4. nedelja trudnoće

4. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Neke žene iako im ginekolog još nije saopštio radosne vesti, sigurno “znaju” da su ostale u drugom stanju. To možemo nazvati ženskom intuicijom ili hormonima trudnoće koji sad već počinju da vode glavnu reč u organizmu. One koje nisu planirale trudnoću sad se verovatno preispituju kako da život prilagode onim što im se desilo, dok one koje jesu uveliko slave – gustim sokovima, naravno! U svakom slučaju veća vam je zbrka u glavi nego u materici.

Razvoj bebe

Beba je postala embrion!

Ove nedelje vaša beba postaje embrion. Veličine je semena maka. U narednih deset nedelja svi bebini organi razviće se i početi da funkcionišu. Zato je ovo period kad je vaša beba najranjivija i najpodložnija svemu onome što bi moglo da je spreči ili zaustavi u razvoju.

Vaša beba je embrion koji ima dva sloja: epiblast i hypoblast od kojh će se razviti svi njeni organi i delovi tela. Primitivna placenta sada takođe ima dva sloja. Njene ćelije formiraju mali tunel do unutrašnjosti materice koji će pomoću vaše krvi snabdevati embrion kiseonikom i hranljivim materijama. Takođe, stvara se i amniotička tečnost u kojoj će vaša beba udobno živeti dok bude rasla.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Ako sada uradite test za trudnoću (potražite ga u svakoj apoteci) možete biti sigurni u svoje novo stanje. Sledeće o čemu treba da razmišljate je kod kog lekara ćete voditi trudnoću. Bilo da se odlučite za lekara u ambulanti ili nekog ko radi u privatnoj ordinaciji, treba da znate da to treba da bude osoba kojoj ćete verovati, kojoj ćete moći da postavite million pitanja koja će vas opsedati od sada pa u narednih devet meseci i osoba s kojom ćete moći lako da komunicirate.

Čekaju vas obavezni ultrazvučni pregledi, pa postojanje UZ aparata u ordinaciji može da bude jedna od stavki za odabir. Gledajte da ne izaberete ordinaciju koja se nalazi na drugom kraju grada gde ćete, kroz koji mesec kad budete imali stomak “do zuba”, teško moći da stignete. Raspitajte se kod drugarica koje imaju decu ko je njima vodio trudnoću i zamolite ih da vam pomognu da izaberete pravog lekara.