Zašto su svakodnevne porodične rutine važne za dete
Zašto su svakodnevne porodične rutine važne za dete

Zašto su svakodnevne porodične rutine važne za dete

Zašto su svakodnevne porodične rutine važne za dete

Šta sve podrazumevamo pod terminom porodična rutina? Zbog čega je važno da dete odrasta u porodici koja ima redovan ritam i kako uspostaviti svakodnevnu rutinu za svoje dete u par lakih koraka?

Svakoj porodici su potrebne rutine kao bitan korak u uspostavljanju reda i organizacije života. Rutine pomažu da se sve obaveze obave na vreme, a da se dete pritom oseća sigurno. Deca se često plaše nepoznatog, bilo da je to brokoli ili neka druga nova namirnica u njihovom tanjiru ili pak velika životna promena, poput preseljenja u drugu kuću.

Iako promenu treba doživeti kao priliku za učenje, ona je takođe veoma stresna za decu. U tom smislu, uobičajena rutina donosi utehu i doslednost u detetov život i predstavlja okvir za njegov pravilan razvoj i rast. Kako svaki član porodice ima različite obaveze, potrebe i želje, može se reći da je jedan od najvećih izazova modernog roditeljstva uspostavljanje redovnih i efikasnih rutina koje svima prijaju.

Šta sve u stvari spada pod termin “porodična rutina” i zbog čega je važno da je uvedete u svakodnevicu vaše porodice?

Šta jeste, a šta nije porodična rutina?

Dnevne porodične rutine izgledaju različito u celom svetu i zavise od kulture i sredine u kojoj porodica živi, a pre svega od potreba svih njenih članova. Mogu uključivati raspored kućnih poslova, kuvanja i čišćenja, vreme za igru, porodično vreme i igru na otvorenom, ali i izuzetno važan jutarnji i večernji redosled aktivnosti – priprema za vrtić i školu, odnosno vreme kupanja, obroka i spavanja.

Rutine su zapravo obrasci i navike koje porodice koriste za upravljanje svakodnevnim životom. Kod njih je fokus na tome kako se stvari rade u domaćinstvu. Jako je važno razlikovati ih od rasporeda, koji su krući, imaju dodeljeno vreme i usmereni su na to kako porodica koristi sat da bi prebrodila svoj dan.

Koje su glavne prednosti upostavljanja dnevnih porodičnih rutina?

Rutina daje ritam

Rutine pomažu da dete uspostavi ritam
Dosledna rutina pomoći će vašem detetu i njegovim „telesnim satovima“ da uspostave red. Zahvaljujući predvidljivom rasporedu možete biti sigurni da će dete redovno i zdravo jesti, lakše zaspati i buditi se, te provesti dovoljno vremena u igri na otvorenom.

Na primer, zato što vaše dete i njegovo telo znaju da je vreme za spavanje, mališan se lakše može pripremiti za odmor. Večernja rutina može da počne na isti način, pevušenjem pesmice koja će biti znak za pranje zuba i tuširanje, odnosno kupanje. Udobna posteljina i pidžame visokog kvaliteta za devojčice i dečake neodoljivog dizajna svakako su deo ovog rituala. Mekane spavaćice od najfinijih materijala sa likovima omiljenih junaka postaće asocijacija na priču za laku noć i spavanje.

Rutine povezuju porodicu

Kada dete zna šta može da očekuje i primeti redovne porodične aktivnosti, počinje da shvata koje vrednosti se u njegovoj porodici naročito cene. Na ovaj način dobija priliku da aktivno učestvuje u jačanju zajedničkih uverenja i interesa. Jedan od jednostavnih primera jeste kada dete primeti da je važan porodični doručak subotom ujutro ili nedeljni ručak, jer su tada obavezno svi na okupu. Čak i ako je dete malo, lako će osetiti da je zajedničko porodično vreme nešto posebno. Porodica se povezuje kada redovno i zajedno radi važne stvari.

Dete utvrđuje svoje aktivnosti

Rutine pomažu detetu da se navikne da obavlja svoje obaveze u očekivano vreme. Umesto da se na kraju dana bori sa roditeljima oko skupljanja igračaka i odlaska na spavanje, dete će jednostavno znati da je došlo „vreme za sređivanje igračaka“ i „vreme za kupanje i spavanje“.

Kada deca počnu da očekuju, onda i dovršavaju sve svoje aktivnosti bez problema. Uz pomoć uspostavljenog ritma roditelj više nije osoba koja detetu izdaje naredbe i govori da „radi ovo“ i „ne radi ovo“, već partner u porodičnoj rutini.

Briga o zubima

Rutine kao put do sticanja zdravih navika
Od redovnog pranja zuba do obavljanja domaćih zadataka svakog popodneva, rutine pomažu u uspostavljanju zdravih i dobrih navika.

