Blizanačka trudnoća

Blizanačka trudnoća

Da li treba da posebno vodim računa o sebi zato što nosim blizance?

Blizanačka trudnoća jeste veće opterećenje za organizam, ali nema potrebe da zbog toga posebno brinete, potrebno je samo da osluškujete svoje telo. Odmor i zdrava ishrana su izuzetno bitni pošto se vaš organizam sada dodatno opterećuje. Zbog višeplodne trudnoće, velike su šanse da se nećete poroditi u planiranom terminu, pa morate planirati da prestanete da radite pre nego što ste to mislili, a ukoliko imate decu, pokušajte da organizujete pomoć kako se ne biste premarali.

Kada ću saznati da li očekujem blizance?

Ako u porodici imate blizance, trojke ili četvorke, šansa da i vi imate višeplodnu trudnoću se povećava. Već na samom početku bi trebalo da ultrazvučni pregled pokaže koliko beba ima u materici. Veoma retko, u slučaju da je prva beba zaklonila drugu, dođe do previda druge bebe kod ranog ultrazvučnog pregleda, a višeplodna trudnoća mora se ustanoviti najkasnije do 16 nedelja trudnoće.

Da li ću biti mnogo krupnija ako čekam blizance?

Nije samo težina beba ono što vas čini krupnijom, vi nosite i dodatnu ili veću posteljicu kao i dva puta više plodove vode. Stomak će vam postati naglašen već u 11. nedelji, skoro nedelju do dve pre nego ženama koje nose samo jednu bebu, a oko 24. nedelje trudnoće počinjete da izgledate znatno veći nego trudnica koja čeka jednu bebu.

Da li moram više da jedem zato što imam višeplodnu trudnoću?

Ako očekujete dve ili više beba, nije neophodno da jedete više, ali morate da obratite pažnju na to šta jedete. Neophodno je da se pravilno hranite pošto vi obezbeđujete hranu za dve ili više bebe koje rastu i razvijaju se, a i vaš organizam je izložen dodatnom fizičkom naporu. Moguće je da se osećate izuzetno umorno, ponekad toliko iscrpljeno da ne možete da skuvate ručak. Uključite partnera u te dnevne aktivnosti da bi se što više odmarali i nikako nemojte preskakati obrok.

Da li trudnoća sa blizancima može da naruši izgled tela nakon porođaja?

Sama pomisao da nosite više beba izaziva strah da to može da ostavi trag na vašem telu. Neke žene brinu da im materica pa čak i stomak mogu biti ozleđeni ako imaju višeplodnu trudnoću. To je malo verovatno, a strije zbog kojih se dosta trudnica sa višeplodnom trudnoćom takođe brinu, nisu toliko povezane sa veličinom stomaka koliko sa količinom kolagena i elastina u vašoj koži.

Da li trudnoća sa blizancima znači da će mi biti dva puta teže?

Sa blizancima, vi prolazite kroz sve faze i probleme trudnoće, ali simptomi mogu biti naglašeni i javljaju se ranije nego u jednoplodnoj trudnoći.

- Jutarnja mučnina je intenzivnija kod višeplodne trudnoće i može se produžiti i nakon prvog trimestra.

- Malokrvnost je češća kod višeplodne trudnoće pošto su organizmu neophodne veće zalihe gvožđa. Vaš lekar će vam na osnovu laboratorijskih nalaza, prepisati gvožđe i folnu kiselinu.

- Bol u stomaku i nedostatak vazduha nastaju pošto materica pritiska dijafragmu, a srce snažnije pumpa krv kroz organizam. Ovi simptomi su izraženiji kod višeplodne trudnoće i zato treba da izbegavate napore. Nemojte dugo sedeti u istom položaju zato što to može izazvati dodatne bolove u stomaku. Pukušajte da jedete češće ali manje količine hrane, kako biste izbegli nadimanje stomaka ili žgaravicu.

- Bol u leđima je izraženiji kod trudnica sa dve ili više beba zbog većeg opterećenja leđa.

- Proširene vena i kapilari česće se javljaju kod pacijentkinja sa višeplodnom trudnoćom zbog dodatnog opterećenja vena. Izbegavajte dugo stajanje, redovno vežbajte, ali samo lagane vežbe i nosite čarape za trudnice.

Da li ću imati više problema u trudnoći zato što nosim blizance?

Kod višeplodne trudnoće, veća je verovatnoća da ćete imati komplikacije poput visokog pritiska i otoka, a moguće je da će se javiti pre nego u jednoplodnoj trudnoći. I šanse za prevremeni porođaj su znatno veće ako čekate dve ili više beba, a ako dođe do prevremenog porođaja, bebe će biti smeštene u inkubator nakon rođenja i dobiti maksimalnu negu.

Međutim, pošto višeplodna trudnoća spada u rizične trudnoće, moguće je da ćete češće biti pregledani, posebno će se obratiti pažnja na prevremene kontrakcije i dužinu grlića, tako da će svaki potencijalni problem biti primećen u ranoj fazi i preduzeće se odgovarajuće mere. Lekar će vam sigurno preporučiti da se što više odmarate.

Gde mogu dobiti pomoć i savet?

Postoje brošure o višeplodnoj trudnoći, ali pokušajte da stupite u kontakt sa porodicama koje imaju blizance, trojke ili četvorke; oni će razumeti kako se osećate, mogu vam dati praktične savete kako da rešite neke finansijske i druge probleme vezane za odgajanje dve ili više beba.

Da li je potrebno da više odmaram?

Kod višeplodne trudnoće, odmor igra vrlo značajnu ulogu. Što se više budete odmarali, bolje ćete se osećati, a na taj način ćete smanjiti opterećenje na leđima i nogama, što će preduprediti stvaranje proširenih vena i bol u leđima. Potrebno je da redovno vežbate, ali lake vežbe, da plivate i šetate. Plivanje vam može znatno smanjiti intenzitet bola u leđima.

Često se trudnice sa višeplodnom trudnoćom primaju u bolnicu nekoliko nedelja pre termina da bi mirovale, trudnoća što duže održala, a bebama dala šansa da što više porastu. Istraživanja su pokazala da stalno mirovanje ne znači da će se uvek sprečiti prevremeni porođaj ili povećati šanse za bebin opstanak. U slučajevima kada su u pitanju trojke ili četvorke, a posebno ako su postojale neke komplikacije tokom trudnoće, savetuje se da pacijentkinja bude ranije primljena u bolnicu.