5. nedelja trudnoće

5. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Trudnoća je dovoljno odmakla da rezultat testa bude siguran.

Kasni vam menstruacija? Sad je pravo vreme da uradite test na trudnoću i da pouzdano saznate, da li ste u drugom stanju. Trudnoća je dovoljno odmakla da rezultat testa bude siguran.

Simptomi koji vam mogu ukazati na trudnoću su osećaj umora, osetljivost grudi, metalni osećaj u ustima, jutarnja mučnina, učestalo mokrenje. Postoji mnogo simptoma trudnoće, ali nisu svi simptomi prisutni kod svih žena.

Razvoj bebe

Beba (oplođena jajna ćelija ili sad već embrion) se nalazi u materici. Ćelije koje se nalaze sa spoljne strane razvijaju izraštaje poput pipaka da bi se povezale sa majčinom krvlju.

Unutrašnji sloj ćelija obrazuje prvo dva a posle tri sloja, a iz svakog od njih izdvaja se drugi organski sistem: iz jednog će se razviti mozak i centralni nervni sistem, koža, oči i uši. Iz drugog nastaju pluća, želudac i creva a iz trećeg - srce, krv, mišići i kosti.

Oko pete nedelje, na delu embriona od koga će postati leđa, formira se nervna cev, iz koje će nastati mozak i kičmena moždina.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku

Savet za ovu nedelju

U ovom periodu nekada može doći do oskudnog, svetlijeg krvarenja, baš onda kada ste očekivali menstruaciju. Ako je krvarenje obilnije, odmah se javite lekaru.