Plivanje u trudnoći

Plivanje u trudnoći

Plivanje je jedna od najboljih vežbi pomoću kojih možete ostati u kondiciji tokom trudnoće. Plivanje, zajedno sa vežbanjem u vodi pomoći će vam da ostanete u formi, da ostanete aktivni, smanjite zamor organizma i popravite vaše raspoloženje.

Pozitivna strana plivanja jeste to što ne stavlja dodatni pritisak na telo i zglobove kao drugi načini vežbanja. Uz to, tokom letnjih meseci plivanje donosi i osveženje koje je telu trudnice preko potrebno.

Ukoliko ste bili redovna plivačica pre trudnoće, i sada, kada ste u drugom stanju nema potrebe da značajno menjate svoju rutinu. S druge strane, ako pre trudnoće niste praktikovali plivanje, kao i kod drugih načina vežbanja, nećete moći jednostavno uskočiti u vodu. Trebate početi polako i biti pažljivi da se ne preforsirate. Ne zaboravite da se zagrjete pre plivanja i da odvojite par minuta za istezanje i relaksaciju nakon plivanja.

Plivanje je zaista sjajan način vežbanja zato što stavlja opterećenje na velike mišićne grupe ruku i nogu istovremeno. Uz to, plivanje je i odlična kardiovaskularna vežba, a omogućiće vam da na trenutak zaboravite na težinu tela i dodatne kilograme koje nosi trudnoća. Ovaj način vežbanja podiže mogućnisti tela da obrađuje kiseonik, popravlja cirkulaciju i pojačava ukupnu snagu tela i izdržljivost.

Plivanje u prvom trimestru
U ovom periodu trebali biste plivati bar 20 minuta svaki drugi dan kako biste maksimizirali prednosti koje dolaze vežbanjem. Ukoliko patite od jutarnje mučnine, plivanje u jutarnjim časovima bi vam u ovome moglo pomoći, ali i pogoršati stanje. Probajte i testirajte efikasnost na svom telu, a nakon toga se prilagođavajte kako bi vam dan bio što ugodniji.

Plivanje u drugom trimestru
Ono što je zaista lepo kod plivanja u trudnoći je to što ne morate menjati rutinu kako trudnoća odmiče. Plivanje ne stvara veliki pritisak na telo i zglobove i verovatno nećete osetiti nikakvu razliku u svojim mogućnostima tokom ovog perioda. Jedino što bi se moglo promeniti jeste to da ćete u ovom periodu verovatno kupiti trudnički kostim za plivanje.

Plivanje u trećem trimestru
Kako tokom plivanja vaši zglobovi nisu mnogo opterećeni, i pošto voda štiti telo od pregrevanja, u ovom periodu plivanje bi vam moglo postati jedan od osnovnih načina vežbanja. Prsno plivanje posebno će vam biti korisno jer opterećuje grudne i leđne mišiće, to jest ona područja na koja je trudnoća imala najveći efekat.

Kako plivati tokom trudnoće?

1. posjetite svog ljekara i tražite njegovo mišljenje. Većina žena mogu plivati tokom cijele trudnoće, ali bolje je biti 100% siguran.

2. U početku, plivanje možete kombinovati sa hodanjem ili trčanjem. Kako trudnoća bude odmicala, verovatno ćete se više fokusirati na plivanje nego na druge načine vežbanja.

3. Kupite udoban plivaći kostim. Ukoliko vam odgovara i obični kostim, koristite ga. Međutim, mnogo je verovatnije da ćete morati da kupite trudnički kostim. Upamtite, najvažnije je da vam je udobno. Kada kostim počne da vas žulja, ne oklevajte da potražite drugi.

4. Vežbajte prsno plivanje. Kao što smo već rekli, prsno plivanje cilja grupe mišića prsa i leđa, područja koja su najviše pomerena trudnoćom. Ukoliko osetite pritisak na vrat kada izranjate po vazduh, razmislite o korišćenju disaljke.

5. Okrenite se na leđa pokušajte plivati leđno. Sa vodom kao podlogom na kojoj ležite, izbegavate rizik od obrnutok toka krvi koji se pojavljuje kod sličnih vežbi na suvom.

6. Ukoliko osećate umor, koristite dasku za plivanje. Svaki drugi krug uzmite dasku za plivanje i odmorite ruke, a radite nogama (ako imate bolove u leđima dok to radite, pokušajte dasku držati dalje ispred sebe.