EPILEPSIJA U TRUDNOĆI
Foto: Shutterstock

EPILEPSIJA U TRUDNOĆI: Kako bolest utiče na začeće, trudnoću i porođaj

Izdvajamo sve važne informacije o začeću, trudnoći, porođaju, dojenju koje treba da znate ako imate epilepsiju.
Epilepsija u trudnoći može izazvati brojne brige u strahove. Iako veliki broj žena sa epilepsijom rodi zdravu decu, obično je potrebna posebna nega tokom trudnoće. Redovno konsultovanje sa lekarom je od ključne važnosti kako bi i mama i beba bile zdrave i sigurne.

Da li epilepsija otežava začeće?

Neki lekovi koji se koriste mogu smanjiti plodnost. Ipak, postoje lekovi koji neće imati jak uticaj, a koje možete koristiti. Razgovarajte sa lekarom o tome.

Kako epilepsija utiče na trudnoću?

Napadi tokom trudnoće mogu prouzrokovati:

- Usporen ritam bebinog srca

- Smanjenje količine kiseonika koja dolazi do fetusa

- Povrede, preranu separaciju placente od uterusa, ili pak pobačaj usled traume i pada
Da li se epilepsija menja tokom trudnoće?

Svaka žena drugačije reaguje na trudnoću. Kod žena sa epilepsijom nema promene u napadima. Kod nekih, oni se mogu prorediti. Postoje i one koje moraju z nekog razloga da prekinu terapiju, te se broj napada poveća.

Lekovi za epilepsiju i trudnoća

Lekovi koje uzimate mogu uticati na bebu. Potencijalni problemi koji se vezuju za lekove jesu defekti na rođenju, poput rascepa nepca, defekta nervne cevi, abnormalnosti skeleta, urođenih mana srca i problema sa urinarnim traktom. Sa većim dozama i rizik od problema se može povećati.
Epilepsija je neurološki poremećaj koji se ispoljava putem napada. Do ovoga dolazi zbog sprovođenja neadekvatnih impulsa iz mozga. Neuobičajene senzacije, osećanja i ponašanje javljaju se u sklopu epileptičnog napada.
Ukoliko niste imali napad devet meseci pre začeća, velika je verovatnoća da ga nećete imati ni u trudnoći. Ako ga niste imali dve do četiri godine, postoji mogućnost da ćete moći da se odreknete terapije na neko vreme. Naravno, o svemu tome je mnogo važno da pričate sa svojim lekarom.
Za veliku većinu žena je ipak najbolja opcija da nastavi sa lekovima za epilepsiju. Kako biste i vi i beba bili zdravi, doktori će vam prepisati najsigurnije lekove i dozu koja odgovara vašem tipu bolesti.

Kako moja bolest utiče na bebu?

Pored efekta lekova, beba majke koja ima epilepsiju ima blago povišen rizik od napada kada poraste.

Kako da se pripremim za trudnoću?

Pre nego što pokušate sa bebom, zakažite razgovor sa lekarom. Pored toga, bilo bi dobro da razgovarate i sa neurologom i ginekologom. Oni će pratiti vaše stanje, odlučiti koje su promene najbolje za vas pre nego što ostanete u drugom stanju.
Ako ste imali češće napade pre začeća, možda će vas posavetovati da sačekate sa trudnoćom dok epilepsija ne bude pod kontrolom.
Lekove uvek uzimajte tačno onako kako vam je rečeno. Ne menjajte dozu i ne prestajte sa lekovima na svoju ruku. Bilo kakvo menjanje doze će više štetiti bebi nego praćenje tačno onog što vam je rečeno.

Važno je i da obratite pažnju na životni stil:

- Hranite se zdravo

- Koristite prenatalne vitamine

- Dovoljno spavajte

- Izbegavajte alkohol, drogu i kofein
Da li mi je potrebno više folne kiseline nego drugim trudnicama?

Folna kiselina sprečava defekte neuralne cevi, ozbiljne abnormalnosti mozga i kičmene moždine. Kako neki lekovi za epilepsiju mogu uticati na način na koji telo koristi folnu kiselinu, lekar vam može preporučiti veću dozu, i to tri meseca pre začeća.

Šta da očekujem na pregledima?

Tokom trudnoće, moraćete češće da idete lekaru. Redovno će vam se pregledati telesna masa i krvni pritisak, a biće potrebni i česti pregledi krvi.
Neki lekari vam mogu preporučiti i vitamin K tokom poslednjeg meseca trudnoće, kako biste sprečili krvarenje na porođaju.

Šta ako dobijem napad u trudnoći?

Napadi zaista mogu biti opasni, ali u najvećem broju slučajeva mama posle napada rodi zdravu bebu. O napadima morate obavestiti lekara, koji potom može odlučiti o vašem daljem lečenju.

Kako da budem sigurna da mi je beba dobro?

Tako što će vas lekar pratiti tokom trudnoće. Ultrazvučni pregledi će biti česti, kako bi se pratila beba. Mogu vam preporučiti i neke prenatalne testove.

Kako će teći porođaj?

Većina žena sa epilepsijom rodi dete bez ikakvih komplikacija. One takođe mogu koristiti iste metode za oslobađanje bola kao i sve druge trudnice.
Napadi se zaista teško mogu javiti na porođaju. Ako dođe do toga, on se može prekinuti intravenskim lekovima. Ako se nastavi, obično se preporučuje porođaj carskim rezom.
Ako tokom trećeg trimestra imate česte napade, veća je mogućnost da će se oni dogoditi i na porođaju. Vaš lekar će odlučiti kakav porođaj je najsigurniji u tom slučaju za vas i bebu.

Da li smem da dojim bebu?

Dojenje se preporučuje čak i onim ženama koje piju terapiju. O dojenju i lekovima je važno da pričate sa lekarom, kako biste dobili proverene i sigurne informacije koje će imati najbolji uticaj na vas i bebu.

Izvor: www.yumama.com