Naopako penjanje uz tobogan ima i dobrih strana

Naopako penjanje uz tobogan ima i dobrih strana

Svakodnevno vidimo decu kako se penju ‘naopako’ na tobogan, odnosno penju se preko dela kojim se spušta. I dok jedni roditelji opominju decu da to ne čine, drugi ih jednostavno ignorišu jer su se napokon zabavili.

Znate li da stručnjaci odobravaju takvo penjanje jer je dobro za razvoj deteta, odnosno kroz takvu igru deca svašta i nauče. Ipak, pre svega decu treba imati na oku iz bezbednosnih razloga jer pad može rezultirati i lomovima ruku ili nogu.

Pročitajte zašto stručnjaci smatraju penjanje uz tobogan korisnim:

-Aktivira svu motoriku i mišiće
Penjanje uz tobogan dobro je za rad mišića jer dete napreže sve mišiće penjući se.

-Uči decu da pravila nisu bez izuzetaka
Omogućuje detetu da zna da se pravila mogu menjati odnosno da u životu pravila nisu uvek ista i da nisu uvek crno-bela. Na primer, možete decu naučiti da to smeju raditi samo kada ste sami u parku, odnosno kada nema gužve. Takođe, možete postaviti i uslovda ste uz njih vi ili nek ruga bliska odrasla osoba i da to ne čine kada su sama.

-Uči decu pristojnošću
Neke dete nauči da prednost imaju ona deca koja su se popela po pravilu, a tek potom ono koje se želi penjati naopako.

-Uči decu da se brinu o mlađima
Decu takođe naučite da se ne bi smela da se penju po delu kojim se klizaju ako su u društvu mlađih koji bi ih mogli oponašati. Deca će se na taj način osećati važno jer neće učit mlađe onome što ne smeju. To ih čini svesni potrebe druge dece.

-Razvija kreativnost
Doprinosi izgradnji kreativnosti jer dopušta deci da fizički osete da se predmeti mogu koristiti na različite načine.

izvor:mojpdijatar.co.rs