Bebe

Saveti doktorke Klajn: Kako razumeti mališane uzrasta od 2 do 5 godina

Šta svet mališana čini karakterističnim? Kako oni vide život i razumeju pojmove? Šta je sve potrebno da iskuse kako bi jednog dana postali srećni i nezavisni odrasli ljudi? Deca nisu samo niski ljudi.

Oni imaju svoj svet i svoja pravila, zbog čega je važno razumeti ih što je više moguće i uvek imati na umu njihovo viđenje okoline. Oni su indivualci i njihov svet je magičan, pa bi se o njemu moglo pričati satima. Ipak, ni tada ne bismo mogli da potpuno sagledamo kako oni vide život i šta je sve neophodno da vide, saznaju i iskuse.

Dr Tovah Klajn, majka troje mališana i direktorka njujorškog Centra za razvoj dece Koledža Bernard pokušala je da, zanimljivom knjigom pod nazivom “Kako deca napreduju: Šta roditelji mogu da urade kako bi deci između 2 i 5 godina posadili seme životnog uspeha”, odgovori na neka od osnovnih karakteristika dečjeg sveta. Izdvajamo vam pet stvari o mališanima koje su malo poznate, a veoma vredne za razumevanje ovih malih bića…

Mališani nemaju osećaj za vreme
Svim roditeljima je jasno da deca ne razumeju jasno koncept vremena i da im je teško da u potpunosti shvate značenje reči „prekosutra“, „juče“ i sl. Ipak, malo je poznato da struktura dečjeg mozga nije dovoljno izgrađena za razumevanje ovog aspekta života. Zbog toga mališani žive u sadašnjem trenutku, zbog čega, kako Dr Tovah Klajn objašnjava u svojoj knjizi, ’’ne vladaju veštinama koje su odrasli odavno naučili – kako upravljati svojim vremenom, kontrolisati svoje nagone, izraziti želje, planirati i nositi se sa stresom’’. Upravo zato oni neće shvatiti koliko još vremena imaju za igru u igranoici kada im kažete da krećete kući za pet minuta – jedino što će oni tada razumeti jeste to da ne krećete tog trenutka.

Deci je svet zasnovan na kontroli i moći
Zapitajte se, na trenutak, kako izgleda svet iz perspektive mališana. Oni ne mogu da biraju šta će raditi, šta će jesti, gde će ići itd. Roditelji kontrolišu svaki njihov pokret. Zbog toga oni smatraju da se sve odvija zahvaljujući kontrolisanju i zbog toga će pokušati da i sami steknu moć – odbijaće određenu odeću i vrstu hrane, odbijaće da odu na spavanje kada im se kaže i sl. Zbog svega toga, dr Klajn predlaže da se deci omogući privid kontrole. Naime, ukoliko im obuvamo cipele koje uvek odbijaju da nose, počećemo to s pitanjem da li želi prvo da obuje levu ili desnu. Važno je da se detetu ponudi više opcija i da ono stekne makar minimalnu moć.

Sreća se ne dostiže neprestanim udovoljavanjem
Deca osećaju najveću radost onda kada se osećaju bezbedno. Međutim, kako dr Klajn ističe, važno je da deca prepoznaju svaku emociju koju dožive, makar one bile negativne. Umesto da se detetu udovolji svaki put kada postoji rizik da ono iskusi negativan osećaj, ponekad bi bilo dobro jednostavno saosećati s njim. Na primer, ukoliko u kući nema više čokolade, ne bi trebalo otrčati u najbližu prodavnicu i kupiti je, već sesti pored deteta i saosećati s njim. Tako će shvatiti da to nije toliko strašna situacija koliko je isprva delovala i da čokolada nije neophodna da ono nastavi da se igra s drugarica, grli s mamom itd.

Mališani ponekad moraju da padnu
Iako roditelji pokušavaju da svojoj deci svet predstave kao idealno mesto u kojem nema mesta suzama, preprekama i modricama i u kojem ih nikada neće biti, to je nemoguće. Ponekad je neophodno da i sami mališani iskuse kako izgleda pad jer će samo tako postati osobe kakve želimo da budu – jake i otporne na nedaće.

