12. nedelja trudnoće

12. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Sada završavate svoj prvi trimestar i konačno ćete, bez neprijatnosti kao što su mučnina, umor i glavobolje, moći da uživate u svojoj trudnoći. U ovo doba materica se pomera na gore i ka napred - počinje da izlazi iz male karlice i više ne pritiska bešiku. To znači da će se i odlasci u toalet smanjiti, bar za neko vreme.

U ovom periodu mogu da vas gnjave česte vrtoglavice i glavobolje jer je povećan protok krvi, što nije neubičajena pojava, ali je ipak pomenite svom lekaru. Šansa da dođe do spontanog pobačaja je sada manja, s obzirom na to da je prošao prvi trimestar. Ako ste imali ciste žutog tela, one u ovom periodu mogu početi da se smanjuju.

Razvoj bebe

Beba je sada već potpuno formirana!

Sa 12 nedelja, beba je potpuno formirana, ima sve organe, mišiće, udove i kosti. Od sada pa do rođenja samo će rasti i sazrevati. Glava postaje okrugla. Vidi se i kičma, ručice i nožice, prsti na nogama i rukama su potpuno razdvojeni a beba ima lep profil. Na prstima ruku i nogu počinju da rastu nokti.

Nakuplja se plodova voda pošto bebini bubrezi počinju da stvaraju i izlučuju mokraću. Mišići u zidu creva počinju da vežbaju pokrete peristaltike – crevne pokrete koji služe za varenje hrane. Hipofiza počinje da stvara hormone. Dužina bebe, od temena do kraja kičme (guze), je oko 60 mm, a težina je 15 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Savet za ovu nedelju

Nekada je bio običaj da se o trudnoći okolina obavesti tek kada prođe 100 dana jer su naši stari znali da je nakon ovog perioda manja šansa da dođe do pobačaja.

Postoji mnogo stvari u trudnoći koje neće biti prijatne i treba da znate šta možete da očekujete i kako da se sa tim nosite. Mogu se javiti blaži grčevi u nogama a kada ih osetitie - savijte stopala ka gore i ka sebi – istezanje mišića će smanjiti grč. Predupredićete grčeve i ako redovno vežbate te ako unosite dovoljne količine kalijuma – jedna banana ili paradajz dnevno su dovoljni.

Bolovi u leđima su takođe česti, jer kad stomak počne da raste prema napred, počinjete da krivite leđa ka nazad da biste kompenzovali to što beba vuče napred, čime se opterećuje donji deo kičme. Pokušajte da se držite pravo, da nosite udobne cipele na manju štiklu, ne saginjite se kada nešto podižete, nego čučnite ravnih leđa i uvek sedite u stolicama koje imaju naslon. Ako vam stolica ne odgovara, iza leđa stavite jastuk.