Porodilišta u Srbiji zanemarena, država nezainteresovana da čuje šta mame kažu
Foto: kossev.info

Porodilišta u Srbiji zanemarena, država nezainteresovana da čuje šta mame kažu

 

Porodilišta u Srbiji su sistematski zanemarena - glavni je zaključak nacionalnog istraživanja "Kakva su nam porodilišta?" portala Bebac.com, a u njemu je učestvovalo preko 12.000 mama. Koordinatorka istraživanja Jasmina Mihnjak kaže da država često obećava podršku, dok u praksi rezultati nisu dovoljni. Iako su bili pozvani, donosioci odluka nisu prisustvovali predstavljanju rezultata istraživanja.

U kakvom stanju su srpska porodilišta? Ukoliko pitate nekoliko hiljada mama koje su sa portalom Bebac.com podelila svoja iskustva, ocena je jedva vrlo dobra. Rezultati su za nijansu bolji u odnosu na prethodno istraživanje, ali nedovoljno.

"Zaključak istraživanja 2016. godine je bio da su porodilišta sistemski zanemarena. Volelili bismo da ove godine možemo da kažemo da se to promenilo, ali na žalost, situacija je kada je taj deo u pitanju - ista", kaže koordinatorka istraživanja Jasmina Mihnjak.

Istraživanje je pokazalo i da nije svejedno u kom delu Srbije beba dolazi na svet, pa u pojedinim gradovima ukupna ocena porodilišta ne prelazi ni ocenu dobar. Najveće razlike odnose se na same uslove boravka, mogućnost primene epiduralne anestezije, ali i tretman koje su mame imale na porođaju i tokom boravka u porodilištu.

Najzadovoljnije su porodilje iz Beograda koje su prestoničkim porodilištima dale ocenu - 3,85. Nešto nižu ocenu - 3,67 dobila su vojvođanska porodilišta, dok su porodilišta u južnoj i istočnoj Srbiji najslabije ocenjena - ocenom 3,38.

A kada je reč o nedostacima, mame su u najvećem broju nezadovoljne zbog higijenskih uslova za vreme boravka u porodilištu, zatim ishranom, nedostupnosti lekara i babica posle porođaja, a svaka treća mama kaže da nije dobila važne informacije o svom i stanju svoje bebe.

Problematičan je, kažu porodilje, i izostanak podrške i saveta u vezi sa dojenjem.

Iako se od donosioca odluka često mogu čuti poruke da je pronatalitetna politika prioritet, na predstavljanju podataka nije ih bilo.

"Poslali smo dopis ministarki bez portfelja Slavici Đukić Dejanović, pozvali smo i Ministarstvo zdravlja, na žalost, nisu ni odgovorili na mejl. Tako da to govori o tome koliko su zainteresovani da čuju, ne šta mi imamo da kažemo, nego šta ima da kaže 12.000 mama koje su učestvovale u ovakvom jednom istraživanju", ističe Mihnjak.

Ona dodaje da odnos države prema porodilištima i porodiljama može da se posmatra kao propaganda za političke kampanje, dok značajnih pomaka nema, što, objašnjava i sami roditelji osete na svojoj koži.

Izvor: N1