Današnje brige su sutrašnji ponos
Ukoliko je vaše dete nezavisno, radoznalo, strastveno, uporno i tvrdoglavno, prirodno je da će biti teško izaći s njim na kraj. Sve ove odlike mogu odati utisak da dete ne sluša šta mu odrasli govore i da ono ide svojim putem. Ipak, zar nije to ono za čime svaka odrasla osoba teži? Dr Klajn smatra da je važno da deca imaju upravo ove karakteristike kako bi u budućnosti bila srećna.

izvor:mojpedijatar.co.rs

Zanimljiva uloga muzike u razvoju beba

Istraživanja pokazuju da bebe svoj prvi zvuk čuju već u 16. nedelje trudnoće

Muzika i pesma su važni delovi naše kulture. Gotovo sve što radimo i sa čim se susrećemo u pozadini ima neku muziku. Ona je na tv-u, u pozorištu, bioskopu, na radiju, a neretko i sami pevušite neku pesmu koja vam se dopada, potpuno nesvesno. Od donošenja beba na svet majke instinktivno koriste melodiju da umire svoje bebe, kao i da im putem nje izraze ljubav.

Ono što možda niste znali je da se bebe rađaju sa afinitetom ka muzici i da često na nju reaguju sa entuzijazmom. Bebin sluh je dobro razvijen po rođenju, za razliku od drugih čula poput vida, zbog čega tako dobro reaguju na muziku. Ono što se majkama još u porodilištu savetuje jeste da što češće i više bebu okružuju muzikom, kako bi ojačali svoju vezu sa njom, ali i uticali na razvoj njenog govora i društvenih veština kada bude veća.

Efekat muzike na bebe u stomaku
Brojna istraživanja dokazuju da muzika igra važnu ulogu u razvoju mozga kod bebe i pre nego što se ona rodi. Slušanje muzike u trudnoći ima umirujući efekat na trudnicu i vrlo pozitivan na njenu bebu. Budući da bebe kreću sa prepoznavanjem prvih zvukova već od 16. nedelje u stomaku, sa svega 24 nedelje one okreću glavu ka izvoru muzike. Osim majčinog glasa koji su u stanju da prepoznaju, one mogu da se po rođenju sete pesama i muzike koju su čule dok su bile u stomaku.

Prednosti muzike za bebin mozak
Rani kontakt dece sa muzikom može da ubrza razvoj njihovog mozga, posebno u oblastima čitanja i usvajanja jezika. S druge strane učenje sviranja nekog instrumenta može unaprediti matematičke sposobnosti deteta. Osim toga muzika utiče pozitivno i na druge oblasti razvoja dece, kao što su intelektualna, motorička, socijalno-emotivna i opšta pismenost. Muzika je jedinstven sektor koji pomaže i umu i telu. Deca zahvaljujući njoj uče da raspoznaju zukove i značenje reči, kao i da lakše iskazuju svoje emocije.

Mnogi mališani su skloni ka tome da pevuše pesmice koje su sami smislili ili da stvaraju ritam koji do tad nisu čuli. Ovo se objašnjava time što je dečiji mozak osposobljen „potrebnim alatom“ za učenje muzike, baš kao i jezika. Iz ovog razloga je važno da što više svoje mališane okružite muzikom, od dana kada saznate da dolaze na svet.

izvor:mojpedijatar.co.rs

Šest razloga zašto je kvalitetna mlečna formula bolja od kravljeg mleka za bebu posle završetka dojenja

NE postoji bolje mleko za bebu od majčinog mleka, a kratkoročni i dugoročni efekti dojenja na zdravlje potvrđuju brojna medicinska istraživanja.

Bilo bi idealno da majka doji bebu bar do kraja prve godine života, a ako majka ima mleka većina pedijatara i nutricionista i ohrabruje dojenje i tokom druge godine života (ponekad i duže).

Jedna od najčešćih dilema i pitanja je upravo aktuelna tema: koje je najbolje mleko za bebu posle završetka perioda dojenja – mlečna formulu ili kravlje mleko?

Za ogromnu većinu stručnjaka koji se bave ishranom beba NEMA dileme – kvalitetna mlečna formula je bezbedniji i bolji izbor od kravljeg mleka, a sledi šest glavnih razloga za takav stav:

1. Kravlje mleko sadrži previše proteina koji nisu prilagođeni bebinim potrebama
Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od majčinog mleka i kvalitetnih formula, a brojna istraživanja su jasno pokazala da višak proteina povećava izglede da ove bebe kasnije budu gojazna deca! Sa druge strane su istraživanja jasno pokazaala da adaptirane mlečne formule (sa manjim sadržajem proteina u odnosu na kravlje mleko) smanjuju rizik od gojaznosti!

