Trudnica i mobilin telefon: Kako igranje igrica utiče na bebe?
Foto: Pixabay

Trudnica i mobilni telefon: Kako igranje igrica utiče na bebe?

Odgovor stručnjaka nateraće vas da odložite telefon! Trudnica i mobilni telefon – kako igranje igrica može uticati na plod?
Кorišćenje telefona postalo je neophodno, ali trudnice treba da razmotre kakav je uticaj te navike i tog uređaja na njihovu bebu.
Stalno igranje igrica i neispuštanje telefona iz ruku štetno je za zdravlje svakog čoveka, a o trudnicama da i ne govorimo. Odnosno tim pre da govorimo!
Kako ova navika majke može uticati na plod? Odgovor zdravstvenih stručnjaka je nedvosmislen – loše.
Trudnica i mobilni telefon – kako igranje igrica može uticati na plod?

Sporiji rast ploda

Mnoge mame znaju da besomučno igranje na telefonu prerasta u nezdravu naviku. Ako ne znate kako se to manifestuje, zavisićete od telefona bilo kada, bilo gde, čak i u ponoć. Mnoge trudnice danju spavaju, a noći provode na telefonu. Zdravstveni stručnjaci kažu da je to štetna navika za majke, a posebno za njihovu decu. I majka i dete noću treba da spavaju. Ako majka ostaje budna do kasno jer se igra telefonom, to će uticati na biološki sat ploda u materici. Kod bebe izaziva nervozu i ona se neprestano mrda.
Ako majka redovno ovako postupa, to će uticati na rast i razvoj ploda, čak i na kašnjenje u razvoju. Ne dozvolite da vaša beba trpi uticaj beskorisnih stvari i zato bi trebalo da trudnice smanje upotrebu telefona tokom trudnoće kako bi obezbedile optimalne uslove za razvoj bebe još u stomaku.

Neobični pokreti fetusa

Svi znamo da tokom trudnoće majka i beba imaju posebnu vezu. Ako trudnica preterano koristi mobilni telefon, to će nesumnjivo uticati na bebu a pre svega će poremetiti njen biološki sat. Negativne majčine navike će izazvati neželjene efekte na plod, posebno u fazi kada se plod pomera. Kada je pomeranje izazvano i pojačano, može doći do nepravilnosti poput izraženog omotavanja pupčane vrpce oko bebinog vrata. Dakle, radi bezbednosti i majke i bebe, trudnica treba da koristi mobilni telefon samo kada je to neophodno, a ostatak vremena da se posveti nečemu drugom.

Trombofilija u trudnoći – problem koji se mora tretirati na vreme!
Deca razvijaju loše navike nakon rođenja

Ako majka ima naviku da preterano koristi telefon tokom trudnoće, to će uticati na aktivnost bebe u stomaku. Ona neće moći da razlikuje dan i noć. Ako majka koristi telefon noću i kasno leže, i beba stiče ovu naviku. To dovodi do remećenja razvoja i nakon rođenja. Deca treba mnogo da spavaju i prilagode svoj cirkadijalni sat jer je to važno da bi se potpuno fizički i intelektualno razvijala. Mame ovo ne treba da zaborave tokom trudnoće. Uz to, vrlo je važno da im je sopstveno zdravlje na prvom mestu – tako čine najbolje i za svoje dete.

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs