Da li smem da pijem lekove dok dojim bebu?
Foto: Shutterstock

Da li smem da pijem lekove dok dojim bebu?

Prestanak dojenja u većini slučajeva nije pravo rešenje
Česta dilema među mamama jeste da li smeju da koriste različite lekove ukoliko doje bebu? Dešava se da mame odlože lečenje ili čak trpe simptome misleći da će uzimanjem leka naškoditi bebi.

Stručnjaci ističu da je prestanak dojenja zbog bilo kojeg leka uglavnom pogrešan izbor i da tom odlukom bebi više škodimo nego kada je dojimo uz primenu nekog od lekova koji su nam potrebni.
Većina lekova se manifestuje u mleku ali u veoma maloj količini
Količina leka koja će dospeti do mleka je mala a uslovljena je koncentracijom leka u krvi majke. Majka najčešče uzima lek meren u miligramima ili gramima, dok se koncentracije leka u krvi prepoznaje u mikrogramima čak nanogramima, a do bebe dolazi još značajno umanjena količina. Na primer, u slučaju antidepresiva Paxil, beba putem mleka unese tri stotine puta manju količinu od doze koju je unela majka.

Neki lekovi se ne pojave u mleku
Ne uspeju svi lekovi koje majka unese da se manifestuju u mleku. Samo oni koji se ne zakače za proteine u krvi majke nalaze svoj put do mleka, dok svi ostali koji se vezuju za proteine, a kojih je puno, nemaju nikakvog udela u mleku kojim se doji beba.

Retki su oni lekovi koji odojčetu mogu naneti štetu
Primer za rizičan lek je antidepresant Prozak. Problem sa njim može nastati ako se uzimao u toku trudnoće a kasnije nastavlja u toku dojenja. Ovaj lek se dug vremenski period zadržava u organizmu, pa ga beba već ima prisutnog u organizmu te dodavanje još doza pri dojenju može biti problem po bebino zdravlje.

Izvor:bebac.com