Treba li BEBU DO GODINU dana voditi na MORE ili na BAZEN
Foto:Profimedia

Treba li BEBU DO GODINU dana voditi na MORE ili na BAZEN: Šta se sme a šta ne - odgovara PEDIJATAR

Sa prvim vrućinama roditelji se pitaju da li njihovoj bebi koja nema ni godinu dana treba more i da li uopšte tako mala beba sme da se kupa u moru. Isto pitanje postavljaju sebi i ako razmišljaju da se od vrućina rashlade sa bebicom na nekom bazenu.
Na pitanje mogu li se male bebe kupati u moru ili u bazenima za sajt Trudnoća i zdravlje odgovara prim. dr Olga Stanojlović, pedijatar i pre svega napominje da se mora voditi računa o higijeni. Jer, ni vi sami, a tek ne sa bebicom, ne treba da idete na mesta gde se više ljudi brčka u plićaku.
— Čak i tako mala beba slobodno može da se kupa u moru. Postoje različite vrste guma koje su adekvatne i za najmlađi uzrast i uz pomoć kojih beba može u potpunosti da uživa u vodi. Može se kupati i u bazenčiću na naduvavanje koji se može postaviti u hladovinu, a u njega uneti morska voda koja se u toku dana zagreje, uz gumene igračke koje će zabaviti bebu. Bazenčici su posebno zgodni za vreme kada je sunce najjače jer postoji mogućnost pomeranja — kaže za sajt Trudnoća i zdravlje prim. dr Olga Stanojlović, pedijatar.

BEBU U BAZENČIĆU NE OSTAVLJAJTE BEZ NADZORA NI JEDAN TRENUTAK!

— Bebe do godinu dana teoretski mogu da se kupaju i u bazenima za odrasle samo ako su izrazito čisti, što najčešće nije slučaj sa javnim bazenima na otvorenom. U toku velikih letnjih vrućina kada je i poseta najveća bebice, pa ni manju decu ne bi trebalo voditi na takve bazene. Plivanje je veoma preporučljivo za razvoj deteta, ali se treba raspitati koji bazeni ispunjavaju higijenske preduslove. I u toku leta možete uživati sa bebom i na manjim zatvorenom bazenu, gde su manje gužve i gde je voda čistija — upozorava sagovornica.

Ako ne idete na more, a ni prigodan bazen nije u blizini, bebu rashladite brčkanjem. Biće joj lepo u lavoru, kao na moru.

Izvor: zena.blic.rs