Majčinski instinkt - šta kaže nauka, da li mame imaju šesto čulo?

Majčinski instinkt - šta kaže nauka, da li mame imaju šesto čulo?

Postoje neke neobjašnjive stvari koje majke osećaju, iako ni same nisu sigurne kako. To je ono što mnogi zovu majčinski instinkt, a u ovom tekstu pokušaćemo da otkrijemo da li on stvarano postoji ili je u pitanju samo mit.

Svi znamo da su majke nekada kao natprirodna bića koja znaju šta nam je i kad sami ne znamo, i za te pojave obično nema naučnih objašnjenja. Neki veruju da kada žena postane majka, dobija specijalno šesto čulo koje joj omogućava da oseća i predoseća stvari vezane za svoje potomstvo.

Istražili smo i sabrali neka najzanimljivija istraživanja i neke pojave vezane za majčinske predosećaje, koji možda mogu da pruže bolji uvid u to šta je zapravo majčinski instink. Pročitajte.

Majka uvek zna najbolje
Da li majke uvek znaju najbolje? Kada smo u nekim tinejdžerskim godinama, ne mislimo da su mame uvek u pravu i češće se ne slažemo sa njima, ali nekako na kraju ipak ispadne da su bile u pravu. Obično su tu u pitanju neke odluke ili mišljenja koja se razilaze, ali tada je reč o sudaru iskustva majke i neiskustva deteta, to se ne može nazvati posebnim instinktom.

Međutim majke ipak imaju posebne moći, kao na primer da prepoznaju plač svoje bebe čak i kada da je ona među desetinama drugih beba. Čak prepoznaju i različite načine i intonacije plača i znaju šta bebi tada treba.

 

Postoji puno objašnjenja za ovu pojavu, kao što je serija knjiga iz Australije i audio verzija sa primerima plakanja beba kada su gladne, kada ih nešto boli ili kada im se spava. Autori ovih istraživanja smatraju da sve bebe imaju sličan plač za određenu potrebu.

Ipak, i ako uzmemo da je to tačno, opet nemamo objašnjenje kako majka to zna iako nikad nije čula i nikada pre nije to prepoznala u plaču drugih beba, već samo kod svoje. Koji centar u mozgu se upali onda kada postane majka, i služi za raspoznavanje plača i potreba njene bebe? Možda je to ipak pravi iskonski instinkt za zaštitu i preživljavanje.

Isto je i kada je u pitanju odabir najboljih stvari za svoje dete. Uvek postoji niz savetodavaca koji kažu izaberi ovo, uradi ovako, ovo ne radiš dobro. Majka ipak treba da sluša sebe i da veruje sebi i svom osećaju u vezi svoje bebe, ali treba i da se malo edukuje jer neke stvari ne možete birati samo po sopstvenom nahođenju.

Na primer, bebama treba kvaitetna kozmetika, i majka će, uz malo edukacije i svog osećaja uglavnom znati šta je najbolje da izabere. Slično je i kada je vreme da bebi ponudi čvrstu hranu, ili kada je vreme da posete lekara. Posete lekaru su inače obavezne kada su u pitanju male bebe, ali nekada majka i mimo njih može da predoseti da nešto nije kako treba i da možda treba ispitati situaciju malo dublje.

Da li ste nekada čuli za pojavu koja se naziva trudnički mozak?
To je pojava u kojoj majke u trudnoći, i neko vreme nakon trudnoće budu malo izvan fokusa, često zaboravljaju, budu po malo zbunjene. Tim naučnika je istražio ovu pojavu i saznali su fascinantnu stvar! Siva materija trudnice se smanjuje u nekoj količini (koja varira, individualna je) i to uglavnom u centrima koji su vezani za socijalizaciju, društvenost.

Kod žena kod kojih se siva materija smanjila u većoj količini, majčinski instinkti i povezanost sa bebom nakon rođenja je bila veća. Kod onih kod kojih se nije smanjila ili se minimalno smanjila, obično postoji jako mala povezanost sa bebom. Kasnije su to pokušali da povežu sa postporođajnom depresijom, kao i sa pojavom ostavljanja beba ili otuđenosti, i smatraju da veza postoji, ali ta tvrdnja još uvek nije dovoljno istražena.

To nam onda dalje pokazuje da su majkama ti instinkti urođeni, i da se u određenim situacijama dese poremećaji koji ih sputavaju. Da li je to prikaz evolucije, ili degradacije ljudske rase, ali pojava otuđenosti od sopstvenog deteta se, nažalost, sve češće javlja. Ona postoji i kod životinjskih vrsta kao i kroz istoriju, ali je uglavnom beležen rast ove pojave u poslednjih nekoliko decenija, umesto opadanje.

Dodatni dokaz da je instinkt majke posebna kategorija magije roditeljstva, jeste to što se ćelije bebe i majke u toku trudnoće mešaju. Kako? Pa, naučnici su ustanovili da se ćelije majke svakako nalaze u pupčanoj vrpci i prenose na dete, ali takođe se i ćelije bebe kroz pupčanu vrpcu prenose u telo majke. Čak postoje dokazi da ukoliko majka pretrpi neku povredu ili bolest u toku trudnoće, bebino telo šalje matične regenerativne ćelije u majčino telo! Tako se dešava ta neka neverovatna povezanost majke i bebe, koja se vremenom ispoljava u nekim kritičnim situacijama, ili opet izbledi u drugim.

Možda tu leži ključ majčinske intuicije?
Da li ste znali da neki naučnici smatraju da je povezanost između ženskih potomaka duga po nekoliko kolena? Smatra se da se žensko dete rađa sa svim jajnim ćelijama koje će njeno telo ikada stvoriti. To znači da se one stvaraju još u toku trudnoće.

Po tome - naučnici tvrde - da je vaša baka nosila vas u svom stomaku - odnosno nosila je vašu majku koja je nosila jajnu ćeliju koja je kasnije u toku života postala - vi! Zato nekada i bake imaju veoma jaku vezu sa svojim unucima! Ipak, bake imaju i ogromno životno iskustvo, malo više strpljenja za unuke, i eto jednog bogatog i divnog odnosa za koji ne znamo da li je instinktivan i majčinski ili prosto priodno stanje stvari.

Kod različitih vrsta se povezanost oseća od najranijih dana trudnoće, pa tako i kod ljudi. Kod nekih majki se dešava da nekako znaju kog će pola biti beba, iako je previše rano da se to otkrije. Čak i nesvesno se desi da nagoveste bebin pol, kada se u razgovoru o imenima kod njih češće javljaju na primer muška, nego ženska imena (ili obrnuto).

Neke majke na samom početku trudnoće mogu da osete da nešto nije u redu, i da na taj način blagovremeno otkriju i reše određen problem kod bebe. Ovaj osećaj se često javlja i kasnije i alarmira majku da dete treba detaljnije pregledati ili lečiti i na taj način one spreče razvoj problema.

Da li su ove situacije tačne, da li majke stvarno imaju 6. čulo još uvek se ne zna! Naučnici tvrde da ne postoji poseban majčinski instinkt, da su u pitanju samo psihofizičke razmene i dešavanja u mozgu koja još nisu ispitana, ali majke uglavnom veruju da je to nešto više.

Mi verujemo da je svaka majka pomalo čarobna vila, pomalo snalažljiva veštica, ali svakako magično stvorenje, koje nekako, ipak zna najbolje!

izvor:najboljamamanasvetu.com