13. nedelja trudnoće

13. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Ulazite u drugi trimestar! Opustite se i uživajte jer je pred vama najlepši period trudnoće. Većina neugodnih simptoma je prošla ili će uskoro proći, stomak vam još nije prevelik i osećate se dobro. Materica je izašla iz male karlice što vi uočavate kao “stomak koji se malo vidi” – verovatno ćete odeću početi da popuštate a pantalone da raskopčavate…

Pošto vam materica raste, možete osetiti blage bolove u donjem delu trbuha – ligamenti se istežu da bi se prilagodili materici koja se povećava.

Razvoj bebe

Lice fetusa sve više liči na pravo lice bebe.

Lice fetusa sve više liči na pravo lice bebe jer se oči približavaju a uši se pomeraju na uobičajena mesta. Glava polako počinje sporije da raste dok telo raste brže, zbog čega glava deluje jako velika u odnosu na telo. Kada se beba rodi, glava joj je oko ¼ dužine celog tela. Creva se povlače još dublje u telo, jetra počinje da luči žuč a pankreas da proizvodi insulin.

Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je 75 mm, težina oko 30 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Ako osećate bolove u donjem delu trbuha koji traju dugo ili se pojačavaju, obavezno se javite lekaru.

Savet za ovu nedelju

Ne pritiskajte uskom odećom stomak koji raste. Počnite da tražite odeću koju ćete nositi tokom drugog trimestra, vodeći računa da treba da je nosite tokom tri ili četiri meseca i da treba da bude udobna, a uz to da je prilagođena vremenskim prilikama koje, u zavisnosti od sezone, dolaze.

Ne morate odmah kupovati trudničke haljine, nešto šira odeća, za početak će biti dovoljna.