Najvažniji saveti za negu lica posle rođenja deteta!
Foto: Goodfrephotos

Najvažniji saveti za negu lica posle rođenja deteta!

Posle porođaja lice postaje jako osetljivo i sklono iritacijama, te zahteva veoma specijalnu negu. Izdvojili smo najvažnije savete za negu lica nakon porođaja, kako bi ono u narednim mesecima koji dolaze bilo zdravo, odmorno i uvek čisto.
Kako bi nega bila adekvatna, a vaše lice obnovljeno i zdravo, ne treba zanemarivati kozmetiku niti kozmetičke tretmane.

Zašto je negovanje lica važno za svaku majku?
Nega lica posle porođaja zahteva nešto više pažnje kako bi se osigurao svež, zdrav i negovan izgled. Vaše lice je ogledalo vašeg zdravlja i ono zaslužuje da ga pazite, kako biste uvek bili lepi bebi, porodici i sebi.
Rođenje deteta je nešto najlepše u životu svake majke i predstavlja najveći ponos roditeljstva. Mališani, kao novi članovi porodice postaju centar dešavanja i najveća su radost u životu svojih roditelja. Međutim, nakon porođaja mnoge majke zanemaruju svoje lične potrebe, što se odnosi na estetski izgled, stavljajući tako sebe i negu lica u drugi plan.
Zbog svakako opravdane brige o mališanima, nesvesno sve manje pažnje i vremena poklanjaju sebi, odnosno brizi o svom licu. Međutim, posle izvesnog perioda nakon porođaja, kada se slegnu utisci ili beba malo ojača, neizbežno je suočavanje sa nesavršenostima na licu i bronim problemima estetske prirode. Promene koje se nakon porođaja dešavaju uglavnom se odnose na hormonske promene kože lica.
Najčešće se manifestuju pojavom akni na licu, u vidu pigmentnih promena na licu (fleke, hiperpigmentacija, tamne mrlje, melazma…), pojavljuju se tamni i natečeni kolutovi oko očiju, crvenilo, a može se dogoditi i da koža postane jako osetljiva, suva i dehidrirana..
Ipak, važno je naglasiti da su sve nesavršenosti i novonastale estetske promene privremene. Pravilnom negom lica posle porođaja i upotrebom adekvatnih kozmetičkih preparata problemi estetske prirode, tj. sve vidljive promene se mogu ublažiti, a lice prirodno i postepeno vratiti u normalu.

Kako adekvatno negovati lice posle porođaja?
Prvi i krucijalan korak za negu lica je čišćenje, toniranje i zadržavanje prirodne vlažnosti u koži. Za dubinsku hidrataciju poželjno je kotistiti hidratantnu kremu, kremu za bore ili serum za lice. Svakodnevna rutina umivanja, a zatim čišćenja lica dva puta dnevno zaštitiće vaše lice, osvežiti ga, a za kratko vreme dati i provereno sjajne rezultate.
Ukoliko imate problem sa aknama, obavezno svakodnevno čistite lice dva puta dnevno blagim losionom, micelarnom vodom ili biljnim tonikom. Idealno je praktikovati ovu rutinu ujutro kada ustanete i uveče pred spavanje, a obavezno ako vam je koža masna. Sledeći korak je nanošenje hidratantne kreme. Važno je da krema ne bude teška ili masna, već lagana i da se brzo apsorbuje. Zatim, zaključajte vlažnost serumom.
Boravak u hladovini i izbegavanje boravka na suncu prirodno će sprečiti oštećenja na licu, kao što su fleke i pigmentne mrlje od sunca. U suprotnom, tokom boravka na suncu obavezno se zaštitite kremom za sunčanje, kako ne biste pogoršali pigmentaciju ili doprineli stvaranju novih fleka. U zatvorenom prostoru možete koristiti kremu za lice sa zaštitinim faktorom SPF 15, a na otvorenom ili na suncu kremu za sunčanje sa faktorom SPF 30 ili SPF 50.
Što se tiče sna, svakako znate da je potrebno najmanje osam sati sna za lep izgled, zatim za manje podočnjaka i svakodnevno nesmetano funkcionisanje. Potrudite se da spavate ili barem odmarate uvek kada imate slobodnog vremena, dok beba spava. Za bolji i dugoročniji učinak, koristite okoloočne kreme za negu natečenih podočnjaka ili kremice specijalno formulisane za izbeljivanje tamnih krugova.
Koje su najčešće promene na licu i zašto se one pojavljuju?
Promene na licu nakon rođenja deteta se mogu pojaviti prve godine nakon porođaja, ali se mogu ponekad javiti i tokom trudnoće. Kada se pojave nakon porođaja onda su najčešće posledica hormonskih oscilacija. Dodatno, novonastala situacija, usvajanje novih navika i drugačiji ritam života značajno mogu uticati na celokupan fizički izgled. Na stanje i izgled lica veoma značajno utiče i nivo stresa, zbog toga što stvara nervozu i napetost.

