26. nedelja trudnoće

26. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Materica vam je sad vez značajno iznad pupka. Ako osetite da vam se materica povremeno odjednom stegne i zatim opusti, nemojte se previše uzbuđivati, to su “Brakston-Hiksove kontrakcije”, pripremne kontrakcije.

Njihovo javljanje nije razlog za paniku, obično su bezbolne ili podsećaju na blage menstrualne bolove, a dolaze u nepravilnim razmacima i retko. Predstavljaju vežbu tela za porođaj i obično ih žene koje nose blizance imaju češće. Ukoliko imate više od četiri kontrakcije za jedan sat, odmah se obratite lekaru.

Da li jedete dobro? Sada vam treba dodatnih 300 kalorija – neka budu pametno odabrane !

Osećate bebine pokrete svaki dan ali se nemojte uplašiti ako ih ne osećate STALNO - to zavisi i od vaše i od bebine aktivnosti – kada ste zaposleni, jednostavno ne obraćate pažnju na to i ako vas to zabrinjava, samo se primirite i koncentrišite na pokrete – videćete da su tu!

Razvoj bebe

Krvni sudovi u plućima počeli su se razvijati tokom prethodne nedelje, a ove nedelje se počinje razvijati samo plućno tkivo. Pluća počinju da luče “surfaktant”, smesu koja prekriva unutrašnjost plućnog tkiva i omogućuje širenje pluća tokom disanja, sprečavajući da se pluća “slepe”. Ispod kože se razvija potkožno masno tkivo koje će omogućiti regulaciju temperature posle rođenja – sada ga ima oko 2 do 3%. Poboljšavaju se funkcije sisanja i gutanja.

Dužina bebe je oko 34 cm, a težina 700-800 gr.

Savet za ovu nedelju

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da sve žene koje su takvog zdravstvenog stanja koje im to omogućava, doje svoju decu – majčino mleko je najbolja moguća hrana za vašu bebu, ima sve što joj je potrebno, u adekvatnim odnosima. U njemu se nalaze antitela koja će vašoj bebi dati zaštitu od infekcije. Dojenje je dobro i za vas – brže ćete oslabiti, jeftino je i uvek vam je na dohvat ruke.

Zapamtite, vaše mleko je najzdravije za vašu bebu i sva ostala mleka su slična majčinom, ali ne i ista – nemaju antitela koja će vaše dete prvih meseci štititi od infekcija koje mogu biti ozbiljne i opasne. Samo u slučaju da ne možete da dojite, raspitajte se kod pedijatra kome verujete koju hranu za bebe preporučuje.

Moraćete da imate bar nekoliko bočica sa cuclama, koje ćete sterilisati, četku za njihovo pranje a dobro će vam doći i posuda za zagrevanje mleka ili grejač flašica. Počnite da razgledate ponudu i da se raspitujete koje su flašice i cucle se pokazale kao najbolje.