Deca koja se uče ovim veštinama moći će bolje da upravljaju svojim vremenom u odraslom dobu. Zapravo, kako odrastaju, razvijaće sve ozbiljniju samodisciplinu u pogledu lične higijene i zdravih navika u ishrani. Rutinama se postiže sve to: od redovne oralne nege, preko ustaljenog ritma obroka do uredne i čiste sobe.
Efikasna rutina stvara mirnije domaćinstvo
Stres, buka, plač i nervoza postali su podrazumevani deo svakodnevice modernih porodica. Rutine mogu pomoći da se stres i anksioznost smanje. Vreme za ručak, vreme za igru, veče za porodično gledanje filma ili neku društvenu igru – s obzirom na to da dete ali i ostali članovi porodice znaju šta mogu da očekuju – dan će biti manje haotičan. Ukoliko i dete uključite u pravljenje ovih planova, osetiće se cenjeno i važno, a ne kao da je primorano da nešto uradi.

Vreme za igru

Uz pomoć rutina dete stiče samopouzdanje i nezavisnost
Kada postaje ustaljen redosled aktivnosti, dete će vremenom naučiti kada je vreme za pranje zuba ili oblačenje pidžame. Biće ponosno što zna šta je to što treba da uradi, i to samo! Umesto da mu se uvek govori šta treba da se dogodi sledeće, dete će se osetiti samopouzdano da nastavi i bude odgovorno za sebe I svoje postupke.

Na ovaj način dete izrasta u nezavisno biće puno samopouzdanja. Oseća se sigurno u sebe ali i u svoje roditelje – upravo zato što mu veruju da može samostalno obaviti ove aktivnosti.

Rutine kao put do radosti zbog onoga što sledi

Ako vaše dete zna šta je na rasporedu, onda se može radovati budućim događajima. To može biti odlazak u park petkom popodne, dan za pecanje sa tatom nedeljom ujutro ili porodično spremanje špageta četvrtkom. Kada se uspostave ove aktivnosti, dete se oseća voljeno, važno i poštovano u svojoj porodici.

Priča najavljuje spavanje

Dnevni rituali kao deo porodične rutine
Kada u svaki svoj dan uključite neku aktivnost kao što je maženje i čitanje detetu pre spavanja, vi zapravo gradite posebne trenutke ili „dnevne rituale“. Ovo posvećeno vreme ima veliku ulogu u povezivanju sa detetom i učvršćivanju odnosa roditelj-dete. Veoma je važno da u pretrpanom dnevnom rasporedu obaveza, poslovnih i školskih zadataka ostavite malo prostora za kvalitetno, opuštajuće vreme.

Rutina kao sigurnost u stresnim situacijama

Neznatne promene u školskom rasporedu ili veće i mnogo bitnije životne promene poput selidbe, razvoda ili rođenja brata ili sestre, i te kako utiču na detetov život i njegov osećaj sigurnosti u porodici u kojoj raste.

Međutim, kada porodica ima ustaljenu rutinu, normalan red je prisutan u detetovom životu, bez obzira na promene ili stres. Dete pronalazi smirenost, stabilnost i ljubav upravo kroz elemente rutine, kao što su porodične večere ili redovan odlazak na igralište sredom popodne.

Rutina pruža sigurnost

Fleksibilnost kao ključ porodične rutine
Uspostavljanje i održavanje rutine ima brojne benefite. Međutim, od vitalne je važnosti biti i fleksibilan, zbog toga što su spontanost i kreativnost su bitni faktori u detetovom životu. Primera radi, zajednički subotnji doručak se može odložiti nakratko ako je dete u dvorištu pronašlo neobičnu bubu ili puža. Takođe, nije strašno da propustite porodično igranje monopola petkom zbog gostujuće cirkuske predstave u gradu.

Rutine su korisne, ali sve dok su prilagođene porebama svakog deteta (kao i odrasle osobe). Ukoliko je raspored previše strog, dete se može osetiti kao da je pod kontrolom, a ne slobodno i rasterećeno, što je, na kraju, i jedan od glavnih ciljeva dobre porodične rutine.

Kako postaviti svakodnevnu rutinu za svoje dete?

Nikada nije kasno da stvorite efikasnu rutinu u svojoj porodici. No, što se ranije uspostavi, to je bolje i po dete i po roditelje. Prvi korak je svakako utvrđivanje “važnih vremena”. Ovde se misli na vreme glavnih obroka i užina, kao i vremena za popodnevnu dremku i spavanje. Prema vremenu za spavanje dalje možete ustanoviti vreme za kupanje, skupljanje igračaka i slično.

Uvođenje i postavljanje rasporeda za dete ponekad može biti teško, naročito u samom početku, ali imajte na umu da će se ono ipak navići. Zbog toga pokušajte da sačuvate strpljenje i izbegnete frustracije dok rutina ne postane redovna. Da biste održali rutinu, radite na doslednosti, ali ostavite prostora i za fleksibilnost, naročito u vreme praznika i nekih specijalnih događaja.

Neka vam fokus bude na stvaranju očekivanja i rutine kvalitetno provedenog porodičnog vremena. Bilo da je to redovno putovanje kod bake i deke, zajedničko šetanje psa ili vožnja biciklom – zabava je važna.

Na kraju, imajte na umu da rutina treba da pomogne porodici, a ne da je ometa. Budite sigurni da je vaša rutina zdrava i pozitivna za vaše dete i sve ostale članove porodice.