Pored toga kravlje mleko sadrži „krupne“ mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko veća. Šansa da beba razvije alergiju na proteine kravljeg mleka je oko 15% čak iako u porodici nema alergičnih na hranu! Ukoliko je jedan od bliskih srodnika alergičan na hranu ova šansa je više od dva puta veća!

Kvalitetna sadrži proteine koji su prilagođeni (adaptirani) za bebe, tako da sadrže optimalan odnos surutke i kazeina (50%:50%), pa su neuporedivo bezbednije od običnog kravljeg mleka!

2. Kravlje mleko ima previše soli, a nema gvožđa

Kravlje mleko sadrži visoke koncetracije soli (sulfate, fosfate…) koje ometaju iskorišćavanje gvožđa iz hrane koja ga sadrži (meso, žumance) što može izazvati malokrvnost zbog manjka gvožđa (sideropenijska anemija).

Kvalitetne adaptirane mečne formule sadrže izbalansiranu koncetraciju mineralnih materija koje NE mogu ugroziti zrdravlje deteta, a formule koje se daju u prvoj godini života sadrže gvožđe (u obliku bisgilicinata) koje se lako apsorbuje i sprečava nastanak malokrvnosti.

3. Kravlje mleko NEMA dovoljno neophodnih (esencijalnih) masnih kiselina

Esencijalne masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj mozga i vida, ali i srca i krvnih sudova. Naročito su važne omega 3 masne kiseline (ALA – alfalinoleinska i DHA – dokozaheksaenska kiselina) koje kvalitetne adaptirane formule naprosto moraju da sadrže. U kravljem mleku ih ima zanemarllivo malo!

4. Kravlje mleko nema potrebne vitamine za zdav imunitet deteta

Pored vitamina D3, vitamini A i C su izuzetno važni za zdravlje deteta, uključujući i snažan imunski sistem, pa su obavezni sastojak kvalitetnih adaptiranih formula za decu u drugoj i trećoj godini života. U kravljem mleku ih nema!

5. Kravlje mleko nema PREbiotike
Prebiotici su izuzetno važni za očuvanje zdravlja creva (jačaju zaštitini potencijal crevne sluznice), ali i za imunitet, imajući u vidu da su od esencijalnog značaja za dobre crevne bakterije – mikrobiotu.

Prebiotici su zapravo “stanovi” za veoma važne – dobre crevne bakterije!

6. Proizvodnja kvalitetnih mlečnih formula je strogo kontrolisana i bezbedna

Kvalitet kravljeg mleka nije uvek jednostavno kontrolisati, a to naprosto NE važi za temeljan nadzor u proizvodnji vrhunskih mlečnih formula. Strogi kriteriumi moraju biti zadovoljeni, a proizvodnja se nadzire od prikupljanja mleka, preko samog proizvodnog procesa do distribucije, a u skladu je sa regulativom evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA – European Food Safety Authority).

Iako nije najvžanija, mleko je i u drugoj, pa i u trećoj godini važna namirnica. Mleko i mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma koji neophodan za pravilan rast i razvoj dece. Tu su i drugi važni sastojci: proteini, mlečni šećer, masti…
Ipak, druga godina je “kritičan” period gde treba ostvariti adekvatan prelaz sa majčinog na kravlje mleko. Prednost dajemo, iz navedenih razloga, kvalitetnim mlečnim formulama koje su daleko bolji izbor od kravljeg mleka!

U drugoj i trćoj godni života prepuručuju se prelazne mlečne formule:
 Humana 3 Junior My Pack za decu uzrastaod 12 do 18 meseci
 Humana 4 Junior MyPack, za decu uzrasta od 18 meseci do 3 godine.

Humana 3 Junior My Pack i Humana 4 Junior MyPack pored drugih sastojaka sadrže i:
• Alfa-linoleinsku kiselinu (ALA), esencijalnu omega-3 masnu kiselinu koja je neophodna za zdrav razvoj centralnog i perifernog nervnog sistema deteta.
• Vitamine A, D, C i B2 koji su optimalna kombinacija za zdrav imunitet
• Kalcijum bez koga (uz vitamin D) nema zdravih kostiju, ali je važan za skoro sve procese rasta i razvoja deteta.
Obe formule se mogu koristiti koristiti kao samostalan obrok (kao napitak), ili uz obrok (sa žitaricama…).

