Kako Montesori učitelji uče decu odgovornosti

Kako Montesori učitelji uče decu odgovornosti

Odgajanje odgovornog deteta nije jednostavno. To nije stavka koju je moguće obaviti i precrtati, to je dugoročni proces sa mnogo uspona i padova. Prava pomoć u ovom procesu stiže iz Montesori učionica i njihovih učitelja.

U Montesori sistemu učitelji uče decu da budu odgovorna tako što im daju slobodu da sama odlučuju, uz jasno postavljene granice, šta može a šta ne može. Osnova ovog načina učenja jeste da deci treba da bude pružena prilika da probaju i pogreše da bi naučila da donose odgovorne izbore.

Izdvajamo 5 načina na koje Montesori učitelji podstiču odgovornost kod dece a koje možete lako da primenite i u vašoj porodici:

Odgovornost za sebe

U Montesori učionicama veoma se vodi računa da deca nauče da sama brinu o svom telu. Učitelji ih podstiču da sama brišu nos i sama se oblače. Ona time primaju snažnu poruku da su sposobna ljudska bića koja mogu da preuzmu odgovornost za svoje potrebe.

Montesori mališani i malo starija deca izvršavaju neke osnovne stvari potpuno sama ili uz minimalnu pomoć. Tu spadaju priprema obroka, biranje i oblačenje odeće, pomaganje pri raspremanju, stavljanje flastera na ranice i sl.

Probajte i vi: Nemojte da komplikujete stvari ili tražite previše, pojednostavite. Izaberite jednu oblast odakle želite da počnete, na primer priprema užine, i svaki dan odvojite 15 minuta da pokažete detetu kako to samo da uradi. Možete prvo da mu pokažete kako da namaže krem sir i svaki put kada pokuša sve manje će mu trebati vaša pomoć. Uskoro će praviti užinu i za sebe i brata ili sestru.

Kada deci prepustimo da sama brinu o nekim stvarima vezanih za njih usađujemo im osećaj odgovornosti i sve manje će imati potrebu da se za svaku sitnicu obraćaju nama.

Odgovornost za vreme

Za razliku od tradicionalih škola gde učitelji određuju kako će deca provesti vreme, u Montesori učionicama deca su odgovorna za provedeno vreme. Oni, opet unutar određenih granica, biraju šta će da rade i koliko dugo.

Za stariju decu mogu da postoje krajnji rokovi ili određeni zadaci koje treba da obave u toku jedne nedelje ali oni biraju na čemu će i kada da rade u toku tog vremena.

Ovo uči decu kako da preuzmu odgovornost za provedeno vreme, što je veliki plus kad odu na fakultet ili se jednog dana zaposle.

Probajte i vi: Prestanite da zabavljate dete. Tokom nedeljnog rasporeda ostavite mu najmanje nekoliko sati kad nema ništa, kad će ono biti odgovorno kako će iskoristiti to vreme.

Drugi način je da detetu zadate neki zadatak ali da mu ne kažete kada treba da ga obavi. Na primer, treba da sredi sobu pre nego što odete u park sledećeg vikenda. Pustite ga da samo odredi kad je najbolje vreme da to uradi i da snosi posledice ako ne uradi.

Odgovornost za odnose sa drugima

U Montesori učionicama deca se ohrabruju da samostalno grade odnose sa svojim vršnjacima. Učitelji rade sa decom na razvijanju veština kao što su zajedničko igranje, posluženje užine drugima, deljenje igračaka i izražavanje osećanja prema drugima. Ove sposobnosti omogućavaju deci da sama uspešno rešavaju mnoge socijalne situacije.

Cilj je naučiti dete da je ono samo odgovorno za odnos koji ima sa drugima.

Probajte i vi: Pokušajte da se ne umešate kad vaše dete ima problem sa nekim. To neće biti lako. Prirodan instinkt je da pomognemo detetu, odgovorimo osobi koja je bila loša i da sklonimo dete od te stresne situacije.

Ipak, to mu neće pomoći da nauči da samo reši problem kada mi nismo tu već će pri svakom konfliktu tražiti našu zaštitu. Stoga, razgovarajte sa detetom o onome šta se desilo, pustite ga da se izduva, ali mora da preuzme odgovornost za prijateljstvo.

Odgovornost za stvari

Umesto plastičnih stvari koje skoro nikad ne mogu da se polome, u Montesori učionicama se koriste lepi, čak i lomljivi materijali i deca se uče kako da brinu o njima.

Deca su odgovorna da drže stvari pažljivo sa obe ruke. Kao i da ih vrate na svoje mesto da se neki deo ne bi izgubio. Ako se nešto izgubi ili polomi ne obezbeđuje se odmah novo. Poruka je da sa stvarima koje koristimo trebamo biti pažljivi ili ih nećemo ni imati.

Probajte i vi: Dajte detetu nešto lomljivo (ali ne suviše vredno), to može da bude neka delikatna muzička kutija ili staklena čaša. Pokažite mu kako da bude pažljivo sa tim stvarima ali nemojte ga stalno opominjati da pazi. Ukoliko se razbije, naučiće vrednu lekciju o odgovornosti prema stvarima.

Društvena odgovornost

Montesori učenje stavlja veliki akcenat na ono što znači biti deo zajednice - kako u učionici tako i van nje. Deca su zadužena da brinu o biljkama i ljubimcima, sređuju učionice i smišljaju ideje koje će održavati mir u učionici.

U mnogim Montesori učionicama takođe se priča o tome kako deca mogu da budu dobri članovi društva, kako da brinu o sredini i pomažu ljudima u svojoj okolini.

Probajte i vi: Organizujte porodični sastanak i odredite šta bi ko mogao da radi da doprinese lakšem vođenju domaćinstva. Čak i najmlađi mogu da pomognu, npr. mogu da obrišu podove ili nahrane kućnog ljubimca. Obavezno pohvalite dete kada se samo seti da uradi nešto.

Možete i da se informišete da li u vašem kraju postoje neke aktivnosti za decu koje pomažu razvoju zajednice a koje zadovoljavaju interesovanja vaše dece.

Svi želimo da odgajimo odgovornu decu. A to zahteva veru u njih. Veru da će uraditi pravu stvar, da će se sami snaći, da će dorasti svakoj situaciji. Deca često ispune naša očekivanja pa nije loše postaviti malo više ciljeve. Budite tu kada padnu ali nemojte im prebrzo pomoći.

Izvor: najboljamamanasvetu.com