24. nedelja trudnoće

24. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Ovo je period kada na težini dobijate i do 500 gr nedeljno, ali ne mora da znači da će tako biti svake nedelje. Materica je sada oko pet centimetara iznad pupka. Zbog težine, noge će vas više boleti nego pre, pogotovo ako još uvek radite i ako ste ceo dan na nogama.

Možda ste primetili da su vam se na nogama pojavile proširene vene koje znaju da budu izuzetno bolne. Taj problem može da se reši specijalnim čarapama za bolne vene koje stežu noge, ali i redovnim odmaranjem nogu koje ćete podići u visni kolena.

Razvoj bebe

Sad već dobro osećate bebu, znate da prepoznate kada je budna a kad spava.

Bebino telo se polako popunjava. Sada je već dobro osećate i znate da prepoznate kada je budna, a kad spava. Ona sama uspostavlja neki svoj ritam ponašanja. Usta i usne postaju osetljivije, oči reaguju na jak izvor svetlosti ako se on uperi u stomak, a počinju da se otvaraju i nozdrve. Poboljšavaju se i refleksi. Dužina bebe je tridesetak centimetara, a težina oko 450- 500 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Između 24. i 28. nedelje lekar će možda tražiti test tolerancije na glukozu (oGTT), koji će utvrditi da li imate tzv “gestacijski dijabetes” - šećernu bolest koja može da se razvije tokom trudnoće.

Savet za ovu nedelju

Pravo je vreme da malo sednete, podignete noge u visinu tela, i da, dok gladite stomak, razmislite kako ćete urediti bebinu sobu.

Mnoge žene u neko doba dobiju „potrebu“ da stan bukvalno sterilišu – od velikog spremanja sve do krečenja. Ipak razmislite da li je sve to neophodno jer nema potrebe da se dodatno zamarate spremajući, niti da udišete razna hemijska sredstva.