Humana 3 Junior My Pack i Humana 4 Junior MyPacksu bazirane na PROBALANCE konceptu koji je rezultat posvećenosti da se bebama pruži uravnotežena ishrana koja obezbeđuje njihov prirodan razvoj: pažljivo izbalansiranu, sa svim potrebnim hranljivim sastojcima i u količinama koje su prilagođene uzrastu bebe od navršenih 12 meseci do pune tri godine: Humana 3 Junior My Pack od 12 do 18 meseci, a
Humana 4 Junior My Pack od 19 do 36 meseci

Kvalitetna i izbalansirana ishrana, koja podrazumeva i pažljivo odabranu mlečnu formulu, omigućava zdrav ras i razvoj deteta, a ujedno je i jedan od glavnih stubova snažnog imuniteta!

izvor:mojpedijatar.co.rs

NIŠTA SLAĐE OD BEBINOG KIKOTANJA I SREĆE: 4 zabavna načina da nasmejete dete, a prva igra je omiljena svim roditeljima

Ništa lepše nema od osmeha našeg najdražeg bića! Kada se beba nasmeje, zaboravljamo sve neprospavane noći, sve menjane pelene i umor. To malo stvorenje je u stanju da nam odmah probudi pozitivinu energiju i osmeh nabaci na lice. Svakom roditelju je važno da dete bude srećno i zadovoljno.

Pravi bebin osmeh možete primetiti sa dva meseca. A kako da ga izazovete? Lako je, a mi vam dajemo par saveta!

1. Klasična igra skivanja lica

Ovu igru skrivanja vole sve bebe i uvek se slatko ismeju kada rukama sakrijete lice, pa se pojavite.

2. Mamin i tatin smeh

Kada se vi smejete ili joj govorite nekim šašavim glasom, beba će uživati u tome.

3. Podizanje u vazduh

Koja još beba ne uživa u toj igri, koja je puna uzbuđenja?

4. Golicajte je

Verujte, beba će uživati u golicanju, a smeh koji ćete čuti nema cenu.

izvor:yumama.mondo.rs

Šest saveta moje svekrve o bebama koje NISAM prihvatila (i pet koje JESAM)

Jednom prilikom sam negde pročitala da je roditeljstvo stvar o kojoj je najlakše imati mišljenje (i svako ga ima) a koju je najteže raditi. Tako je moja svekrva htela da iz porodilišta iznesemo dete u onome što je ona pripremila – da ne objašnjavam kako je to izgledalo. Naravno, ja onako osetljiva sa svim emocijama nisam to nikako htela.

A onda, kada je videla bebu, krenulo je pljuvanje i ruženje da je „ne urekne“. Naredih dana, kada sam ja bila u potpunom (psihičkom) rasulu, ona je htela da preuzme odluke o tome šta će beba da oblači, kako treba da spava i koliko često treba da jede…

Iz ove perspektive, kada je prošlo već par godina, nisam toliko zatvorena za sve njene sugestije. Znam da samo želi da pomogne. Ponekad nije loše čuti tuđe iskustvo jer može i da vam olakša posao. Ali, ako savet ima smisla i iza njega stoji validno opravdanje to je u redu, ali ako ne, ignorišite ga. Evo sa čim sam se ja srela i šta sam prihvatila a šta ne.

Nisam prihvatila ove savete:
1. NE SME da se izlazi iz kuće 40 dana od porođaja
Period babina je, i te kako, neophodan za oporavak ali nije neophodno ne izvoditi bebu. Naprotiv, već po povratku iz porodilišta je lepo prošetati i mi smo to i radili. Lepo vreme nam je to omogućavalo i ni beba ni mi nismo imali nikakvih problema. Mami izlazak napolje može stvarno da prija i za psihu. Dakle, odmaranje da ali i šetanje.

2. Beba MORA da se kupa svaki dan
Bebe se ne znoje i ne prljaju kao odrasli, nemaju neprijatan miris, čak je i njihova mokraća sterilna tako da njima apsolutno nije potrebno kupanje svaki dan. Potpuno je ok da bebu kupate svaki drugi, možda i treći dan ako je zima itd. Tek kako dete raste pređite na svakodnevno kupanje.

Ono što jeste važno je održavati higijenu pelenske regije, to nemojte da preskačete. Koristite nežne maramice kao što su Becutan vlažne maramice sa kamilicom kao i kremu sa lanolinom koji pomaže u hidrataciji kože, naročito ako je izrazito suva ili ako postoji pelenski osip. Zahvaljujući blagoj formulaciji, može se nanositi više puta a da pri tom ne dođe do prezasićenosti.