S tim u vezi, najčešće se pojavljuju sledeće promene:

Akne – Tokom trudnoće nivo progesterona kod žena je izrazito visok, a posle porođaja kada nivo hormona počne da opada mogu se desiti veće promene na koži. Zbog oscilacija u novou hormona lice postaje masnije, a rezultat promena je uvećano lučenje sebuma i pojava bubuljica.
Melazma – Hloazma ili melazma je vrsta pigmentacije, odnosno mrlje na licu koje često nastaju posle porođaja. Ove nesavršenosti na licu pojavljuju se zbog veoma visokog nivoa estrogena i progesterona kod žena tokom trudnoće. Posle porođaja manifestuju se na licu u vidu smeđih, braonkastih ili tamno sivih fleka. Kako se nivo hormona posle porođaja smanjuje, tako se i ove pigmentne fleke povlače.
Tamne fleke na licu se mogu pojaviti kao posledica povećanog stresa, koji prirodno dolazi sa majčinstvom i zbog novih životnih okolnosti.
Tamni i natečeni podočnjaci – Pojavljuju se zbog umora koji nastaje kao posledica nedovoljno sna nakon rođenja deteta, zbog nepravilnog spavanja ili češćeg ustajanja noću. Takođe, tamni kolutovi mogu da budu i rezultat hormonskih promena koje telo trpi nakon porođaja.
Zašto je važno pravilno negovati lice nakon porođaja?
Za negu lica od ključnog je značaja pravilna i svakodnevna nega. A sve novonastale promene ili nesavršenosti se mogu veoma efikasno smanjiti adekvatnom negom, što podrazumeva upotrebu kvalitetnih, prirodnih i dermatološki testiranih kozmetičkih preparata.
Vitamini, dosta tečnosti, redovna i zdrava ishrana dodatno će doprineti da povratite energiju i oporavite svoje lice. Ujedno, od hrane koju konzumirate zavisi rast i razvoj vaše bebe, posebno ako je dojite.

Kako izabrati kozmetiku za adekvatnu negu lica?
Pošto vaša koža zahteva nešto drugačiju negu važno je posvetiti dosta pažnje odabiru adekvatnih kozmetičkih preparata, koji će prijati vašoj koži. Ujedno, važno je da vaša beba ne reaguje na sastav kozmetike koju koristite i da prihvati preparate koje koristite, odnosno da se navikne na njihov miris.
Za početak, koristite hidratantne kreme, serume za lice i ostale preparate organskog porekla, proverenog i prirodnog sastava. Idealno je da su na bazi prirodnih ekstrata hranljivih ulja kao što su maslinovo ulje, kokosovo ulje, makadamija, ili da su obogaćeni drugim zdravim aktivnim sastojcima poput kamilice, aloja vere, suncokreta, avokada, nevena, lavande i slično.
Uvek koristite organsku kozmetiku koja nije štetna, odnosno prirodne kreme, losione, serume, tonike i drugu prirodnu kozmetiku za lice koja u sastavu nema sulfate, parabene, konzervanse, mineralna ulja, parfeme i druge veštačke aditive. Sa organskim sastavom bićete sigurni da kozmetika koju imate neće iritirati vaše lice, niti izazvati osip, iritacije i alergijske reakcije nežnoj, tankoj i osetljivoj koži vaših najmlađih članova.

Savet za kraj!
Iako je vaspitanje i izvođenje mališana na pravi put vaša najvažnija životna misija, nemojte zaboraviti na sebe. Doterajte se, sredite lice i kosu, uredno našminkajte… Ako vam je koža lica više osetljiva potrebno je svakodnevno čišćenje, kao i obavezna upotreba prirodnih hidratantnih krema ili seruma.
Vodite računa o svom licu, da sačuvate mladolikost, svežinu i elastičnost kože. Budite sigurni da će vaši mališani biti srećni kada osete da ste vi srećni i zadovoljni, da zračite samopouzdanjem i pozitivnom energijom.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs