Vodič za dojenje: Odgovori na sve nedoumice
Foto: Pixabay

Vodič za dojenje: Odgovori na sve nedoumice

Da li je moja beba gladna?
Majke često brinu o tome da li je njihovo dete sito, ne smao kada su bebe u pitanju , nego o tome mame brinu kroz ceo period odrastanje deteta.
Ipak, ta briga posebno je izražena odmah nakon rođenja bebe jer mama tada pokušava da uspostavi laktaciju kako bi bebu uspešno dojila.

Da li je gladna?
Zašto sada plače?
Možda ovo nije bilo dovoljno mleka za bebu?
Kako da znam da mi je beba sita?

Ovo su neka od čestih pitanja koje majke neumorno sebi postavljaju već u samom porodilištu. Ova briga često ih dovodi do suza.
Ipak, postoje određeni pokazatelji pomoću kojih ćete moći da utvrdite da li je vaša beba gladna. Pročitajte ih u ovom vodiču za majke koje doje i razrešite sve dileme.

Koliko često bi trebalo da dojim?
Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan - najmanje 8 puta dnevno, što je dojenje na svakih sat do tri sata. Vaša beba trebalo bi da sisa sporo, snažno, stalno i da često guta.
Takođe, ukoliko želite možete se odlučiti i da svoju bebu dojite na zahtev.

Koja je veličina želuca moje bebe?
Bebe su mala bića , tek rođeni ljudi, a veličina njihovog želuca u prvim danima veličine je trešnje. Nakon toga , trećeg i četvrog dana po rođenju, veličine je oraha. Petog i šestog dana po rođenju veličine je kajsije. Od sedmog dana pa sve do treće nedelje života bebin želudac je veličine jajeta.

Koliko vlažnih i zaprljanih pelena bi beba trebalo da ima?
Prvog dana najmanje jednu, drugog dana najmanje dve, trećeg dana najmanje tri, a četvtrog i petog dana najmanje četiri. Nakon tog perioda beba bi trebalo da ima najmanje šest vlažnih pelena. Bebin urin trebalo bi da je bledo žut i bistar. Ukoliko primetite da vlažnih pelena ima manje posavetujte se da pedijatrom.
Najmanje dve zaprljane pelene, crne ili tamno zelene kake, beba bi trebalo da ima prvog i drugog dana po rođenju. Trećeg i četvrtog dana po rođenju beba bi trebalo da ima najmanje tri zaprljane pelene (braon, zelena ili žuta kaka). Nakon toga boja kake bi trebalo da bude žuta, a broj pelena u toku dana bi trebalo da bude najmanje tri zaprljane pelene.

Koliko bi moja beba trebalo da je teška?
Nemojte da vas uplaši ako vaša beba po rođenju izgubi na kilaži, sasvim je normalno da beba po rođenju izzgubi 7% svoje težine u prva tri dana po rođenju. Nakon toga, od četvrtog dana pa nadalje, beba bi trebalo da dobije od 20 do 35 grama svakonevno i na taj način da povrati svoju težinu sa rođenja za 10 do 14 dana.

Na šta bi još trebalo da obratim pažnju?
Beba bi trebalo da se lako budi, snažno da plače i da se aktivno pomera. Vaše grudi bi nakon podoja trebalo da budu mekše i manje.

Do kada da dojim bebu?
Majčino mleko bi trebalo da je jedina hrana bebi u prvih šest meseci, a nakon toga možete početi sa uvođenjem cvrste hrane. Dojenje nakon uvođenja nemlečne ishrane možete nastaviti do druge godine i kasnije.

Izvor: www.bebac.com