9. nedelja trudnoće

9. nedelja trudnoće

Vaša trudnoća

Moguće je da ste se malo ugojili, ali ne više od kilograma. Jutarnje mučnine i povraćanja su još uvek tu, a mogu se javiti gorušica i problemi sa varenjem. U organizam unosite hranu tako da bude za oko 300 do 800 kalorija bogatija nego ona koju ste konzumirali pre trudnoće.

Razvoj bebe

Za nekoliko nedelja lekar će moći da vam kaže, čekate li dečaka ili devojčicu.

U ovoj nedelji počinju da se formiraju kosti i hrskavice, ruke i noge rastu brzo a razvijaju se i prsti na nogama i rukama. Šake i prsti na rukama se vide bolje od stopala i prstiju na nogama.

Beba se pokreće mnogo jasnije. Od temena do kraja kičme (guze) velika je oko 20 mm. Sad već dobija obrise ljudskog bića. Spoljni polni organi se vide, ali se još ne može videti je li u pitanju dečak ili devojčica, što će se znati tek za nekoliko nedelja.

Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

Kod lekara

Sa lekarom koji je počeo da vam vodi trudnoću, obavezno porazgovarajte o problemima do kojih može da dođe tokom trudnoće. Ne zato da biste bili zaplašeni, već da biste znali na šta da obratite pažnju.

Ako već niste prestali da pušite, bar smanjite sa cigaretama, a svakako planirajte da ubrzo sasvim prestanete. Pasivno pušenje jednako nije dobro za bebu, pa zato izbegavajte zadimljene prostorije.

Savet za ovu nedelju

Počnite da vodite računa o težini, redovno se merite i beležite napredak. Odredite unapred kad koliko kilograma možete da dobijete (računajte da ne treba da se ugojite više od 12-15 kg). Koliko kilograma možete da se ugojite tokom trudnoće zavisi od toga koliko ste bili teški pre trudnoće. Nije čak mnogo važno ni to koliko jedete, već šta jedete. Ako unosite hranljive namirnice u umerenim količinama, jedete dobro i za sebe i za bebu.

Ako dobijete na težini više nego što bi trebalo, a jeli ste kvalitetnu hranu, verovatno ćete lako i oslabiti posle trudnoće. Problem je ako jedete mnogo i to loše: grickalice, čokolada, velike količine testa...

Ne zaboravite da tokom trudnoće ne smete da držite dijetu! Zato jedite pametno!