3. Ako beba ima povišenu temperaturu treba je skidati alkoholom ili krompirom
Većina baka i deka bi se možda i složila sa ovim „receptom“ ali masiranje bebe pa i malog deteta alkoholom (čitaj rakijom) nije nešto što bi pedijatri preporučili a ja biram da verujem preporukama doktora. Čak ni verzija stavljanja krompira u čarapu da „izvuče“ temperaturu kod nas nije prošla i ne bismo to preporučili.

Dakle, kada je beba bolesna, postupajte po savetu pedijatra.

Slušajte svoj instinkt

4. Bebu NE TREBA uzimati u ruke kada plače, da ne bi bila razmažena
Moja svekrva je govorila da nikako ne treba stalno uzimati bebu kada plače, naročito ako je upravo jela ili treba da se uspava jer ćemo je tako razmaziti. Sve što sam ikada pročitala na ovu temu govori sasvim suprotno! Uzimanje bebe koja plače joj daje sigurnost i tako uči da je mama uvek tu za nju. Previše plakanja je stres za bebu i nema razloga izlagati je tome.

I ovaj savet smo preskočili.

5. Bebe TREBA da spavaju isključivo na stomaku
Najsigurniji položaj za bebu je spavanje na leđima. Davnih dana se savetovalo suprotno, od straha da ne dođe do gušenja pljuvačkom kada leže na leđima. Istraživanja su pokazala da to nije tačno te da je najbezbednije spavanje na leđima i bez ikakvih drugih predmeta u krevecu.

Ovde smo vodili borbu ali, srećom, ne živimo sa svekrvom pa smo dobro prošli.

6. Ako dodate cerealije u mleko uveče, beba će bolje spavati
Saveti oko ishrane su me najviše frapirali. Od baba i deda se svašta može čuti. A savet za bebe je jako jednostavan – treba ih isključivo dojiti do šest meseci kada počinje uvođenje nemlečne ishrane, osim ako pedijatar ne kaže drugačije. Takođe, studije su dovele u vezu rano uvođenje čvrste hrane i gojaznosti kasnije u životu.

Savete oko ishrane dobijamo svakodnevno i sada sa tri godine, ali ih uglavnom ignorišemo.

Ima i saveta koje sam prihvatila, evo nekih:

1. Čitaj bebi od prvog dana i pričaj joj mnogo i stalno
Moja svekrva je obrazovana i načitana žena i to je lepo. I sama gaji veliku ljubav prema knjigama pa je i bebi krenula da čita čim je videla.

Sa druge strane, ja sam po prirodi introvert, ne pričam puno pa nisam planirala od starta ni neko veliko čitanje i glumatanje naglas. Ali, kada sam pročitala kako čitanje i pričanje bebi pomaže u razvijanju našeg odnosa i njenog intelekta, počela sam i ja.

Malo po malo i evo dete jako lepo priča sa tri godine, ima prebogat rečnik, voli da mu se čita i da sluša priče. Naravno, često je to jedna te ista priča, ali to je normalno.

2. Masiraj bebu pred spavanje
Prvo sam mislila da je masaža bebe nešto novo za mlade mame, ali se ispostavilo da je to jako duga tradicija. Svekrva mi je pričala da su u Indiji nekada posebno unajmljivali maserke za bebe. Kažem vam da je načitana.

Masažu za bebe sam posebno učila i to je naš divan ritual za večernje opuštanje i danas. Masiramo se Becutan uljem sa lavandom koja potiče sa nama omiljenog ostrva Hvara.

3. Koristi Becutan kremu – za bebu ali i za sebe
Ako nešto volim da pohvalim kod moje svekrve, to je njena koža. Neguje je od mladosti i to se vidi. Pri tome, ceni domaće brendove, a tu svrstava i Becutan koji pravi Alkaloid Skopje. Od starta mi je tvrdila da je to jedina krema koju je koristila za decu a zadržala je i za sebe jer joj podmlađuje kožu. I naravno, nisam verovala dok nisam probala a i pročitala po raznim forumima da je mnoge žene koriste i za sebe.

Razlog je zapravo jednostavan, ova poznata krema sadrži retinol.

Vitamin A ili retinol u kontaktu sa kožom dovodi do pretvaranja enzima u retinolsku kiselinu što je aktivni oblik vitamina. Retinolska kiselina će povećati tranzit ćelija, ublažiće hiperpigmentaciju, stimulisaće proces proizvodnje elastina i kolagena, pa će koža postati blistava, dobro hidrirana i neće podleći iritacijama. Može da pomogne ostarelim ćelijama da budu eliminisane i da na taj način omogući novim ćelijama da ih zamene na površini lica.

