Niko me nije upozorio na OVO pre nego što sam postala mama

Niko me nije upozorio na OVO pre nego što sam postala mama

Možda su se bojali da te ne uplaše. Možda su mislili da se, ako ti kažu, nikada ne bi odvažila da imaš dete. Zato sam rešila da sastavim jedan spisak za tebe. Ne brini, sve smo kroz to prošle. Nijedna priča nije identična, ali jedno nam je zajedničko – postale smo (i postajemo) mame. Neke od nas se odvaže da prođu kroz sve više puta. Dakle, sledi lista svih trudničkih i post-trudničkih očekivano neočekivanih scenarija. 

1. Rasprave sa partnerom će biti sve učestalije
Dvoje ljudi, različitih mentaliteta, pokušava da podigne jednu osobu koja je sada još uvek u pelenama. Nisi spavala, umorna si, neredovno se hraniš, ne možeš da se istuširaš na miru – sasvim je razumljivo da si nervozna i da ćeš se istresti na jedinu osobu koju viđaš ovih dana, a to je tvoj bračni drug. Tako je, onaj isti bračni drug koji ti je držao glavu dok si povraćala na početku trudnoće, onaj koji je u sred noći trčao da ti kupi palačinke sa nutelom i višnjama.
Ne brini, iako zvuči strašno, nije strašno i sasvim je očekivano. Umorna si. Dozvoli sebi da te sitne stvari ne nerviraju. Pa šta ako je kupio neke sasvim pedesete vlažne maramice?! Imaj na umu da je ovo par loših dana (ili tek neki mesec), ne loš život. U timu je lakše, pa se osloni na partnera koliko god možeš. Veruj mi. Lakše je.

2. Seks se menja i…zakazuje
Zakazivanje termina za gužvanje čaršava, zaista zvuči primamljivo i romantično, zar ne? Takav je trenutni scenario. Uprkos svemu potrudite se da počnete spontano dok vam dete spava. Dva minuta maženja i već čujete da se neko budi… Ćao orgazam, ode u nepovrat. Ipak, potrudite se – ne mora dobar seks da traje dugo, šest minuta je sasvim dovoljno. Pogotovo kad ste željni. Uvek može da se izdvoji šest minuta. Dobro, može i tri. Taman.

3. Kuvanje je osnovna životna veština (za preživljavanje)
Nekada davno bila sam u kategoriji „skuvam ponekad kad mi dođe”. Bila sam ona Instagram kuvarica, koja umisli da je šef kuhinje, pa spremi obrok od četiri jela, pa uslika sve iz svakog mogućeg ugla. Kad sam dobila dete, sinulo mi je da ću sada morati da kuvam svakog dana, svaki obrok. Ozbiljno, to nije samo kuvanje iz razonode, jer svaki obrok predstavlja instant restoran. Za one od vas koje ne znaju da kuvaju, šta da vam radim, moraćete da naučite. Moj savet? Ne potresajte se oko hrane. Jednog dana kad vas udari inspiracija ješćete bogato, a drugog dana sendviče ili testeninu. Uglavnom, niko neće ostati gladan.

4. Manje vina, manje vina!
Sigurno se sećate replike malog Tadije iz filma „Varljivo leto ’68”? Verujte mi ponavljaćete je u sebi svako malo kada uhvatite momenat u kome posežete za vinom ili nekim alkoholom, za mic više nego obično. Niko ovde ne navodi niti promoviše alkoholizam, ali ako ćemo iskreno ako pomislite da bi vam prijala čaša vina, slobodno. Ne budi svakog dete u tri ujutru, orno i spremno za novi dan.
U nekom momentu, shvatićete da ne bi trebalo da vas grize savest za vaše odrasle prohteve – nešto što nisu Patrolne Šape ili Sunđer Bob, ili Ringe ringe raja. Nego, kao što rekosmo, opravdana čaša alkohola je sasvim u redu.

5. Razmišljaćete više o tome šta znači biti žena
Nikada pre nisam toliko razmišljala o tome šta znači biti žena do trenutka kada sam postala majka. Uvek sam bila za jednakost polova, ali nisam shvatala koliko je zapravo teško biti žena u današnjem društvu. Tata dobija orden kada odvede dete u park. Mama propusti jednu, ponavljam jednu, predstavu deteta zbog posla i odmah je loš roditelj. Ako mama radi i dete je u vrtiću, opet sledi etiketa loš roditelj. Ako je mama kod kuće, nezaposlena – ni tada ne valja, jer je digla ruke od sebe i lenja je. Kao žena ti ne možeš da pobediš, jer u kom god da si statusu ne ispunjavaš prohteve društva.
Osude moraju da prestanu. Svi se trude da rade najbolje što mogu u skladu sa svojim mogućnostima.

6. Ćao modo, dobrodošle trenerke
Koliko sam samo volela modu. Ne smem ni da saberem koliko sam para dala na cipele. Uživala sam da spajam nespojivo, da se igram sa modnim dodacima. I onda, dođem u situaciju, gde bez blama mogu da kažem da sam treći dan u istoj sivoj majici i trenerci, na kojoj se skorio ostatak muslija. Na kraju krajeva, ne preostaje mnogo mesta za modu ako moram da trčim po radnjama za detetom. Praktičnost je majka majčinstva.
Samo da vam kažem sve one tip top sređene, na štiklama, isfenirane – imaju pomoć u kući i neko čuva dete dok se one modiraju. Ne osuđujem, samo želim da imate to u vidu pre nego što krenete da kritikujete sebe.

7. Možda ćete, poput mene, mrzeti sebe tri puta dnevno
Iskreno, pre nego što sam postala mama, baš sam se sama sebi dopadala. Nisam mogla da zamislim da sebe i reč „mržnja” upotrebim u istoj rečenici. Ne bih rekla da sam imala obilje samopouzdanja, ali sam bila u redu sama sa sobom. Sada kada imam dete, uvek je tu neka griža savesti koja me progoni par puta dnevno.
Recimo, pustim detetu crtani jer sam htela da pogledam nešto na telefonu. Eto, griže savesti, sad si detetu isprala mozak crtaćem. Nisam detetu oprala zube jer smo se raspravljale oko pranja pola sata i ja više nisam htela da bijem tu bitku. Griža savesti – usta će joj biti puna karijesa. Bićeš ljuta na sebe, pomislićeš da si najgora na svetu, ali to nije tačno. Samo nežno i ljubazno prema sebi.

8. Telo više nikada neće biti isto
Ako bilo ko kaže drugačije, laže. To da se zna. Naše telo posle trudnoće nikada više ne može da bude kao telo pre trudnoće. Treba biti spreman na prihvatanje te činjenice. Društvo, te društvene mreže stavljaju ogroman pritisak na žene i određuju kako njihovo telo treba da izgleda.
Samo vodite računa o sebi. Trudnoća i sam porođaj su veliki teret za telo, koje u toku i jednog i drugog prolazi kroz faze. Volite svoje telo takvo kakvo je, jer je ono dalo novi život.

Izvor: najboljamamanasvetu.com