Šest saveta moje svekrve o bebama koje NISAM prihvatila (i pet koje JESAM)

Šest saveta moje svekrve o bebama koje NISAM prihvatila (i pet koje JESAM)

Jednom prilikom sam negde pročitala da je roditeljstvo stvar o kojoj je najlakše imati mišljenje (i svako ga ima) a koju je najteže raditi. Tako je moja svekrva htela da iz porodilišta iznesemo dete u onome što je ona pripremila – da ne objašnjavam kako je to izgledalo. Naravno, ja onako osetljiva sa svim emocijama nisam to nikako htela.

A onda, kada je videla bebu, krenulo je pljuvanje i ruženje da je „ne urekne“. Naredih dana, kada sam ja bila u potpunom (psihičkom) rasulu, ona je htela da preuzme odluke o tome šta će beba da oblači, kako treba da spava i koliko često treba da jede…

Iz ove perspektive, kada je prošlo već par godina, nisam toliko zatvorena za sve njene sugestije. Znam da samo želi da pomogne. Ponekad nije loše čuti tuđe iskustvo jer može i da vam olakša posao. Ali, ako savet ima smisla i iza njega stoji validno opravdanje to je u redu, ali ako ne, ignorišite ga. Evo sa čim sam se ja srela i šta sam prihvatila a šta ne.

Nisam prihvatila ove savete:
1. NE SME da se izlazi iz kuće 40 dana od porođaja
Period babina je, i te kako, neophodan za oporavak ali nije neophodno ne izvoditi bebu. Naprotiv, već po povratku iz porodilišta je lepo prošetati i mi smo to i radili. Lepo vreme nam je to omogućavalo i ni beba ni mi nismo imali nikakvih problema. Mami izlazak napolje može stvarno da prija i za psihu. Dakle, odmaranje da ali i šetanje.

2. Beba MORA da se kupa svaki dan
Bebe se ne znoje i ne prljaju kao odrasli, nemaju neprijatan miris, čak je i njihova mokraća sterilna tako da njima apsolutno nije potrebno kupanje svaki dan. Potpuno je ok da bebu kupate svaki drugi, možda i treći dan ako je zima itd. Tek kako dete raste pređite na svakodnevno kupanje.

Ono što jeste važno je održavati higijenu pelenske regije, to nemojte da preskačete. Koristite nežne maramice kao što su Becutan vlažne maramice sa kamilicom kao i kremu sa lanolinom koji pomaže u hidrataciji kože, naročito ako je izrazito suva ili ako postoji pelenski osip. Zahvaljujući blagoj formulaciji, može se nanositi više puta a da pri tom ne dođe do prezasićenosti.

3. Ako beba ima povišenu temperaturu treba je skidati alkoholom ili krompirom
Većina baka i deka bi se možda i složila sa ovim „receptom“ ali masiranje bebe pa i malog deteta alkoholom (čitaj rakijom) nije nešto što bi pedijatri preporučili a ja biram da verujem preporukama doktora. Čak ni verzija stavljanja krompira u čarapu da „izvuče“ temperaturu kod nas nije prošla i ne bismo to preporučili.

Dakle, kada je beba bolesna, postupajte po savetu pedijatra.

Slušajte svoj instinkt

4. Bebu NE TREBA uzimati u ruke kada plače, da ne bi bila razmažena
Moja svekrva je govorila da nikako ne treba stalno uzimati bebu kada plače, naročito ako je upravo jela ili treba da se uspava jer ćemo je tako razmaziti. Sve što sam ikada pročitala na ovu temu govori sasvim suprotno! Uzimanje bebe koja plače joj daje sigurnost i tako uči da je mama uvek tu za nju. Previše plakanja je stres za bebu i nema razloga izlagati je tome.

I ovaj savet smo preskočili.

5. Bebe TREBA da spavaju isključivo na stomaku
Najsigurniji položaj za bebu je spavanje na leđima. Davnih dana se savetovalo suprotno, od straha da ne dođe do gušenja pljuvačkom kada leže na leđima. Istraživanja su pokazala da to nije tačno te da je najbezbednije spavanje na leđima i bez ikakvih drugih predmeta u krevecu.

Ovde smo vodili borbu ali, srećom, ne živimo sa svekrvom pa smo dobro prošli.

6. Ako dodate cerealije u mleko uveče, beba će bolje spavati
Saveti oko ishrane su me najviše frapirali. Od baba i deda se svašta može čuti. A savet za bebe je jako jednostavan – treba ih isključivo dojiti do šest meseci kada počinje uvođenje nemlečne ishrane, osim ako pedijatar ne kaže drugačije. Takođe, studije su dovele u vezu rano uvođenje čvrste hrane i gojaznosti kasnije u životu.

Savete oko ishrane dobijamo svakodnevno i sada sa tri godine, ali ih uglavnom ignorišemo.

Ima i saveta koje sam prihvatila, evo nekih:

1. Čitaj bebi od prvog dana i pričaj joj mnogo i stalno
Moja svekrva je obrazovana i načitana žena i to je lepo. I sama gaji veliku ljubav prema knjigama pa je i bebi krenula da čita čim je videla.

