Proširene vene u trudnoći

Proširene vene u trudnoći

Kod žena koje pate od proširenih vena, stanje se u trudnoći pogoršava. Zbog veće količine krvi koja prolazi kroz njih, vene postaju sklone širenju, tako da se na kraju na nogama i butinama pojavljuju proširene vene.

Međutim, nasleđe igra presudnu ulogu u pojavi proširenih vena. Kada se proširena vena pojavi, zadržava se do porođaja. Lekar će vam možda prepisati lekove koji poboljšavaju tonus zidova vena ili protiv grčenja.

Ako su vene veoma proširene i ako pokazuju sklonost ka još većem širenju, onda je jedini način da se taj proces zaustavi nošenje specijalnih čarapa protiv proširenih vena. Te čarape ne izgledaju naročito lepo i neprijatne su leti, jer su tople, a delotvorne su samo pod određrnim uslovima. Morate ih obuti posle nekoliko minuta odmaranja u ležećem položaju, i to pre nego što spustite noge na zemlju. Treba da ih navlačite od stopala ka butinama, a pošto su veoma tesne, to je vrlo naporno.

Te čarape su privremeno sredstvo za ublažavanje smetnji, pošto se injekcije pomoću kojih se izaziva skleroza vena i hiruške intervencije na proširenim venama nikada ne primenjuju u toku trudnoće.

Proširene vene izazvane trudnoćom se same od sebe smanjuju ili gube, a lekar će ne koliko nedelja posle babinja pregledati one vene koju su se zadržale.

Putovanje

Odeća i obuća treba da budu komotne i nikako nemojte sedeti sa prekrštenim nogama.

Kada putovanje traje dugo, bez obzira što ste u autobusu ili avionu, ustanite povremeno i malo prošetajte koliko to uslovi dozvoljavaju. Mala promena položaja i nekoliko koraka mogu puno da pomognu Vašim krvnim sudovima, da ne bi došlo do zastoja u cirkulaciji.

U slučaju sa se tokom putovanja pojave otoci i ne povuku se ni narednog dana obavezno se obratite lekaru.

Ako ste se odlučili za boravak na moru osim direktnog izlaganja suncu koje se ne preporučuje sve drugo će prijati vašim nogama. Šetnja po šljunku i pesku bosim nogama, naročito hodanje kroz vodu pomažu boljoj cirkulaciji i smanjenju otoka, a plivanje poboljšava opštu kondiciju i jača mišiće i zidove krvnih sudova.

O čemu treba voditi računa tokom leta?
• noge nemojte izlagati suncu
• izbegavajte tople i vlažne prostorije
• odmarajte noge što češće i u uzdignutom položaju
• krećite se jer mišići svojim stezanjem masiraju vene i potiskuju krv
• izmasirajte noge uveče ili istušitajte hladnom vodom
• nosite elastične čarape ako vam to lekar preporuči
• obavezno se javite lekaru ako je noga neuobičajeno otečena, ili vas jako boli !