Da li je bezbedan prekid trudnoće tabletama?
Foto: B92 Video Screenshot

Da li je bezbedan prekid trudnoće tabletama?

Najnoviji, neinvazivan metod za prekid trudnoće, pomoću tablete, odnedavno je počeo da se primenjuje i u Srbiji. Za sada je na takav način moguće prekinuti trudnoću samo u GAK Narodni front u Beogradu, a uskoro će se to moći uraditi i u novosadskom porodilištu.

Bez obzira na to šta ko misli o abortusu, žene imaju pravo na izbor. Ako je njihova odluka o željenom prekidu neželjene trudnoće konačna, lekari predlažu način bezbedniji od hirurškog, pomoću tablete, do sedme nedelje starosti trudnoće.

“Ovaj pristup je bezbedniji, zato što vi hiriruškim pristupom imate mogućnost unosa infekcije, mogućnost povrede ginekoloških organa, kako grlića, tako i materice", kaže prof. dr Aleksandra Trninić Pjević, supspecijalista fertiliteta i steriliteta.

Iako bezbedniji i posle prekida trudnoće na ovakav način, pomoću tablete, pacijentkinju očekuju određene nelagodnosti.

“Da je očekuje krvarenje koje bi bilo u rangu nešto obilnijeg krvarenja od menstrualnog i predočili bismo joj da je naravno očekuje određeni stepen bonosti. Taj bol je rezultat kontrakcija materice koji su izazvani primenom ovih lekova i koji imaju za cilj izbaciavanje koncepta trudnoće”, objašnjava prof. dr Trninić Pjević.

Pacijentkinja pije dva leka, koja se daju u sklopu postupka. Prvi vezuje receptore progesterona, hormona koji pomaže održavanje trudnoće i tako priprema organizam za uzimanje sledećeg leka. Nakon 36 do 48 sati pije drugi lek, posle kojeg dolazi do spontanog pobačaja. Ovaj lek ne koristi se isključivo za prekid trudnoće.

“Imamo niz drugih indikacija gde se taj lek može primeniti: kod ploda koji je umro u utrobi majke, zatim kod ploda koji nisu uspeli do 12. gestacijske nedelje, a takođe i za indukciju porođaja. Imamo takođe mogućnost primene lekova kod krvarenja posle porođaja”, objašnjava prof. Tihomir Vejnović, upravnik novosadskog porodilišta.

Lek za prekid trudnoće imaju samo bolnice, koriste se samo uz nadzor lekara i nema ih u slobodnoj prodaji. Ovu intervenciju ne pokriva osiguranje, već će koštati oko 20.000 dinara.

Izvor: B92