Nisko usađena posteljica

Nisko usađena posteljica

Osim nadraženosti grlića materice, najčešći uzrok krvavljenja u drugom tromesečju je nisko usađena poseteljica. Tako usađena posteljica ide naruku pojavi krvarenja, jer se lako odlepljuje kad dođe do kontrakcije materice.

Šta je to nisko usađena posteljica?
Zahvaljujući ultrazvuku, ustanovljeno je da se na početku trudnoće posteljica (trofoblast) često usađuje u donjem delu materice, a ne na vrhu materice, gde će se kasnije nalaziti. Obično to nisko usađivanje materice ne izaziva nikakve probleme: uvećavajući se, materica će se razvijati u visinu i pri tom penjanju će povući posteljicu nagore. Neće, dakle, doći ni do odlepljivanja ni do krvarenja. Drugim rečima, nisko usađena posteljica na početku trudnoće je normalna pojava, kao što je normalno i da se posteljica penje u materici sa napredovanjem trudnoće. Ali, u blizini grlića materice, mišić materice je malo tanji. Nekoliko kontrakcija, čak i slabih, može dovesti do toga da se donji deo posteljice malo odlepi, što onda izaziva blago krvarenje.

Ako se posteljica samo malo odlepi, to ne dovodi u pitanje život bebe, jer posteljica i dalje savršeno dobro gunkcioniše. Vi odmah treba da se odreknete svih aktivnosti imorate stalno ležati i uzimati lekove koji dovode do opuštanja mišića materice i koji se eventualno mogu kombinovati i sa nekim hormonalnim tretmanom za očuvanje trudnoće, sve dok ne prestanete da krvarite. Posle izvesnog vremena, pregled pomoću ultrazvuka će pokazati da se posteljica pomerila naviše u materici i da se usadila u nekoj čvršćoj zoni, koja nije osetljiva na kontrakcije, tako da se više neće odlepljivati dok ne dođe vreme da se porodite. To je ono što se obično dešava. Preko 90% nisko usađenih materica preseli se na pravo mesto.

 Ako posteljica ostane nisko usađena, blizu grlića materice, pred kraj trudnoće je potrebna veoma pomna kontrola, pa nekada takva trudnica mora biti smeštena u bolnicu, jer može ponovo doći do krvarenja. Može čak potpuno da prekrije unutrašnji otvor grlića materice: to je onda posteljica koja prekriva grlić.

Takva dijagnoza postavlja se tek posle sedmog meseca, jer će tek tada posteljica zauzeti konačni položaj. Postoji opasnost da kontrakcije materice otvore grlić i odlepe posteljicu koja leži na ivicama grlića, što onda dovodi do krvarenja, koje je ponekad veoma obilno. Ako postoji prava placenta praevia, trudnica pred kraj trudnoće mora biti smeštena u bolnicu. Kad dođe termin porođaja, tako smeštena posteljica preprečuje put fetusu, tako da bi se moralo pribeći carskom rezu.

Ali, se to ipak retko dešava: nisko usađena posteljica je najčešće ipak samo prolazno stanje i nemora da znači da će carski rez biti apsolutno neophodan, pošto se posteljica vrlo lako može ponovo pomeriti na pravo mesto, pa će tako porođaj moći da se obavi prirodnim putem.