Na dermatološki pregled mladeža treba ići jednom godišnje, a u trudnoći i češće

Trudničke fleke nestaju čim stigne beba

Pigmentne promene u trudnoći nastaju usled povećane sinteze pigmenta melanina i njegovog nagomilavanja pod dejstvom hormona, a najizraženije su kod žena tamnije puti.

Hiperpigmentacija, preobojenost pojedinih delova kože, javlja se kod 90 odsto trudnica u prvom trimestru. Karakteriše je pojačana pigmentacija areola dojki, bradavica, genitalne regije, pazušnih jama i unutrašnjih strana butina.

Melazma, poznata kao kloazma i trudnička maska, javlja se kod 70 odsto trudnica u drugom trimestru trudnoće i predstavlja jasno ograničene, često simetrično raspoređene tamnosmeđe fleke nepravilnog oblika na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi.

Tamna linija na stomaku, od pupka do sredine pubične kosti, javlja se u drugom trimestru trudnoće.

I ožiljci, sunčane pege, fleke i mladeži u toku trudnoće mogu postati još tamniji, ali njihova boja, kao i sve ostale pigmentne promene, vraća se na staro u prvoj godini nakon porođaja. Zato pigmentne promene ne treba tretirati i uklanjati, posebno ne u toku trudnoće, jer su pojedini proizvodi za izbeljivanje pigmentacija veoma škodljivi.

A kako i sunčevo zračenje podstiče stvaranje pigmenta melanina odgovornog za tamnjenje kože, lice i usne treba posebno zaštititi. Leti trudnice obavezno treba da nose šešire i da sve izložene delove tela štite kremama sa zaštitnim faktorom SPF 30.

Posebnu pažnju tokom trudnoće treba posvetiti mladežima. Ukoliko dođe do primetne promene u veličini, obliku ili boji, ako se izmene izvice mladeža ili ako on počne da svrbi, boli ili krvari, odmah treba potražiti pomoć dermatologa.