Trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes – ova dijagnoza pogađa dvije do pet od svakih 100 trudnica. One ništa ne osjećaju, ali za dijete to može biti opasno. Liječenje je pri tome sasvim jednostavno

Trudni ste i imate dijabetes?

O trudnicama s dijabetesom u današnje se vrijeme vodi najbolja moguća briga – već i prije samog začeća pa sve do rođenja ginekolog i obiteljski liječnik, kao i internist, brinu se za trudinicu, tako da ona može roditi zdravo dijete.

Situacija sasvim drukčije izgleda kod žena kod kojih se dijabetes razvije tek onda kada ostanu trudne. Podaci iz Njemačke govore da od tog metaboličkog poremećaja godišnje obolijeva otprilike 40 000 žena. Bolest se otkrije tek kod svake desete žene usprkos redovitim kontrolnim pregledima kod ginekologa svaka četiri tjedna. Mnoge majke nakon njih dobiju pogrešnu potvrdu da je sve u redu, jer je crta koja bi na test-traci morala pokazivati vrijednost šećera, odviše neprecizna.

To je prilično zabrinjavajuće jer nekontrolirani porast šećera u krvi ugrožava razvoj ploda, kao i izglede njegove majke da normalno rodi. Zbog toga se sve više liječnika zauzima za preciznije mjerenje razine šećera u krvi kao i za uvrštavanje tog mjerenja među obavezna mjerenja tijekom vođenja trudnoće.

Što je dijabetes?

Manjak inzulina izaziva kaos u metabolizmu šećera u krvi. Inzulin je hormon koji prenosi šećer iz krvi u stanice te tijelo opskrbljuje energijom. Kod dijabetičara je proizvodnja inzulina u gušterači smanjena (diabetes mellitus tip 1) ili hormon ne djeluje na organe (tip 2).

Kod trudnica bolest se razvija na ponešto drugačiji način: razina određenih hormona tudnoće raste tek od 20. tjedna trudnoće te se tako smanjuje djelovanje inzulina. Posljedica je porast postotka šećera u krvi. To se posebno često događa ženama koje se neuravnoteženo hrane i koje su već i prije trudnoće imale prekomjernu težinu. Točna dijagnoza u tom slučaju glasi: gestacijski dijabetes.

Koga on pogađa?

Svaka trudnica može oboliti od dijabetesa. Osobe koje u obitelji imaju dijabetičare pod nešto su većim rizikom, jednako kao i žene koje djecu dobiju jako kasno. Osim toga, u rizičnu skupinu spadaju i majke koje su već rodile dijete s visokom težinom pri porodu.

Osjećam li da imam šećer?

Dijabetes ne izaziva nužno bolove ili tegobe. No, žene sa visokom razinom šećera u krvi često imaju posla s infekcijama mokraćnih puteva, jer šećer bakterijama pruža optimalno hranjivo tlo. Ako se na ultrazvučnoj slici može raaznati jako veliko dijete ili jako puno plodne vode, to može biti dodatna indikacja da postoji metabolički poremećaj šećera u krvi.

Zašto šećer šteti majci i djetetu?

Šećer u krvi majke do bebe dospijeva putem placente (posteljice) i pupčane vrpce. Višak se nakuplja u spremištima masti u tijelu ploda. Dijete na svijet dolazi s većom tjelesnom težinom, ali njegovi unutarnji organi – posebno pluća – nisu razvijeni. Uz to raste opasnost od prijevremenog poroda ako je majka tijekom trudnoće oboljela od dijabetesa. Osim toga, djeca u prvim satima života, nakon što se prereže pupčana vrpca, pate od smanjene razine šećera u krvi jer im ona više nije povezana sa majčinim krvotokom.

Moguće kasnije posljedice: djeca koja su u majčinom tijelu bila predebela (“makrosomna”) imaju višestruko povećan rizik da kasnije i sama obole od dijabetesa ili da imaju druge zdravstvene tegobe. Prema istraživanje Američke udruge za dijabetes, rizik od prekomjerne tjelesne težine kod djece čije su majke tijekom trudnoće bolovale od dijabetesa i pri tome se nisu liječile, za 85 posto je veći nego kod djece zdravih žena. Prema izvještaju Andreasa Plagemanna, profesora sa Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne bolnice “Charité” u Berlinu, liječenje dijabetesa u trudnoći može na pola smanjiti učestalost pojave prekomjerne težine kod djece.

Višak šećera sa sobom nosi posljedice i za majke: one se češće podvrgavaju epiziotomiji, carskom rezu i vakumu ili se u njihovom slučaju češće moraju koristiti kirurške škare.

Što pomaže?

Kod 90 posto žena koje su bolovale od dijabetesa u trudnoći i koje su se zdravo hranile i više kretale, vrijednosti šećera u krvi bile su dobre. Samo ih 10 posto treba inzulin. Najbolja terapija je temeljita promjena prehrambenih navika nakon savjetovanja sa specijalistom za prehranu (specijalistom za dijabetes ili internistom).

Ako kretanje i zrava prehrana pomažu, žene i same mogu kontrolirati razinu šećera u krvi pomoću specijalnog mjernog uređaja. Nakon rođenja razina šećera u krvi se većinom sama od sebe popravi.

Onome, tko je tijekom trudoće imao problema, u budućnosti prijeti nešto veći rizik od dijabetesa: kontrolirajte stoga redovito razinu šećera u krvi!

Što je to test opterećenja šećerom?

Takozvani test opterećenja šećerom najpouzdaniji je pokazatelj razine šećera u krvi. Moguće ga je napraviti kod liječnika između 24. i 28. tjedna trudnoće.Liječnik razinu šećera prvo mjeri na tašte, a potom još dva puta, nakon što pacijentica popije otopinu sa grožđanim šećerom.

Dva koraka portiv gestacijskog dijabetesa
Prvi korak: pametna ishrana

Tko se uravnoteženo hrani, nema problema sa šećerom u krvi. To znači:

treba se odreći bijelog kruha i namirnica koje sadrže ugljikohidrate s visokim glikemičkim indeksom ( slatkiši, med, marmelada)
radije jedite više manjih obroka, nego dva ili tri obilata
obilato se hranite povrćem, krumpirima i voćem
dnevno pijte dvije do tri litre vode i malo voćnih sokova (skriveni šećer!)
štedljivo sa masnoćom i mesom
hranu dobro začinite, ali malo posolite
Drugi korak: puno kretanja!

Sve tjelesne aktivnosti troše energiju i smanjuju vrijednost razine šećera u krvi. Idealno tijekom trudnoće: plivanje, vožnja biciklom, skijaško trčanje i duge šetnje. Nisu preporučljivi sportovi poput skvoša, tenisa ili jahanja.