16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Krvarilo vam je iz nosa? Nema razloga za brigu, jer se trudnici volumen krvi povećava 40% - 50%, što utiče na nivo hormona estrogena koji deluje tako što otekne sluznica nosa. Dakle, začepljen nos ili krvarenje nije stvar za paniku. Ovo povećanje volumena cirkulišuće krvi utiče na srce tako što ono još napornije radi da bi ispunilo sve zadatke koje pred njega postavlja trudnoća, što za zdravo srce ne bi trebalo da predstavlja problem.

Ligamenti se i dalje izdužuju i možete osetiti bol u donjem delu stomaka.

Razvoj bebe

Vaša beba sada počinje da trepće! I može se videti kojeg je pola!

Verovali ili ne – vaša beba sada počinje da trepće! Počinju da se razvijaju pluća: od ove nedelje do sredine petog meseca najvažniji je period za razvoj pluća. Bebine noge su sada duže nego ruke i ona ih često pomera, a pošto ima dosta plodove vode, slobodno se kreće a da je vi još uvek ne osetite. Beba mokri u amnionsku tečnost svakih 40-45 minuta. Na koži ručica se formiraju linije – otisci. Na nervima se stvara “mijelin”, koji ubrzava prenose impulsa kroz nervni sistem. Cirkulacija bebe postaje funkcionalna - pupčana vrpca raste i zadebljava se.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Ako planirate vađenje plodove vode - amniocentezu, zakažite je za period između 16. i 18. nedelje trudnoće. Amniocenteza će pokazati kakvi su hromozomi bebe – kariotip, i da li tu ima nekih poremećaja.

Ako ste preskočili ultrazvučni pregled u periodu između 12. i 14. nedelje trudnoće, tokom koga je trebalo izmeriti debljinu kožnog nabora iza bebinog vrata - nuhalna translucencija, u cilju skrininga za poremećaje hromozoma (Daunov sindrom, druge trizomije), sada je momenat da uradite biohemijski skrining.

Biohemijski skrining se radi tako što se u izvađenom uzorku vaše krvi odredi koncentracija tri ili četiri hormona - alfa feto proteina (AFP), slobodnog estriola (uE3) i beta HCGa i, tamo gde je to moguće, inhibina A, koji će, sem što će odrediti rizike od problema sa hromozomima, pokazati i rizike od anomalija kičmenog stuba i prednjeg trbušnog zida.

Savet za ovu nedelju

Informišite se sa lekarom šta znači “biohemijski skrining test” – koji obuhvata određivanje nivoa alfa feto proteina (AFP), slobodnog estriola (uE3) i beta HCG i koje su njegove dobre a koje loše strane, ali i šta je to dijagnostički test – amniocenteza, sa svojim dobrim i lošim stranama. Treba da imate na umu da kod skrining testa lekar definiše visokorizičnu grupu, kod koje se onda razmišlja, da li uraditi dalja ispitivanja ili ne, a da dijagnostički test znači dobijanje tačnog rezultata. Ovaj test nosi rizik od pobačaja koji je oko1%.