14. nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Mučnine - konačno - sasvim prestaju! Može se desiti da imate zatvor, jer hormoni opuštaju mišiće creva te ona rade sporije i manje efikasno, a i materica počinje da ih pritiska. Linija koja spaja stidnu kost i pupak postaje tamnija – ona se zove crna linija, koja nastaje zbog delovanja hormona i nestaće posle trudnoće.

Vene na grudima se više vide a areole oko bradavica se povećavaju – očigledno je da vam se telo priprema za dojenje. Tokom drugog trimestra se može desiti da vam iz grudi krene retka žućkasta tečnost – kolostrum – to je bebina prva hrana, prethodnica mleka. Kod nekih žena grudi postanu “grudvastije” nego ranije – to je znak da se razvijaju mlečne žlezde i kanali.

Razvoj bebe

Beba pomera glavu, usta, ruke, čak i prste na nogama.

Beba je mnogo elastičnija i može da pomera glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, i do pre nekoliko nedelja, bebina brada je morala da se naslanja direktno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min.

Oči se i dalje razvijaju i pomeraju a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji. Sve više ima i plodove vode, čudesne supstance koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodova voda delom sastoji i od bebine mokraće, ali tačan sastav još uvek nije sasvim poznat.

Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke. Plodova voda ispunjava disajne puteve bebe pre rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu deteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može videti bebin pol.

Dužina bebe od temena do karlice je 80 - 85 mm, a težina 50 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Ako već niste, obavezno počnite sa ishranom bogatom biljnim vlaknima. To će pomoći lakšem varenju. Do sada ste sigurno već prestali da pušite?