30. nedelja trudnoće

30. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Ovih dana se osećate pomalo umorno... Nije ni čudo, jer nikako da se naspavate pošto ne možete udobno da se namestite.

Možda ćete se brzo zadihati kada duže ili brže hodate a možda ćete početi i da se osećate teškom. Ako imate utisak da ste pomalo trapavi - ne očajavajte. To nije samo zbog težine, već i zbog centra za ravnotežu koji - zbog hormona - nije izbalansiran.

Razvoj bebe

Vaša beba ima sve više kose na glavi!

Bebi rastu nokti na nogama i rukama. Uvećava se i količina masnog tkiva ispod kože i dete počinje ubrzano da dobija na težini. Sada već počinje da zauzima pravi položaj “bebe u stomaku” – sa prekrštenim rukama i nogama.

Nastavlja se ubrzani rast mozga i povećava se veličina glave jer sve veći mozak oblikuje lobanju. Dužica je obojena a zenica reaguje na svetlo. Kose na glavi je sve više. Težina bebe je oko 1320 gr a dužina oko 40 cm.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Ako počnete da patite od nesanice, uoči spavanja popijte toplo mleko ili se istuširajte toplom vodom, ali nemojte da se kupate u toplim kupkama! Moguće je da će vam relaksacione tehnike pomoći da bolje spavate a i da smanjite napetost i anksioznost koju osećate.

Postoji dve vrste relaksacija – fizička i psihička.

Da biste se fizički opustili, postavite se u udoban položaj i poduprite telo u potpunosti – najbolje je da se namestite na udobne jastuke. Zatvorite oči i koncentrišite se na opuštanje svakog pojedinačnog dela tela. Počnite sa prstima na nogama i idite ka gore, završavajući sa glavom. Kada završite, trebalo bi da se osećate lepo i potpuno opušteno.

Kada ste se opustili fizički, pređite na mentalnu relaksaciju.

Za nju je potrebna velika koncentracija i trebaće vam neko mirno mesto, gde vas niko neće uznemiravati. Potpuno se opustite i koncentrišite na disanje – udahnite duboko i zadržite dah nekoliko sekundi, ispuštajući ga potom sasvim polako. Kada ste se navikli na takvo disanje, opustite mišiće i prepustite se lepim mislima.