Moja ćerka tinejdžerka ne želi da čisti svoju sobu - da li još uvek to treba ja da radim?

Moja ćerka tinejdžerka ne želi da čisti svoju sobu - da li još uvek to treba ja da radim?

Tinejdžersko doba nije lako ni za decu ni za roditelje. Jedan od čestih problema je navika čišćenja, pa ukoliko se suočavate sa ovakvim problemom, pročitajte tekst do kraja.

"Moja ćerka ima 15 godina. Jasno mi je da skoro svi tinejdžeri prave nered u sobi, ali moja ćerka je zaista nešto posebno. Ona je u stanju da za par sati napravi takav nered da soba više ne liči na sobu, već na svinjac. Ne šalim se. Udžbenici, sveske, komadići papira, omoti od slatkiša, ljuske od smenki, prljave činije koje ostavlja kada odluči da jede u sobi, razbacana prljava odeća, pa čak nekada i veš (brushalter, čarape, hulahopke), a prostor ispod kreveta da ni ne spominjem. Imamo još jedno dete, ali sa njim nismo imali ovakav problem. Ona, međutim, kada je kod kuće, retko kada izlazi iz sobe, to se najčešće dogodi kada joj uzmemo laptop. Nemam volje da joj kupujem nove stvari, jer ih jednom obuče, a zatim ih tako baci ili zgužva, zajedno sa ostatkom odeće. Tako može stajati danima, ako ja ne uđem da sredim sobu. A i kada to učinim, onda je ljuta, jer sam ušla u njen prostor. Pokušavali smo finim razgovorom, pokušali smo i ljutitim tonom, džeparcem za sređenu sobu, ali nam nije pošlo za rukom, ona jednostavno ne želi da očisti svoju sobu. A inače je odličan đak, vrlo odgovorna za više stvari (nisu vezane za čišćenje) i fino se ponaša sa drugim ljudima, problem je samo kod kuće i sa čišćenjem. Ako imate neki savet, bila bih zahvalna", ovako glasi ispoved majke tinejdžerke na jednom ženskom forumu.

Ovaj njen problem je izazvao razne komentare, neki su je kritikovali da nije dobro vaspitala dete na vreme, drugi su suosećali sa njom i podelili slična iskustva.

O ovoj situaciji smo pronašli i mišljenje stručnih lica, pa ukoliko i vi proživljavate ovu situaciju, pročitajte kako oni gledaju na ovaj problem i rešenje istog:

 Soba tinejdžera - njihova teritorija
Kada dete nije u mogućnosti da se realizuje, istakne ili iskaže na poljima koja ga interesuju, nastaje takozvani kreativni poremećaj. Haos u glavi se projektuje na druge stvari - u ovom slučaju sobu koju smatra svojom. Tu ima kontrolu, to je njegovo. Takođe, ovo može biti znak da vašem detetu nedostaje pažnje, da želi da vam nešto kaže ali se boji ili vi ne obraćate dovoljno pažnju i ne prepoznajete znakove. U ovom slučaju će pomoći iskren razgovor i pažnja, saslušati šta ima da kaže.

Ne razumeju koncept čistoće
Većina tinejdžera ne razume zašto je odraslima tako važno da sve bude čisto. Isto tako, ne razmišljaju o opasnostima koje nered može da izazove. Pa kada sledeći put poželite da motivišete tinejdžera da počisti za sobom, objasnite mu finim tonom i logično zbog čega nešto nije dobro. Recite mu zbog čega ne valja držati čašu soka blizu kompjutera ili struje, zbog čega nije dobro obući bluzu sa poda ili to da prašina može izazvati alergiju. Važno je da to što govorite njima bude logično i da to ne bude vikanjem.

Korak po korak
Napravite dogovor. Neka čišćenje bude u koracima - danas sređujete knjige, sutra odeću itd... Dogovorite koji dan ćete šta raditi i tako će dete shvatiti čišćenje kao zadatak, kao kurs, kao nešto što treba srediti pre nego što nastavi sa drugim aktivnostima. Ako budete vikali da očisti sobu odmah i sada, i sve od jednom, to može imati kontraefekat u ovoj situaciji.


Ne kažnjavajte
Još jedan kontraefekat može biti i kažnjavanje, ali i nagrada. Ne koristite džeparac ili zabranu, ne uslovljavajte. Postavite normu, a ne naređenje. Isto tako, kada nešto uradi, pohvalite, motivišite. Ako nešto ne bude dobro, onda iskritikujte, ali sa merom. Na primer, recite da je super što je sklonila knjige, ali ako nisu dobro posložene, dajte predloge kako se to može učiniti, pa neka odabere ono što joj se najviše dopada, tako će imati utisak da ima situaciju pod kontrolom.

Budite strpljivi i taktični
Kada ste roditelj tinejdžera, upravo to morate biti, strpljivi, smireni i taktični. Pa na primer, recite detetu da pozove drugare, što će biti motivacija da sredi svoj prostor, da se ne postidi. Isto tako, organizujte porodično čišćenje, neka bude zabavno, sa muzikom i podeljenim aktivnostima. Možete i razgovarati o tome šta svako voli najviše kod svoje sobe, pa da tako doprete do razmišljanja vašeg deteta.

Može biti znak depresije
Iscrpljenost i nedostatak motivacije, preterano izolovanje u svoj prostor, slaba koncentracija, nemati mišljenja o bilo čemu ili razmišljanja, ne želeti početi sa čišćenjem zbog osećanja da nije u stanju da ga završi - sve ovo mogu biti znaci depresije i malo ozbiljnijeg problema. Zbog toga, obratite pažnju na ponašanje vašeg deteta, budite iskreni i otvoreni za razgovor i saznajte u čemu je problem.

Briga o sobi je jedna forma brige o sebi, pa pokušajte upravo to da objasnite detetu i pomognetei mu.

izvor:najboljamamanasvetu.com