CISTE NA JAJNICIMA: Koje vrste postoje i da li su prepreka za trudnoću?
Foto: Shutterstock

CISTE NA JAJNICIMA: Koje vrste postoje i da li su prepreka za trudnoću?

Ciste na jajnicima su veoma česta pojava sa kojom se susreće veliki broj žena. Postoje različite vrste cisti, od čega zavisi i njihovo tretiranje. Pogledajte kako se leči ovaj zdravstveni problem i da li utiče na začeće i trudnoću.
Svaka žena ima neku vrstu cisti na jajnicima. Zapravo, veliki broj cisti nastane tokom ovulacije i sa mesečnim ciklusom nestane. Postoje i one koje se same resorbuju, pa je moguće da ih lekar na sledećem ultrazvuku ne vidi. Većina žena oseti nelagodu i strah kada im lekar saopšti da imaju cistu. To je prirodan osećaj, a pogotovo može uplašiti žene koje planiraju bebu.
Ciste predstavljaju izrasline na jajnicima, u vidu šupljina koje su ispunjene tečnošću. Mogu se pojaviti u bilo kom starosnom dobu žene. Najčešće se javljaju između 25. i 40. godine, a česte su i kod mlađih osoba. Ciste predstavljaju produkt trenutnog hormonskog disbalansa, a nastaju kao rezultat neuspešnog procesa ovulacije. U najvećem broju slučajeva su bezopasne i ne predstavljaju problem prilikom začeća i trudnoće. U situacijama kada je samo jedan jajnik cističan, drugi može normalno da vrši svoju funkciju i da proizvodi jajne ćelije.
Postojanje ciste ne bi trebalo da se zanemaruje, jer je ona često praćena jakim pritiskom u donjem delu stomaka, čestim promenama raspoloženja, a samo pucanje ciste može biti neprijatno i bolno. Postoji nekoliko vrsta ovog problema, pogledajte kako se one razlikuju.
Veoma je važno da se pridržavate terapije koju vam je prepisao ginekolog/ednokrinolog jer ćete samo na taj način dovesti hormone u ravnotežu.
Funkcionalne ciste
Najbezazlenija vrsta cisti su funkcionalne ciste, koje nastaju u procesu ovulacije. Ove ciste su i najčešći ginekološki problem, javljaju se kao posledica "nepucanja" folikula. Nazivaju se još i vodene ciste i najzastupljenije su.
Ove ciste obično nestaju tokom sledećeg menstrualnog krvarenja, a neke se spontano povlače (resorbuju ili prskaju). U drugim slučajevima, da bi se ukolinile ciste potrebna je hormonska terapija, tačnije lekari neretko preporučuju kontraceptivne pilule. One mogu biti dobro rešenje u otklanjanju ovog problema, ali pre nego što počnete da ih koristite morate se posavetovati sa ginekologom.
Kada su ciste manje, otprilike 5 centimetara, simptomi nisu izraženi. Toliko su neprimetni simptomi, da žene ukoliko ne odu kod ginekologa na ultrazvuk ne bi ni otkrile njihovo postojanje u jajnicima. Postoji slučaj kada je cista velika i "uporna", a kao takva može izazvati veliki bol i pritisak u donjem delu stomaka, a njeno pucanje može biti neprijatno i bolno. Nije redak slučaj da prilikom ovulacije nastanu i luteinske ciste, koje se javljaju kada se u telu dogodi hormonski disbalans.
Ukoliko se cista formira tako što krvni sud puca, a sadržaj ciste je ispunjen krvlju, znači da je reč o hemoragičnim cistama. Njihovo pucanje je veoma bolno, a lečenje ponekad zahteva i hirušku intervenciju. Veoma je važno znati da one ne ostavljaju nikakve posledice po začeće i trudnoću, iako svaki lekar savetuje da se one izleče pre planirane trudnoće.

Nefunkcionalne ciste
Nefunkcionalne ciste nisu vezane za proces ovulacije, već one mogu nastati u periodu menstrualnog ciklusa (od nakupljenje menstrualne krvi). U tu grupu spadaju takozvane čokoladne ili endometriotične ciste, a za njih se, kao i za funkcionalne ciste, primenjuje predviđena hormonska terapija ili kontraceptivne pilule.
Dešava se situacija da terapija ne urodi plodom, pa se problem rešava laparoskopskom operacijom, nakon koje se preporučuje da žene odmah ostanu u drugom stanju. Ukoliko se desi da se ciste uvrnu, mogu uzrokovati prekid cirkulacije i velike bolove. U ovakvim slučajevima neophodna je hitna hiruška intervencija, a nekada i odstranjenje jajnika zajedno sa cistom. Ipak i u takvim situacijama postoje velike šanse za zdravu trudnoću i bebu.

Policistični jajnici
Policistične jajnike prati ozbiljan hormonski disbalans i niz sličnih simptoma. Najčešći su: amenoreja (izostanak menstruacije), neredovna menstrualna krvarenja, izostanak ovulacije, pojačana maljavost, pojava akni, povećana telesna masa, kao i gubitak kose. Ovaj problem se više posmatra iz aspekta endokrinologije nego ginekologije, pa se i lečenje koncipira na taj način.
Kod problema policističnih jajnika dešava se da su uzročnici velike količine testosterona, androstenediona, kao i izmenjene funkcije hipofize. Policistični jajnici se vezuju za smanjenu funkciju štitne žlezde, poremećeno lučenje insulina i nadbubrežne žlezde. Kod ovog problema je veoma važno da se terapija sprovodi uspešno, da se menjaju loše životne navike (cigarete, alkohol), kao i da se vodi računa o fizičkoj aktivnosti i telesnoj težini. U situacijama kada žena ima problem sa policističnim jajnicima, ne može tačno da odredi datum ovulacije i samim tim to može biti problem ukoliko želi bebu. Trudnoća pozitivno deluje na ciste, čak i na policistične jajnike.

Izvor: www.yumama.com