Kako da pravilno date lek detetu i šta ako dete povrati lek
Foto: Privatna arihiva

Saveti pedijatara: Kako da pravilno date lek detetu i šta ako dete povrati lek

Često je roditeljima problem kako da daju lek malom detetu, posebno ako dete ne želi da proguta lek, ili negoduje zbog ukusa koji mu se ne dopada

Pridržavajte se uputstva vašeg pedijatra
Poštujte savete o doziranju leka koje vam je dao pedijatar. Nemojte menjati dozu na svoju ruku kao ni vreme trajanja terapije. Ne prekidajte lečenje kada primetite da je detetu bolje. To je posebno važno kod antibiotika. Pročitajte u uputstvu moguća neželjena dejstva. Neki lekovi mogu izazvati crvenilo, svrab, povraćanje i druge tegobe. Ako uočite neki simptom od neželjenih dejstva, obavezno se javite vašem pedijatru.

Važno je da ispoštujete način uzimanja leka
U svakom uputstvu stoji način uzimanja leka. Neki medikamenti se mogu uzimati nezavisno od hrane, ali kod nekih je izričito napisano da se pije pre ili posle jela ili za vreme obroka. Postoje lekovi koje ne treba uzimati sa određenim namirnicama, jer neke supstance iz tih namirnica poništavaju njihovo dejstvo.
Prilikom korišćenja sirupa, obavezno dobro promućkajte sadržaj u flašici kako bi se ujednačio.

Kupovina bez recepta
Ako sami kupujete lek u apoteci, bez recepta, što svakako nije za preporuku, navedite farmaceutu uzrast i telesnu težinu deteta, kao i lekove koje eventualno već uzima. Posebno naglasite ako je dete na na nešto alergično.

Tablete ne treba lomiti, kao ni otvarati kapsule

To ne treba raditi iz dva razloga.
Prvo, želudačna kiselina može smanjiti ili povećati dejstvo leka. Drugo, pojedine tablete su obložene specijalnim filmom upravo da bi se zaštitio želudac. Zato je važno dati lek onako kako je originalno pakovan a ne koristiti opciju pola doze istog leka za odrasle.

Koji je najbolji položaj za davanje leka detetu?
Najbolje je da dete sedi ili stoji, lek se daje pri korenu jezika uz punu čašu vode. Uz neke lekove se dobija posebna kašica ili kapaljka. Ako lek dajte uz pomoć šprica, stavite ga na unutrašnjost obraza i polako dozirajte.
umrtviti recepotre jezika pa će se neprijatan ukus manje osećati.

Šta ako dete povrati lek?
Ako dete povrati lek u okviru 30-45 minuta od momenta davanja, lek treba ponovo dati. Ukoliko se povraćanje desi nakon pola sata od davanja leka, lek ne treba ponoviti.
Ako se povraćanje istog leka ponovi, najsigurnije je da se javite vašem pedijatru.

Izvor: www.mojpedijatar.co.rs