Zbog toga Becutan kremu mažu i žene sa zrelom kožom. U našoj porodici ova krema radi svoj posao već decenijama i kod malih i kod velikih.

4. Neka bebu uveče kupa tata
Moja odluka da bebu neću kupati baš svaki dan je nekako prihvaćena, ali sam ja onda prihvatila drugu sugestiju a to je da tata kupa bebu uveče. Kako je kasno dolazio sa posla, ja bih to već uradila ranije ali smo onda probali da sačekamo i pustimo tatu da to obavi.

Ukratko, bila je to jedna od najboljih odluka. Kupanje je postao divan način da se i tata poveže sa bebom. Prvo je bilo pipavo i delikatno, ali je kasnije, od kako je beba počela da sedi, to bilo pravo druženje uz prskanje, cijukanje i smeh. Sada je to pričanje priča i igranje sa raznim igračkama i malo odmora za mamu.

Za uspeh je bilo najvažnije da ima mnogo sapunice u kadi i da ne peku oči kad se pere kosa. Po tradiciji već godinama koristimo Becutan pa smo odabrali i Becutan šampon za decu i Becutan penušavu kupku.

 Neka bebu kupa tata

5. Beba mora da ima rutinu – budi striktna
Ovde je moja mama mnogo fleksibilnija od svekrve te me od starta to njeno insistiranje nerviralo. Vremenom, međutim, se to pokazalo kao jako korisno i dobro. Ali moja rutina i dalje labavija od one koju je uvela svekrva pa ispada da kod nje bolje dremka i jede.

Mi zato imamo naše male rituale od kojih ne odstupamo kao što je obavezna jutarnja šetnja, sada sa detetom od tri godine vikendom je to i posebna užina napolju uz ceđeni sokić, tu je tatino kupanje, masaža pred spavanje, odlazak u parkić svakog dana, čitanje knjiga i slično.

Svakako ne treba preterivati i uvoditi stroge rutine kod malih beba, njih treba pratiti jer nam one pokazuju kada su gladne, umorne, kada je pelena puna i slično. Kako beba raste, ona će ustanoviti svoju rutinu, imaće određeni raspored. Mi im možemo pomoći tako što ćemo svoj dan prilagoditi njihovim potrebama, na primer pobrinućemo se da postoje uslovi za spavanje u vreme kada beba obično spava. Vremenom ćemo odgovoriti na njen prirodni raspored jela i spavanja kreirajući rutinu koja odgovara i bebi i celoj porodici.

U svakom slučaju, ne treba biti isključiv prema savetima ali treba biti razuman i prihvatiti samo ono što se uklapa u dinamiku i pravila vaše porodice i ono što ne ugrožava sigurnost bebe.

izvor:najboljamamanasvetu.com

 

SISANJE PALCA I GRICKANJE NOKTIJU SU LOŠE NAVIKE, ALI IMAJU JEDNU DOBRU STRANU: Odviknite ih, ali se ne brinite!

Dok su mali sisaju palac, kada porastu grickaju nokte... Da, svakom roditelju se čini da deca previše drže ruke u ustima. Ipak, naučnici kažu da ovo može imati prednosti po dete!

Da, dobro ste čuli. Naučnici sa Novog Zelanda uradili su istraživanje u kom je preko hiljadu roditelja pisalo navike grickanja noktiju i sisanja palca kod svoje dece. Nakon toga, deca su testirana na alergene. "Njihova istraživanja pokazala su da deca koja su sisala palac i grickala nokte imaju manju osetljivost sa 13 godina u odnosu na onu decu koja to nisu radila. Oni koji su imali i jednu i drugu naviku, smanjili su taj rizik za 31 posto", piše londonski The Telegraph.

Ovo se podudara sa "higijenskom teorijom", koja naglašava da deca treba da budu izložena bakterijama i klicama kako bi ojačala imunitet.

Ipak, moramo imati na umu da su ovo generalno loše navike, koje dete ne bi trebalo da nastavi da radi. Važno je da dete odviknete od sisanja palca pre nego što se pojave trajni zubi. Postoji nekoliko načina da pomognete detetu da prestane da sisa palac. Ni grickanje noktiju, svakako, nije dobra navika, pa predlažemo ove načine da odviknete dete.

izvor: yumama

OVAKO ĆETE NAPOKON SMANJITI BOLOVE ZBOG RASTA ZUBIĆA: Mama pokazala genijalan trik - sve što vam je potrebno je CUCLA

kako pomoci bebi kada rastu zubi
Rast zubića nije nimalo lak, a bolovi, plakanje i nervoza mogu biti gotovo neizostavan deo. Svaki roditelj pokušava da pronađe način da umiri ove neprijatnosti koje bebica oseća.

Mama Viki Meri Viler je pronašla genijalan trik da pomognete bebi sa bolovima. Sve što vam je potrebno jeste bebina cucla. Mama je objasnila postupak u videu na Tiktoku. Poenta je da uzmete cuclu i potopite je u vodu dok se ona ne napuni. Cuclu koja je puna vode stavite u zamrzivač i tako držite sve dok se ne pretvori u led. Ovako ledena cucla će mnogo prijati bebi i neutralisaće bolove.

Roditelji su bili neizmerno zahvalni mami koja je otkrila ovu ideju. "Moja deca su sada odrasla, ali sam i ja isto radila i život mi je spasilo", bio je jedan od komentara. Neke mame su ispričale da im deca generalno me vole ništa hladno, ali će pokušati zbog zubića.

ŠTA SVE TREBA DA KUPIM PRE ROĐENJA BEBE

Vreme je da sastavite spisak za kupovinu stvari za bebu! Izdvajamo 32 stvari koje će vam sigurno trebati.

Dok se pripremate za dolazak bebice, jedna od najvažnijih stavki je kupovina potrebnih stvari. Mnoge mame nisu sigurne šta je najvažnije da se kupi na samom početku.

Kako bismo vam olakšali kupovinu, izdvajamo spisak stvari koje će vam biti potrebne u prvim mesecima sa novorođenčetom.

1. Za dojenje

Brusevi i odeća koja će vam odgovarati dok dojite. Postoji i odeća koja je baš namenjena mamama koje doje.
Pumpica za izmlazavanje
Jastučići za dojenje
Portikle
2. Za spavanje

Krevetac i dušek
Posteljina i ćebence za bebu
Ogradica za krevetac
3. Za presvlačenje

Pelene
Pamučne pelene
Krema za pelenski osip
Tetra pelene
Vlažne maramice
Podloga za presvlačenje
4. Za presvlačenje

Pidžamice za spavanje
Gornji i donji delovi
Čarapice
Kapice
Bodići
Benkice
5. Za kupanje

Kadica
Peškiri za bebe
Šampon za bebe
Hidrantna krema
Tipferi, vata i štapići
6. Za zdravlje i negu

Grickalica za nokte
Toplomer
Povidon jod
Pumpica za nos
7. Oprema

Kolica za bebu
Sedište za automobil
Torba za pelene i ostale bebine stvari
Bebi alarm
izvor:yumama.mondo.rs


Široko povijanje beba

ŠIROKO POVIJANJE BEBA VEČITA JE DILEMA: Patronažna sestra posavetovala iz iskustva, posebno se dotakla letnje dece (VIDEO)

Evo šta patronažna sestra savetuje o širokom povijanju kod beba.

Široko povijanje beba večita je dilema roditelja jer i stručnjaci imaju različita mišljenja o tome. Dok neki tvrde da treba koristiti jer pomažu u razvoju kukova, drugi kažu da to nema nikakve veze sa kukovima i da je potpuno nepotrebno.

Patronažna sestra Marija Košarac iz Doma zdravlja Čukarica gostovala je u emisiji '150 minuta', a pevačica Marija Mikić koja se porodila pre nešto više od mesec dana postavila je pitanje koje nju interesuje, a radi se baš o širokom povijanju beba. Kako kaže Marija, i ona se susrela sa brojnim komentarima o tome da li treba da se koristi ili ne. Svojoj Đurđi koristi široko povijanje, a interesuje je šta patronažna sestra kaže o tome do kada treba da se nosi.

"Do drugog meseca. Kada beba ode na ultrazvuk kukova, pedijatar će proceniti da li će nastaviti još mesec ili dva, ili će ukinuti. Nažalost, mišljenja su podeljenja i nemamo svi zdravstveni radnici isti stav. Neki su da se i dalje držimo stare škole i koristimo širok povoj, a neki su ipak za to da se ukine", rekla je Marija, a onda se osvrnula i na svoje lično iskustvu u radu sa bebama:

"Moje iskustvo je da treba. Dečiji ortopedi ga savetuju, a svakako ne šteti, pa zašto ne staviti? Svakako i bebi prija, greje se stomačić kada krenu grčevi i zašto ga onda ne staviti? Možda treba ukinuti ili skinuti jednu tetra pelenu, da ostane samo švedska kada je leto, kada su velike vrućine. Takođe, može se samo noću koristiti po visokim temperaturama, ali treba ga nositi", rekla je patronažna sestra Košarac.

