Pravoslavlje slavi i Svetog Đorđa koji je najčešće slikovito predstavljen kako "ubiva aždahu".

Izvor: bebac.com