Šta treba znati pre kupovine paketića za decu?
Foto: Shutterstock

Šta treba znati pre kupovine paketića za decu?

Ne postoji dete koje se neće obradovati paketiću ispod jelke, jer je nešto što se iščekuje cele godine. Ipak, u novogodišnjem paketiću ne može da stoji baš bilo šta. O čemu bi trebalo da vodite računa kada je u pitanju izbor novogodišnjeg paketića za decu?

Starija deca su možda već izrazila svoje želje ili su u pismu Deda Mrazu sastavili spisak željenih poklona - pa je lako "pogoditi" šta bi njih obradovalo. Manja deca, koja još uvek ne učestvuju u odabiru svog novogodišnjeg poklona, pogotovo ona pred kojima su prvi praznici u životu - možda ne znaju šta žele, ali itekako znaju da se obraduju - pa tome posvetite posebnu pažnju.

Bezbednost i sigurnost poklona - važan kriterijum prilikom izbora

► Pre svega, ako kupujete već osmišljene i upakovane novogodišnje poklone za decu, važno je da ih kupite u prodavnicama koje imaju sve potrebne dozvole i dokumentaciju za prodaju paketića, odnosno da budu pouzdani prodavci.

► Sve igračke koje se nalaze u paketiću treba da poseduju odgovarajuće sertifikate i potvrde o kvalitetu. Tačnije, da igračke sadrže CE oznaku koja garantuje bezbednost proizvoda.

► Paketić ne sme da sadrži igračku koja se nalazi na Rapeksovoj listi opasnih proizvoda. Igračke za mlađu decu ne smeju da sadrže sitne delove, magnete koje bi dete moglo da proguta ili da se povredi i time ugrozi zdravlje.

Prilagođenost poklona svakom detetu

► Paketići, tačnije proizvodi koji se nalaze u njemu treba da budu prilagođeni uzrastu deteta. Zbog toga treba voditi računa da li su paketići namenjeni bebama, predškolskom uzrastu ili školskom uzrastu.

► Svaki paketić mora da sadrži minimum 30% edukativnog materijala koji je u skladu sa uzrastom deteta.

► Paketići bi trebalo da budu prilagođeni i polu deteta. Međutim, paketići mogu biti i univerzalni, namenjeni i devojčicama i dečacima, kao što su (Lego) kockice, različite slagalice, mali muzički instrumenti, rekviziti za različite fizičke aktivnosti i slično.

Vodite računa o uzrastu deteta

Kada birate paketić za bebu do godinu dana vodite računa da u njemu nama slatkiša i igračaka neprimerenih uzrastu. Ukoliko imate poteškoća da pronađete takav paketić, onda ga sami upakujte poklone koje smatrate prikladnim (zvečke, glodalice, mekane igračke, odeću).

Za dete starijeg uzrasta biće vam lakše da odaberete. Ako kupujete već gotov paketić proverite šta se sve nalazi u njemu kako bi sadržaj bio odgovarajući uzrastu deteta. Ako postoji mogućnost da sami izaberete igračku, svakako iskoristite tu mogućnost.

Izvor: bebac.com