Praznična trpeza, prejedanje i kako pomoći ukoliko do njega dođe

Praznična trpeza, prejedanje i kako pomoći ukoliko do njega dođe

Praznici su vreme kada i deca i odrasli jedu više nego inače. Porodica je na okupu, spremaju se različita jela, na meniju je često i hrana koja se ne jede tokom godine zbog čega može da dodje do prejedanja.

Jedna od najlošijih navika tokom praznika je prejedanje tokom večernjih časova kao i preskakanje obroka tokom dana kako bi se “ ostavilo dovoljno mesta” za hranu na prazničnoj trpezi. Uvek se preporučuju manji redovni obroci. Neredovni obroci i prejedanje mogu da dovedu do pojave gorušice i osećaja tromosti posle jela.

Doručak je najvažniji obrok i treba se fokusirati da se u njemu unese najveća količina kalorija za ceo dan, kako bi se smanjilo prejedanje tokom dana. Ručak i večera neka budu laganiji uz obaveznu konzumaciju svežih namirnica (voće i povrće) uz svaki obrok

Potrudite se da deca jedu što više voća i povrća i svežih namirnica tokom ovog perioda godine. Savet za odrasle i decu je da prekinu da jedu kada se zasite da se ne prejedaju, da ne jedu brzo i da dobro žvaću svaki zalogaj.

Dovoljna količina sna pomaže da osoba manje jede jer ako je odmorna ima dovoljno energije i nema potrebe da stalno nešto gricka. Važno je da deca piju dovoljno vode tokom dana. Ukoliko je tokom obroka došlo do prejedanja najbolje je da se odmah posle obroka prošeta.

Usled prejedanja, preobilnih obrok i jake masne slane i ljute hrane može da dodje do pojačanog stvaranja želudačne kiseline i osećaja pečenja iza grudne kosti u predelu spoja jednjaka i želuca i pojave gorušice.

Za gorušicu uglavnom važi pravilo da je najslabija ujutru posle doručka a najjača uveče posle večere, zbog čega je čest pratilac prazničnih obroka kada se najviše hrane jede, a javlja se najčešće u prvih sat vremena posle jela. Upotreba gaziranih pića, alkohola, kafe i cigareta pojačavaju stvaranje kiseline.

 Pojava gorušice usled preobilnih obroka ne zahteva posetu lekaru. Nema razloga za paniku i dobro je znati da postoji bezbedna i sigurna pomoć kod ovog neprijatnog osećaja.

Gaviscon je lek koji može da se nabavi u apoteci bez lekarskog recepta i koji brzo rešava simptome gorušice, već tokom 3 minuta od primene. Pravi mehaničku barijeru na površini želudačnog sadržaja i sprečava njegovo vraćanje u jednjak. Bezbedan je za primenu kod dece starije od 12 godina, kod trudnica i dojilja i svih onih kojima je potrebno brzo otklanjanje simptoma gorušice. Zbog svog brzog delovanja prva je pomoć usled prejedanja za vreme praznika.

Svakako, najvažnije je tokom narednog perioda sprečiti prejedanje i poštovati mere zdrave i umerene ishrane a ukoliko dodje do osećaja pečenja i gorušice tokom praznika treba znati da je dobro u kući imati Gaviscon koji brzo deluje i pomaže.

izvor:mojpedijatar.co.rs