Izvor: yumama

Evo šta ne bi trebalo da radite tokom toplih letnjih dana ako imate bebu

Evo šta ne bi trebalo da radite tokom toplih letnjih dana ako imate bebu

Mere predostrožnosti veoma su bitne - ne ostaviljajte dete u autu, mažite kremu,...

Leto je jedno od najlepših godišnjih doba i deca u njemu posebno uživaju. Kupanje je glavna aktivnost mališana tokom leta, ali visoke temperature zahtevaju određene mere predostrožnosti koje bi svaki roditelj trebalo da zna.

NE PREKRIVAJTE KOLICA PELENOM

Tokom toplih letnjih dana svaki roditelj želi da na najbolji način zaštiti bebu od sunca. Ipak, u želji da učine najbolje često se dešavaju greške, a one posebno mogu biti štetne za bebe tokom letnjih dana.

Prekrivanje kolica pelenom, kako bi se beba zaštitila od sunčevih zraka, može biti posebno štetna jer one nemaju mogućnost termoregulacije. Čak i ukoliko su kolica u parkiću u delimičnom hladu, prekrivena samo pelenom ili prekrivačem od tankog muslina temperatura može dostići i do 45 °C.

Pročitajte opširnije kako pokrivanje kolica sa pelenom može dovesti do toplotnog udara kod bebe >>>

NE OSTAVLJAJTE DETE U AUTOMOBILU

Jeste li znali da telesna temperatura dvogodišnjaka može da naraste i do 40 stepeni nakon samo sat vremena provedenih u automobilu?

 

Ovakav šok za organizam može da dovede do toplotnog udara, kažu naučnici sa univerziteta Arizona koji su sproveli istraživanje na temperaturama između 36 i 41 stepen, kako bi utvrdili koliko brzo auto može da se zagreje.

Kod dece temperatura tela raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih.

 

NEMOJTE ZABORVITI DA DETETU NUDITE VODU - REDNOVNA HIDRATACIJA DETETA JE OBAVEZNA

Bebe i deca više su sklona dehidraciji od odraslih osoba. Ukoliko je beba dehidrirala to znači da u organizmu ima manje tečnosti nego što je potrebno i to se može dogoditi ukoliko recimo mališan gubi tečnost zbog proliva, povraćanja, groznice ili pojačanog znojenja. Ukoliko se radi o blagoj dehidraciji, tečnost se brzo može nadoknaditi, međutim umerena ili teška dehidracija može biti veoma opasna.

 

NE OSTAVLJAJTE BEBU NA SUNCU - ZAŠTITITE DECU OD TOPLOTNOG UDARA I SUNČANICE

Tropske temperature nikome ne prijaju, a posebno ne deci i trudnicama. U ovom period glavni neprijatelji organizma jesu sunčanica i toplotni udar. Za 10 do 15 dana boravka na godišnjem odmoru trudimo se da što više uživamo u čarima mora, reka, jezera, bazena. Ali, to može da bude i opasno.

Na visoke temperature posebno su osetljiva deca, a naročito bebe između šestog meseca i prve godine. Oni nemaju dovoljno razvijen termoregulacioni sistem. Zato savetujemo da bebe šetate samo u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

 

NEMOJTE ZABORAVITI DA REDOVNO NANOSITE KREMU ZA SUNCE

Dečija koža pamti sve zato je zaštitite od sunca. Ultravioletni zraci mogu trajno napraviti promene na kožu i dovesti do bolesti. Zaštita od sunca veoma je važna i za starije, a pogotovo za decu i bebe. Pored kreme sa visokim faktorom bebe možete zaštiti kapicama i laganom pamučnom odećom, a boravak na suncu u toku najtoplijeg dela dana nije prihvatljiv te ga izbegavajte.

 

DETE KOJE SE KUPA NE SME OSTATI BEZ NADZORA

Svaka prevencija, edukacija o bezbednosti dece u vodi i oko nje potencijalno može spasiti nekome život! Ukoliko je dete nešto starije pre ulaska u vodu neophodno je sa njim razgovarati o bezbednosti i naravno nikada ga ne ostavjajte u vodi bez nadzora. S druge strane ukoliko je beba u pitanju, bez obzira koliko je voda plitka, nikada je ne ostavljajte bez nadzora. Čak i ako beba sedi u sasvim malo vode, nemojte je ostaviti u vodi ni na par sekundi.

Izvor: bebac.com