10. nedelja trudnoće

10. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Raspoloženje kod trudnica menja se vrlo često.

Od ove nedelje nastupaju promene raspoloženja. Neke žene naizmenično se smeju i plaču, druge počinju sebi da postavljaju filozofska pitanja o tome kakvi će roditelji biti, treće se, pak, pitaju da li je ovo dovoljno dobar svet da na njega treba doneti bebu i slično… Možda će vam biti nesnosno i stalno vruće, ali ne brinite jer je to normalno u ovom periodu zbog promena do kojih dolazi u organizmu. Promene tena i dalje objašnjavamo hormonima – ne zaboravite da je ovo samo privremeno.

Razvoj bebe

Da možete sad izbliza da vidite svoju bebu, bili biste iznenađeni koliko liči na pravog čoveka! Razvijeni su joj prsti na rukama i nogama, kao i većina velikih zglobova – laktovi, ramena, kolena, zglobovi na rukama i nogama.

Beba pliva unutar materice a kada mama i tata to vide na ultrazvuku, ne mogu da shvate da im se beba pokreće, a da majka pri tom još ne oseća pokrete. To je normalno, jer pokreti moraju biti dovoljno jaki a dete dovoljno veliko da bi majka mogla da ih osetiti. Dužina bebe sada je oko 30 mm a težina 5 grama.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Ovo je period u kojem možete da uradite prvi invazivni test – biopsija horionskih čupica – metod kojim se, dobijanjem minijaturnog dela posteljice bebe, u slučajevima kada postoji potreba za tim, dobija informacija o tome kakvi su hromozomi bebe i kojeg je pola.

Savet za ovu nedelju

Raspitajte se o mogućnostima prenatalne dijagnostike. Što više informacija dobijete, lakše ćete doneti odluku šta je najbolje rešenje za vas i vašu porodicu. Sa lekarom treba da razgovarate o svim mogućnostima prenatalnih testiranja, da čujete kakve opcije postoje i šta možete da očekujete ukoliko uradite, ili pak ne uradite neke od ovih testova.

Nakon saveta sa lekarom možete sami da odlučite šta je najbolje za vas. Neke žene žele da imaju sve odgovore i sigurne su tek kada urade sve testove a neke više vole da ne prolaze kroz testove čiji ih rezultati mogu uznemiriti.

Veoma je važno da vam lekar da sve odgovore koje želite i da vam objasni svaku od mogućnosti, razloge za testova i rizike ukoliko ih ne uradite, jer samo na taj način možete doneti odluku.

I ne zaboravite, NE MORATE da radite ni jedan test koji ne želite. Nakon iscrpnog savetodavnog razgovora sa lekarom - krajnja odluka je vaša.