27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Imate osećaj kao da nemate dovoljno vazduha i da ne možete da se nadišete?

To je zato što vam je materica sada blizu grudnog koša i moguće je da pluća već ne mogu potpuno da se rašire. Ne brinite, bebi ne nedostaje kiseonik i vaše telo u stvari radi efikasnije zahvaljujući upravo onim hormonima koji vam prave toliko problema.

Zajedno sa bolom u krstima sada vam se pojavljuju i grčevi u nogama. Vašim nogama sada nije lako – one moraju da iznesu svu tu težinu a materica ima velike zahteve za cirkualciju. Na nesreću, grčevi će se pojačavati sa odmicanjem trudnoće. Oni su češći noću ali mogu da vas gnjave i tokom dana. Stavite stopala u flex ili istežite i masirajte listove kako bi grč popustio.

Razvoj bebe

Bebac sada otvara očne kapke a može i da sisa palac!

Tokom ove nedelje bebin mozak nastavlja svoj brzi razvoj a pluća sazrevanje. Bebac sada može da otvori očne kapke, spava i budi se u istim intervalima a može i da sisa palac. Iako se bebi pluća još nisu dovoljno razvila mogla bi da funkcionišu uz asistenciju ako bi se beba rodila pre vremena.

Možda ste primetili neki čudan i ujednačen ritam – to vaš bebac štuca! Bebino štucanje ne traje dugo i ne smeta joj – zato uživajte u tom neobičnom golicanju.

Dužina bebe je oko 36 cm a težina između 850-900 gr.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Ako vas muče hemoroidi, ili imate česte zatvore, pokušajte da ih ublažite redovnim pražnjenjem creva i izbegavanjem začinjene hrane. Trudite se da jednom dnevno jedete vlaknastu hranu, ili dosta voća.

Ako su bolovi u nogama učestali, više se odmarajte u udobnom položaju, sa podignutim nogama. Više šetajte i nosite elastične čarape. Dok se odmarate možete da radite vežbice i to kruženjem stopalima kako biste poboljšali cirkulaciju.