Sa druge strane, ja sam po prirodi introvert, ne pričam puno pa nisam planirala od starta ni neko veliko čitanje i glumatanje naglas. Ali, kada sam pročitala kako čitanje i pričanje bebi pomaže u razvijanju našeg odnosa i njenog intelekta, počela sam i ja.

Malo po malo i evo dete jako lepo priča sa tri godine, ima prebogat rečnik, voli da mu se čita i da sluša priče. Naravno, često je to jedna te ista priča, ali to je normalno.

2. Masiraj bebu pred spavanje
Prvo sam mislila da je masaža bebe nešto novo za mlade mame, ali se ispostavilo da je to jako duga tradicija. Svekrva mi je pričala da su u Indiji nekada posebno unajmljivali maserke za bebe. Kažem vam da je načitana.

Masažu za bebe sam posebno učila i to je naš divan ritual za večernje opuštanje i danas. Masiramo se Becutan uljem sa lavandom koja potiče sa nama omiljenog ostrva Hvara.

3. Koristi Becutan kremu – za bebu ali i za sebe
Ako nešto volim da pohvalim kod moje svekrve, to je njena koža. Neguje je od mladosti i to se vidi. Pri tome, ceni domaće brendove, a tu svrstava i Becutan koji pravi Alkaloid Skopje. Od starta mi je tvrdila da je to jedina krema koju je koristila za decu a zadržala je i za sebe jer joj podmlađuje kožu. I naravno, nisam verovala dok nisam probala a i pročitala po raznim forumima da je mnoge žene koriste i za sebe.

Razlog je zapravo jednostavan, ova poznata krema sadrži retinol.

Vitamin A ili retinol u kontaktu sa kožom dovodi do pretvaranja enzima u retinolsku kiselinu što je aktivni oblik vitamina. Retinolska kiselina će povećati tranzit ćelija, ublažiće hiperpigmentaciju, stimulisaće proces proizvodnje elastina i kolagena, pa će koža postati blistava, dobro hidrirana i neće podleći iritacijama. Može da pomogne ostarelim ćelijama da budu eliminisane i da na taj način omogući novim ćelijama da ih zamene na površini lica.

Zbog toga Becutan kremu mažu i žene sa zrelom kožom. U našoj porodici ova krema radi svoj posao već decenijama i kod malih i kod velikih.

4. Neka bebu uveče kupa tata
Moja odluka da bebu neću kupati baš svaki dan je nekako prihvaćena, ali sam ja onda prihvatila drugu sugestiju a to je da tata kupa bebu uveče. Kako je kasno dolazio sa posla, ja bih to već uradila ranije ali smo onda probali da sačekamo i pustimo tatu da to obavi.

Ukratko, bila je to jedna od najboljih odluka. Kupanje je postao divan način da se i tata poveže sa bebom. Prvo je bilo pipavo i delikatno, ali je kasnije, od kako je beba počela da sedi, to bilo pravo druženje uz prskanje, cijukanje i smeh. Sada je to pričanje priča i igranje sa raznim igračkama i malo odmora za mamu.

Za uspeh je bilo najvažnije da ima mnogo sapunice u kadi i da ne peku oči kad se pere kosa. Po tradiciji već godinama koristimo Becutan pa smo odabrali i Becutan šampon za decu i Becutan penušavu kupku.

 Neka bebu kupa tata

5. Beba mora da ima rutinu – budi striktna
Ovde je moja mama mnogo fleksibilnija od svekrve te me od starta to njeno insistiranje nerviralo. Vremenom, međutim, se to pokazalo kao jako korisno i dobro. Ali moja rutina i dalje labavija od one koju je uvela svekrva pa ispada da kod nje bolje dremka i jede.

Mi zato imamo naše male rituale od kojih ne odstupamo kao što je obavezna jutarnja šetnja, sada sa detetom od tri godine vikendom je to i posebna užina napolju uz ceđeni sokić, tu je tatino kupanje, masaža pred spavanje, odlazak u parkić svakog dana, čitanje knjiga i slično.

Svakako ne treba preterivati i uvoditi stroge rutine kod malih beba, njih treba pratiti jer nam one pokazuju kada su gladne, umorne, kada je pelena puna i slično. Kako beba raste, ona će ustanoviti svoju rutinu, imaće određeni raspored. Mi im možemo pomoći tako što ćemo svoj dan prilagoditi njihovim potrebama, na primer pobrinućemo se da postoje uslovi za spavanje u vreme kada beba obično spava. Vremenom ćemo odgovoriti na njen prirodni raspored jela i spavanja kreirajući rutinu koja odgovara i bebi i celoj porodici.

U svakom slučaju, ne treba biti isključiv prema savetima ali treba biti razuman i prihvatiti samo ono što se uklapa u dinamiku i pravila vaše porodice i ono što ne ugrožava sigurnost bebe.

izvor:najboljamamanasvetu.com