Strah od porođaja: 3 najčešće brige trudnica
Foto: Shutterstock

Strah od porođaja: 3 najčešće brige trudnica

Strah i briga oko predstojećeg porođaja je sasvim prirodna pojava, naročito ako trudnica oko sebe sluša teške priče drugih žena. Izdvajamo koja su to najčešća tri straha od porođaja.
Porođaj boli većinu žena, ali ne brinite, bićete sve sasvim u redu!
Vrlo često, naročito pri kraju trudnoće, trudnice slušaju mnogobrojne priče i iskustva drugi majki. Mnoga od njih su teška i bolna, što dodatno pojačava već dovoljan strah i zabrinutost oko nečeg novog što predstoji. Zašto govoriti ranjivoj trudnoj ženi da je porođaj nešto najgore što može doživeti? Obično to mnoge majke rade kako bi pokazale kroz šta su same prošle i kako im je bilo teško. Ipak, takve stvari ne treba govoriti trudnicama. Treba ih pustiti da naprave sopstvenu priču bez mnogo straha.

Koji su to najčešći strahovi vezani za porođaj?

1. Strah od bola na porođaju

Postoji mnogo načina da delujete na bol. Možete ići na prenatalne edukacije koje će vam pomoći da vežbate prirodne tehnike, a uvek možete, u konsultaciji sa lekarom, odabrati epiduralnu anesteziju. U svakom slučaju, odaberite ono što sami mislite da treba. Ako vam nisu dovoljne pripreme disanja, opuštanja i raznih tehnika, epidural može biti opcija. Mnoge žene se svakodnevno porode uz pomoć anestezije.

2. Strah od smrti na porođaju

To se ne dešava nimalo često, jer su smrtni ishodi otprilike 1 posto, i to zbog nekih mnogo ozbiljnih komplikacija, poput infekcije, visokog krvnog pritiska, hemoragije.
Ako se trudite oko prenatalne nege dovoljno, šanse za smrt su ekstremno male.

3. Problemi sa srcem

Osim ako nemate neko srčano oboljenje, nema razloga za brigu. Srce može to podneti. Ako postoji neki problem, doktor će pronaći najsigurniji način za rađanje.
Ukoliko ste u strahu, treba da pričate sa nekim, bio to terapeut, doktor ili pak partner, majka, prijatelj...

Izvor: www.yumama.com