32. nedelja trudnoće

32. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Materica je sad već dosta visoko i gura organe, što vi osećate kao žgaravicu, loše varenje i nedostatak vazduha. Treba da pijete dosta vode i da jedete hranu bogatu vlaknima, i to u malim obrocima. Kukovi vam se šire a pripremne kontrakcije su sve jače.

Razvoj bebe

Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje su same u materici.

Svih pet čula su funkcionalna u ovom periodu. Nokti na nogama su formirani a kosa na glavi nastavlja da raste. Uskoro će se većina beba namestiti tako da im je glava u karlici i na taj način počinje priprema za porođaj. Oči su otvorene tokom budnog stanja a zatvorene dok spava.

Boja očiju je uglavnom plava, bez obzira kakva će boja kasnije biti, jer se pigmentacija nije potpuno razvila. Konačno formiranje pigmentacije oka zahteva izlaganje svetlosti i odvija se nekoliko nedelja nakon rođenja.

Ispod kože počinje da se formira “belo” masno tkivo, što bebu čini svetlijom. Koža postaje ružičasta. Dužina bebe je 43 cm a težina oko 1600 gr. Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje ne dele matericu.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Sad je vreme za treći ultrazvučni pregled, na kojem će se videti kako je i koliko beba narasla, koliko ima plodove vode i u kakvom je stanju. Tokom ovog pregleda, lekar će utvrditi i konačnu poziciju posteljice, odnosno koliko je udaljena od grlića.

Ukoliko se utvrdi da imate nisko usađenu posteljicu, lekar će vam objasniti na šta treba da obratite pažnju. U takvim situacijama, posteljica potpuno ili delimično prekriva unutrašnje materično ušće na grliću materice, što može da izazove krvarenja tokom trećeg trimestra.

Ono može da bude vrlo obilno i opasno. Ukoliko posteljica potpuno prekriva unutrašnje materično ušće, moguće je da ćete morati na carski rez.

Druga opasnost koja se može javiti u ovom periodu je prevremeno odlubljivanje posteljice. To je jedna od najopasnijih situacija tokom koje dolazi do odlubljivanja posteljice od zida materice, krvarenja i jakih, oštrih bolova.

Ova situacija je potencijalno opasna po život Vaše bebe ali i majke ukoliko dođe do bilo kakvog krvarenja u trećem trimestru.

Savet za ovu nedelju

Da li je Vaša “generacija” u školi za trudnice već krenula? Da li ste spremili sobu za bebu, kupili krevetac i drugu opremu, proizvode za negu bebe koja će vam biti neophodna?

Stavite na papir sve šta mislite da je bebi potrebno u prvih mesec dana, jer tada sigurno nećete moći da idete u šoping. Stoga, nabavite na vreme sve što vam nedostaje.