15. nedelja trudnoće

15. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Osećate se bolje nego u prvom trimestru, što možete iskoristiti da se vratite “normalnom životu”, bez mučnina, povraćanja i slabosti. Bez obzira što vam se apetit vratio, nema potrebe da „jedete za dvoje“, već se hranite zdravo.

Razvoj bebe

Kosti bebe su sve čvršće, zato unosite dovoljno kalcijuma.

Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće, zato ne zaboravite svaki dan da unosite dovoljno kalcijuma (mleko, mlečni proizvodi). Lice dobija ljudske konture, polako rastu obrve i trepavice. Bebina koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine, tanke dlake - lanugo malje, koje će od sada rasti po koži bebe. Dete sada zaista liči na čoveka, noge su mu duže od ruku. Dužina bebe od temena do karlice je 10-12 cm, težina oko 70-80 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u stomaku.

Kod lekara

Na redovnom pregledu od sada do kraja trudnoće lekar će vam meriti “visinu fundusa materice”, odnosno određivati dokle dopire gornja ivica materice. Na taj način se posredno prati, da li i koliko beba napreduje.

Savet za ovu nedelju

Mnoge žene, koje su prošle trudnoću, kažu da su baš u ovom periodu, u kojem se trenutno nalazite, postajale veoma senzualne i da su veoma uživale u seksu. Ako ste i vi među njima, opustite se i uživajte.

Seks je potpuno bezopasan, sem ukoliko vaš lekar ne smatra drugačije. Ako se, ipak, ne osećate spremnom za seks, i to je u redu, samo o tome razgovarajte sa partnerom i objasnite svoje osećaje.