Zašto su bebe neverovatne? Ovo su neke njihove supermoći
Foto: Instagram

Zašto su bebe neverovatne? Ovo su neke njihove supermoći

Iako se smatraju potpuno bespomoćnim i zavisnim od odraslih, novorođenčad i bebe jači su nego što mislite

Da, iako zvuči neverovatno, postoje neke činjenice o tek rođenim bebama, a da toga nismo ni svesni. Jedna od najpoznatijih je da mogu da zadrže dah pod vodom, budući da su devet meseci provele u maminom stomaku u plodovoj vodi. Međutim, sigurno niste znali da mogu da „drže“ teret svoje težine, da plaču bez suza ili da dišu i gutaju istovremeno, piše portal 24sata.hr.

Evo nekih bebinih „supermoći“ o kojima se malo zna:

Bebe po rođenju imaju 300 kostiju, a odrasli ih imaju 206. To je zato što se neke kosti tokom odrastanja i razvoja spajaju. Takođe, bebina kolena su građena od hrskavice, koja oko treće godine srasta u kost.

Stisak tek rođene bebe je ima dovoljnu snagu da podigne ili drži teret svoje težine.

Novorođenče u proseku roditeljima „ukrade“ od 350 do 400 sati sna u prvoj godini svog života.

Kad se bebe rode, oči im više ne rastu, zbog čega mnoge izgledaju kao da imaju izrazito velike oči. Kratkovide su, a boje raspoznaju nakon 4. meseca.

Slično je i s glavom, budući da im ona čini četvrtinu težine tela. Mozak je 10 odsto ukupne težine, dok je kod odraslih svega dva odsto.

Bebe mogu da dišu i gutaju istovremeno, a ta sposobnost nestaje oko 7. meseca života. Tako im se omogućuje sisanje.

Imaju vrlo istančan miris. Majčin prepoznaju od rođenja, ali i majke mogu po mirisu prepoznati svoju bebu među ostalima.

Isto je i sa sluhom. Mogu da odrede odakle dolazi zvuk već 10 minuta nakon rođenja.

Kad je reč o čulu ukusa, bebe po rođenju imaju papile osetljive na ukus čak i na krajnicima, ali je interesantno da do 5. meseca ne osete slano.

Suzne žlezde novorođenim bebama nisu dovoljno razvijene i ne proizvode suze u prve tri sedmice, kod nekih i do tri meseca.

Broj otkucaja srca u minuti je pri rođenju 180. Nakon nekoliko sati spusti se na 140; kod jednogodišnjaka su u proseku na 115. Primera radi, odraslima srce lupa 70-80 otkucaja u minuti.

Nepravilno disanje je normalno kod malih beba, pa se dešava da prestanu da dišu na pet do 10 sekundi.

Bebina prva stolica, koja se zove mekonijum, nema neprijatan miris jer u njenim crevima još nema bakterija. Čim počne da jede, bakterije će kolonizovati bebin probavni trakt i stolica poprima intenzivan miris.

Izvor: bebac.com